Tiltale: Sindssyg pyroman ville starte mordbrand

Anklager kræver 24-årig anbragt på psykiatrisk afdeling efter adskillige brande - 70 unge var i fare, da der blev stukket ild til kollegie

Video fra branden på kollegiet Nybrogård. (Video: Kenneth Meyer)

Otte gange på mindre end tre måneder stak en 24-årig mand ild på bygninger - eller forsøgte det samme - i København og Lyngby.

Flere gange var han velvidende om, at folk kunne brænde inde og miste livet, mener anklagemyndigheden.

Det fremgår af anklageskriftet mod den 24-årige, der kræves dømt til anbringelse, fordi han er psykisk syg. Tidligere har han forklaret, at det var stemmer i hans hoved, der beordrede ham at tænde ild på flere beboelsesejendomme, en restauration og et kollegium.

Pyroman tilstår ny stor-brand: 70 unge var i fare på kollegie

Bevæbnet med husholdningssprit satte han - ifølge anklageskriftet - blandt andet ild til en sofa på Nybrogård Kollegiet en nat i maj, hvor omkring 70 unge studerende lå og sov.

Branden blev opdaget, før den tog ordentligt fat, og de unge kunne derfor evakueres, før nogen kom til skade. Men da den 24-årige måtte vide, at der var en reel mulighed for, at andres liv kunne komme i fare, er han tiltalt efter den hårde paragraf 180 i straffeloven, som kan give fængsel på livstid.

Pyroman tilstår stor-brand og seks andre brande i København

En anden af de mere alvorlige brande var i Klerkegade i København K, hvor der blev stukket ild til en bygning, som delvist udbrændte. Ingen kom til skade.

Se branden, som opstod i Klerkegade her (Video: Tina Steele)

Under en afhøring har den 24-årige erkendt, at han gik op på øverste etage af ejendommen - som var under renovering til luksus-lejligheder - og satte ild til nogle klude med sprit, som han havde medbragt.

Artiklen fortsætter under billedet

Storbranden i Klerkegade var påsat med klude og sprit, har den 24-årige tidligere tilstået.
Storbranden i Klerkegade var påsat med klude og sprit, har den 24-årige tidligere tilstået.

Det var den unge, skizofrene mand selv, der gik til politiet, fordi han var træt af at høre stemmer.

I Københavns Dommervagt, hvor han blev varetægtsfængslet, forklarede han, at han hørte stemmer, der sagde, at han skulle sætte ild på noget. Det var tilfældigt, hvor han gjorde det, men alle brandstiftelser skete tæt på hans bopæl.

- Jeg var bange for, at det skulle eskalere. Derfor meldte jeg mig til politiet, sagde han i dommervagten.