I dagene inden en 58-årig mand - ifølge politiet - forsøgte at dræbe sin jævnaldrende eks-kone, overvågede han hende med en gps-tracker, som han havde monteret på hendes bil.
Fra en app, der hedder 'Reach Far', kunne han fra sin mobiltelefon følge eks-hustruens færden.
Derfor vidste han, at hustruen 16. august sidste år om aftenen befandt sig i parrets fælles sommerhus udenfor Nakskov.
Det var her, at drabsforsøget, ifølge tiltalen, skete mellem klokken 18 og 00.45.
Først forsøgte den 58-årige at dræbe eks-konen ved at skubbe hende ud af et vindue fra 1. sals højde med kraftige skub, men det mislykkedes, da hun gjorde modstand.
Så forsøgte han at kværke hende, mens hun lå ned. Hun kunne i perioder ikke trække vejret, men igen mislykkedes drabsforsøget, da hun gjorde modstand.
Fliser som våben
I et nyt forsøg på at slå hende ihjel greb manden, ifølge anklageskriftet, flere pakker med fliser og slog og kastede med fliserne mod hendes hoved og krop.
Hun pådrog sig brud, flænger og andre skader i hoved og på kroppen, så hun var i livsfare.
Men hun overlevede takket være hurtig lægebehandling. Manden blev anholdt umiddelbart efter og varetægtsfængslet dagen efter.
Motivet til drabsforsøget er ikke fastslået med sikkerhed. Den 58-årige har hidtil afvist at udtale sig til politiet og i retten, så først når retssagen starter på mandag, ventes han at forklare sig om episoden, som han nægter sig skyldig i.
Den 58-årige har været mentalundersøgt og undersøgelsen peger på, at han muligvis var sindssyg i gerningsøjeblikket. Derfor tager anklagemyndigheden forbehold for at kræve en dom til en anden foranstaltning end straf, hvis han kendes skyldig i drabsforsøg.
Det afhænger af en udtalelse fra Retslægerådet, som endnu ikke er kommet.
Men anklager Charlotte B. Skovmand oplyser, at retssagen gennemføres som planlagt, så i hvert fald skyldsspørgsmålet kan blive afgjort. Derefter må sanktionen vente til et senere retsmøde, når Retslægerådets udtalelse er klar.
Retslægerådet har de sidste to år haft stigende sagsbehandlingstider fra 143 dage i 2018, til 172 i 2019 og 226 dage sidste år.
Det skyldes bøvl med digitalisering af Retslægerådets sager. Corona-krisen spiller også ind.
--------- SPLIT ELEMENT ---------