Tiltale: Par tog narko og stak ild på huset med benzin og sortkrudt

Sovende mand reddet ud af huset, mens hans hund døde ved branden

Benzin og sortkrudt blev brugt til at stikke ild på en ejendom i Frederikshavn i august sidste år, hvor en røgdykker fra Nordjyllands Beredskab fik reddet den sovende beboer ud i live, mens mandens hund døde ved branden.

Nu er beboerens 34-årige søn og dennes 22-årige veninde tiltalt ved retten i Hjørring for brandstiftelsen, og retssagen starter mandag.

De nægter sig skyldige. Den 34-årige søn har dog tidligere forklaret i et retsmøde, at han antændte sortkrudtet, fordi han hørte stemmer udenfor huset og troede, at nogen var efter ham. Derfor havde han også hentet to køkkenknive til at forsvare sig med.

Ifølge anklageskriftet opholdt den 34-årige og hans veninde sig i et værelse på ejendommen, hvor de om aftenen den 25. august indtog kokain og GHB, mens den 34-åriges far lå og sov i husets soveværelse.

Hentede dunk med benzin
Ved 23.30-tiden hentede sønnen, ifølge tiltalen, pludseligt en dunk med benzin, som han hældte ud over en hjørnesofa i værelset. Så anbragte han sortkrudt på hjørnesofaen og hældte sortkrudt ud på gulvet og i hånden på den 22-årige kvinde.

Hun kastede krudtet fra sig hen i hjørnesofaen, hvorefter den 34-årige stak ild på hjørnesofaen. Da flammerne blussede op, kastede den 22-årige kvinde, ifølge tiltalen, mere sortkrudt ind i flammerne,og hun forlod herefter huset uden at slå alarm.

En nabo opdagede branden og fik alarmeret brandvæsenet.

Den 34-årige søn blev anholdt efter branden og varetægtsfængslet på en psykiatrisk afdeling. Den 22-årige kvinde blev anholdt fem dage senere.

Parret var oprindeligt sigtet efter den grove brandstifter-paragraf § 180, hvor menneskeliv har været i fare, men anklagemyndigheden har nu tiltalt dem for ildspåsættelse på fremmed ejendom og medvirken hertil.

Det straffes med op til seks års fængsel, men straffesagen er rejst ved en domsmandsret, hvor anklagemyndigheden kun kan nedlægge påstand om op til fire års fængsel.