Tiltalt for at have skadet statens sikkerhed: Nu svarer tidligere PET-chef

Anklager hævder, at udtalelser fra tidligere PET-chef kan være kompromitterende for statens sikkerhed

Foto: Linda Johansen.
Foto: Linda Johansen.

Den tidligere PET-chef Jakob Scharf, der mandag er blevet tiltalt for groft at have brudt sin tavshedspligt i forbindelse med bogen "Syv år for PET", kan fortsat ikke få øje på, at han har gjort noget forkert.

- Med det pres, der har været i denne sag, har det hele tiden stået mig klart, at det nok var en sag, der i sidste ende ville ende i retten, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at Scharf ved sin medvirken i bogen deler oplysninger af væsentlig betydning for statens sikkerhed.

Oplysninger, som ifølge tiltalen skulle holdes hemmelige af hensyn til "forebyggelse, efterforskning og forfølgning af lovovertrædelser".

Men den udlægning har den tidligere PET-chef meget svært ved at se.

- Som jeg tidligere har givet udtryk for, har jeg været meget opmærksom og påpasselig i forhold til at overholde min tavshedspligt i forbindelse med mine udtalelser til bogen, siger Jakob Scharf.

Han påpeger, at efterforskerne ikke har ulejliget sig med at bede om hans syn på sagen.

- Politiets tiltalerejsning har ikke kunnet afvente min forklaring om de enkelte udtalelser. Men nu må vi så i retten gennemgå udtalelserne og ikke mindst dokumentationen punkt for punkt af, at ingen af disse udtalelser indeholder fortrolige oplysninger, siger Jakob Scharf.

I bogen "Syv år for PET" beretter Scharf om en række konkrete terrorsager, som tidligere har været omtalt, og som har været for retten. Desuden fortæller han om samarbejdet med udenlandske efterretningstjenester.