Tiltale: Selskabstømmer skjulte million-formue i udlandet

Den dømte svindler Bjørn Stiedl er forgældet til op over begge ører, men ifølge politiet skjulte han formue i udlandet

Bjørn Stiedl forsøgte at få slettet 81,5 mio.
Bjørn Stiedl forsøgte at få slettet 81,5 mio.

Selskabstømmeren Bjørn Stiedl, 54, skylder staten godt 81,5 millioner kr., og i forsøget på at få slået en streg over den enorme gæld, søgte han fra sin celle i fængslet om gældssanering og oplyste, at han var næsten flad som en fregne.

30.000 kr. i banken var alt hvad han ejede, hævdede Bjørn Stiedl i sin ansøgning om gældssanering, som han fik et advokatfirma i Hellerup til sende til Sø- og Handelsretten i København.

Men gældssaneringen ramte selskabstømmeren, der afsoner seks års fængsel i statsfængslet i Nyborg, som en boomerang.

Bagmandspolitiets sporingsgruppe gav sig til at grave i Bjørn Stiedls besiddelser, og pludseligt dukkede der ejendomme op i Sydfrankrig og Spanien, kontanter, en BMW, designer-møbler, malerier og ure for millioner af kroner.

Derfor stilles Bjørn Stiedl på mandag for retten i Lyngby tiltalt for skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed. Han nægter sig skyldig og siger, at værdierne ejes af selskaber og fonde, ikke af ham personligt.

Kræver ny fængselsstraf
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet kræver Bjørn Stiedl idømt en ny fængselsstraf.

Specialanklager Michael Ejlerskov, SØIK, kræver også konfiskation af godt 1,4 millioner kr, der er fundet på udenlandske konti.

Politiet kræver endvidere en ejendom i Eygalieres i Frankrig, der i september 2012 blev udbudt til salg for godt 12,5 millioner kr., konfiskeret sammen med en BMW til en værdi af 80.000 kr. uden afgifter samt indbo fra en lejet lejlighed i Barcelona, som af auktionshuset Bruun Rasmussen er vurderet til mindst 775.000 kr.

Bjørn Stiedls gæld til det offentlige er 68 millioner kr., der blev konfiskeret som hans udbytte ved selskabstømningerne, samt godt 13 millioner kr. i sagsomkostninger.

Selskabstømmeren skulle have været prøveløsladt kort før jul, fordi han havde afsonet totredjedele af sin straf. Men Kriminalforsorgen har nægtet ham prøveløsladelse, fordi bagmandspolitiet havde rejst den nye tiltale for skyldnersvig mod ham, erfarer Ekstra Bladet.

- Det er vores opfattelse, at han skulle have oplyst om aktiverne i udlandet, da han søgte om gældssanering, siger specialanklager Michael Ejlerskov til Ekstra Bladet.

- Bevisførelsen handler om, hvorvidt Bjørn Stiedl selv ejer værdierne eller om de tilhører udenlandske selskaber og fonde. Vores påstand er, at værdierne ejes af Bjørn Stiedl, siger anklageren.

Bjørn Stiedls forsvarer advokat Anders Nemeth ønsker ikke at kommentere sagen før retssagen, der starter på mandag ved retten i Lyngby. Der er afsat fem retsdage i marts.

Dyrt indbo i spansk lejlighed
Bagmandspolitiet har samarbejdet med myndighederne i Schweiz, Luxembourg og Liechtenstein om at finde penge på selskabstømmerens konti i de tre lande. Det er også lykkedes at få tømt Bjørn Stiedls leje-lejlighed i Barcelona, Spanien, for værdier.

Politiet har blandt andet beslaglagt to Rolex-ure, B & O udstyr, malerier, skulpturer, designer-møbler, Louis Vuitton bagage og for mindst 100.000 kr. sølvbestik 'Caravel' af Henning Koppel.

Hvis effekterne bliver konfiskeret af retten, skal de senere sælges på auktion. Auktionshuset Bruun Rasmussen vurderer, at de er mellem 775.000 kr. og en lille million værd.

Dramaet om Bjørn Stiedl har nu varet i mere end 15 år. I 1999 blev han idømt syv års fængsel i Københavns Byret for at have tømt 170 selskaber for over 300 millioner kr. i årene 1991-93.

Han ankede og flyttede til England, hvor han tømte en pensionskasse for 25 mio. kr. og fik fire et halvt års fængsel. Han betalte pengene tilbage og blev løsladt og udvist efter et par år i fængsel.

I 2009 blev han kendt skyldig i Østre Landsret i selskabstømmersagen, men landsretten satte straffen ned til seks års fængsel.

Bjørn Stiedl begyndte at afsone straffen i det åbne fængsel i Horserød, men så blev han mistænkt for ny svindel sammen med den bedrageridømte tidligere spindoktor Erik Skov Pedersen, der også sad i Horserød.

De to oprettede et cykelhold for de indsatte, men politiet mistænkte, at cykelholdet skulle bruges til ny svindel og bestikkelse af en fængselsbetjent.

Mistanken og sigtelserne blev dog opgivet, men førte alligevel til, at Kriminalforsorgen flyttede Bjørn Stiedl til det lukkede statsfængsel i Nyborg, hvor han nu afsoner resten af sin straf.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter