Tiltalt bagmand: Skjult dobbeltspil i stor sag om hashliga

Ti på anklagebænken - tiltalt bagmand erkender salg af 215 kilo hash, men føler sig snigløbet af medtiltalte

Den tiltalte hashliga mistænkes for indsmugling af godt halvandet tons hash.
Arkivfoto: Politiet
Den tiltalte hashliga mistænkes for indsmugling af godt halvandet tons hash. Arkivfoto: Politiet
Følg Krimi

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Stemningen var lettere trykket, da retssagen om en hashliga fortsatte i dag. Her er ti tiltalt for medvirken i en hashring, hvor de i følge anklageskriftet stod bag indsmugling af lidt over halvandet tons hash.

Første mand i vidneskranken var en 40-årig mand, der af politiet er vurderet til at være hashringens bagmand, der ved dagens retsmøde erkendte, at han ved med til at drive en illegal hashforretning mens, han var anbragt på en af Kriminalforsorgens udslusningspensioner.

Ligesom ved retssagens førstedag var der også i dag også fyldt godt op på tilhørepladserne. Her var blandt andet en række kvinder, der var pårørende til de tiltalte.

Men også en gruppe mænd var blandt tilhørerne. Venner til særligt en af de tiltalte, og denne gruppe udviste stor interesse for at høre, hvor meget den 40-årige havde tænkt sig at udtale sig om.

Sagen blev fulgt tæt
I forbindelse med 'La Liga'-sagskomplekset er ti personer allerede dømt i forvejen.

Den 40-årige var skaldet med fuldskæg. Han var iført stram grå trøje og stramme mørkegrå bukser, da han tog plads i vidneskranken.

Og mens flere af de andre tiltalte sendte ham skulende blikke, fulgte hans 30-årige samlever ham opmærksomt med øjnene, mens han forklarede sig.

Læs mere om sagen her:
Politiet: Indehavere af trendy café tjente millioner på hash-handel

Forud havde der i miljøet verseret rygter om, hvordan han angiveligt havde udtalt sig ganske kraftigt og indgående til politiet.

Ikke noget nyt på den front, for i følge kilder med indsigt i den kriminelle parallelverden, er det miljø fulde af den slags rygter. Og det særligt i forbindelse med højprofilerede sager om betydelige mængder hash eller narko.

Det samme gjorde sig blandt andet gældende i sagen mod hashgangsteren Casper Sømoe, der i april i fjor fik syv års fængsel ved en tilståelsessag. Ved den sag viste rygterne sig dog at være ubegrundede.

Det fortælles, at rygterne nogle gange søsættes med vilje for derved målrettet at beklikke de pågældende - hvad enten det så er rigtigt eller ej.

I første omgang spurgte anklager, Maria Cingari, ind til personlige forhold. Og her kom det frem, at han i Norge i 2014 fik en dom for indsmugling af hash. I efteråret samme år blev han overført til Danmark, hvor han fortsatte afsoningen.

Efterhånden begyndte han at komme på udgange fra fængslet, og da han og en række af de øvrige tiltalte blev anholdt 22. april 2016, var han anbragt på en udslusningspension under Kriminalforsorgen, der ligger i Avedøre.

Og ved dagens retsmøde forklarede han, hvordan han under udgang fra fængsel og senere udslusningspension var med til at orkestrere indsmugling af hash.

Erkender deltagelse
Overfor politiet har han allerede erkendt sin andel i indsmugling af hash. Han mener dog kun, at der er tale om 215 kilo - og altså ikke 507 kilo, sådan som det ellers beskrives i et af anklageskriftets punkter.

To andre forhold omhandler indsmugling og opbevaring af yderligere 290 kilo på en adresse i Svebølle samt et forhold om indsmugling og opbevaring af 145 kilo hash på en adresse i Svinninge.

De to sidstnævnte forhold benægtede den 40-årige. Han antydede, at andre af de tiltalte måtte stå til regnskab for de to portioner.

Politiet om hashliga: Konen styrede forretningen

I forhold til de 507 kilo mente han heller ikke, at politiets udlægning var korrekt.

