Tiltalt for at beføle fastspændt patient: Her er dommen

Retten frikendt en 54-årig mand, der sad tiltalt for to tilfælde af seksuelle krænkelser

En kvinde lå bæltefikseret og medicineret på psykiatrisk afdeling, da nattevagten, ifølge tiltalen, forgreb sig på hende. (Foto: Thomas Emil Sørensen/Polfoto)
En kvinde lå bæltefikseret og medicineret på psykiatrisk afdeling, da nattevagten, ifølge tiltalen, forgreb sig på hende. (Foto: Thomas Emil Sørensen/Polfoto)

RETTEN I GLOSTRUP (Ekstra Bladet): En 54-årig mand er tirsdag ved middagstid blevet frikendt i en sag, hvor han var tiltalt for at have krænket to psykiatriske patienter seksuelt.

Det har en domsmandsret i Glostrup netop afgjort.

Retten lagde i afgørelsen blandt andet vægt på, at anklagemyndigheden ikke havde nogen fysiske beviser.

- Det er påstand mod påstand, og der er ikke noget, der støtter vidnernes forklaring, lød det fra dommer Lisbeth Larsen i forbindelse med domsafsigelsen.

Hun lagde derudover vægt på, at de to kvinders hukommelse fra deres indlæggelser svigtede på flere områder under deres forklaringer, og der er derfor ikke noget endeligt bevis for, at de er blevet udsat for krænkelser, og at det i så fald er den 54-årige, der har gjort det.

Den nu frifundne mand var tydeligt lettet efter afgørelsen, og han omfavnede straks sine pårørende på tilhørerpladserne efter domsafsigelsen.

Anklagemyndigheden har nu 14 dage til at tage stilling til, om de vil anke dommen til landsretten.

Nattevagt i retten for at beføle fastspændt patient

Følte sig misbrugt
Manden sad tiltalt for først at have krænket en kvindelig patient på psykiatrisk center på Hvidovre Hospital i det sidste kvartal i 2012, hvor han, mens hun var bæltefikseret, skulle have masseret hende på kønsdelene.

Derudover var han tiltalt for i september 2013 at have befølt en anden psykiatrisk kvindelig patient på brystet, og desuden skulle han have kysset hende på brystet.

Den 54-årige mand har under hele sagen nægtet kendskab til de to episoder. Selvom han bekræfter, at han har siddet vagt ved den bæltefikserede kvinde, afviser han, at han på noget tidspunkt skulle have rørt ved hende, men at han kun har lagt en dyne over hende, fordi hun tog den af.

Ved det andet forhold skulle han have befundet sig på kvindens værelse, hvor han ifølge hendes forklaring havde masseret hendes arm, hvorefter han pludselig befølte hende på hendes bryst, som han havde trukket blusen op over.

Dette forhold har han dog også afvist, blandt andet med at han aldrig har været inde på værelset, men at han kun har stået i døråbningen, som det kræves at hans daværende arbejdsbeskrivelse.

Godt forhold
Begge kvinder har under deres forklaringer i retten givet udtryk for, at de havde et godt forhold til den 54-årige, og at han havde efterladt et bedre indtryk end det resterende personale. Begge kvinder er dog overbevist om, at der har fundet seksuelle krænkelser sted, og at de nu føler sig utrygge omkring den tidligere nattevagt.

På grund af sagen fra Amager Hospital mistede den 54-årige mand sit arbejde hos et vikarbureau, fordi hospitalet rettede henvendelse til bureauet på grund af beskyldningerne fra kvinden, der følte sig krænket. Ifølge manden selv blev han under en samtale med vikarbureauet efterfølgende tvunget til at sige op.