Som nævnt, erkender han 'kun' deltagelse i indsmugling af 215 kilo.

- Det er fordi, det egentlig er to forhold, udtalte den 40-årige fra vidneskranken.

Og efterfølgende uddybede han, hvordan han mente, at i hvert fald to af de medtiltalte var gået bag hans ryg og havde lavet egne forretninger uden hans viden og medvirken.

Og i følge den 40-åriges udlægning var der de facto tale om tre forskellige hashligaer i forhold til det samlede sagskompleks.

Indledningsvist forklarede han, hvordan han - ud over hans 38-årige samlever - kun kendte to-tre af de andre tiltalte forud for sagen.

Blandt dem 38-årige SC, der af politiet er vurderet til at være nummer to i hashligaens samlede hierarki.

- Da jeg blev anholdt og udleveret til Norge i forbindelse med sagen i 2014, skete det på det dårligst tænkelige tidspunkt, fortalte den 40-årige, der beskrev, hvordan der i forbindelse med smugling af hash til Norge var en hel del kriminelle, der skyldte ham mange penge.

Her var der både tale om folk i Danmark og i Norge. Den 40-årige satte ikke tal på beløbet, men ud fra hans forklaring at dømme, må der have været tale om en anseeligt beløb.

- Siden hjalp S mig med at inddrive gældsposterne, forklarede han ved dagens retsmøde.

Skaffede hash
Den 40-årige beskrev, hvordan han i fællesskab besluttede at skaffe de 215 kilo hash:

- Det var mig, der stod for at skaffe det hjem. Og så skulle S og A (en af de andre tiltalte i sagen, red) sørge for resten, forklarede han.

Sammen med samleveren drev de en kaffebar i det indre København, og her skulle pengene for afregning af hashen løbende afleveres til samleveren.

Han tilføjede, at konen ikke vidste noget om selve hashforretningen. Pengene, hun skulle tage i mod, kunne ligeså vel være fra de gamle udeståender, som S havde påtaget sig at kradse ind.

S var ikke den eneste, der kom forbi med penge. Men det var hovedsageligt ham, der kom, forklarede den 40-årige.

- Du sad og afsonede. Og du kørte en narkoforretning samtidig, spurgte anklageren.

- Ja. Jeg havde en del udgange og havde rig mulighed for at styre det, svarede den tiltalte hovedmand.

Ved dagens retsmøde ville han dog ikke fortælle, hvem han fik fra hashen fra.

- Hele efteråret går jo med at det her skal sælges. Og så skal der samles penge ind til leverandøren, forklarede den 40-årige.

Gik bag om ryggen
- Hvordan kom det her samarbejde i gang med dig og S omkring den her sag, spurgte anklageren.

- Det husker jeg ikke, lød svaret.

- Men det blev aftalt, at A skal med ind over, tilføjede han.

I forbindelse med den illegale forretning blev der holdt en del møder. De fleste tæt på udslusningspensionen, hvor den 40-årige dengang va anbragt.

Forretningen gik dog ikke ligefrem strålende. Der var en del 'hovedpine' forbundet med det, forklarede den 40-årige. Han besluttede sig derfor for at stoppe, når de 215 kilo var afhændet, og derefter se tiden an.

For samtidig fandt han ud af, at både S og A - både hver især og sammen - kørte hashforretninger uden om ham:

- Der skete en masse ting bag min ryg, som jeg først sent fandt ud af, forklarede han ved dagens retsmøde.

I den forbindelse udpegede han ved dagens retsmøde en anden af de tiltalte som manden, der også leverede hash til A.

- Men meget af den viden, jeg har, har jeg jo fået ved at læse om sagen, fortalte han ved dagens retsmøde.

- Er det her noget, man bare kan gøre i det miljø, spurgte anklageren.

- Det kan man godt. For jeg vidste jo ikke noget om det. Men det er rigtigt dårligt, for hvis der sker noget, så er det jo sandsynligt, at jeg ryger med ind i det, lød svaret.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?