Tiltalt for at tæve Noah ihjel: Det var for dyrt at se ham på hospitalet

Manden, der er tiltalt for at have tævet Noah til døde, ville ikke bruge penge på benzin og bropenge for at se den lille dreng en sidste gang på hospitalet

Huset i Sommersted, hvor lille Noah blev tævet ihjel. Foto: Ernst van Norde
Huset i Sommersted, hvor lille Noah blev tævet ihjel. Foto: Ernst van Norde

Den 31-årige mand, som er tiltalt for at have tævet den halvandet år gamle dreng Noah Ry til døde, var ikke særligt interesseret i at se den lille dreng en sidste gang på hospitalet.

Årsagen var, at det var for dyrt at bruge penge på både benzin og bropenge til kørslen fra Sommersted ved Haderslev til Rigshospitalet. Desuden følte han sig overset.

Det har den tiltalte mand netop fortalt i Retten i Sønderborg, hvor han er ved at blive afhørt.

Om begivenhederne 6. februar sidste år, hvor Noah døde, fortæller den tiltalte mand:

- Jeg vågner om morgenen. Noahs mor går nedenunder med drengen. Hun fortæller, at hun vil køre hen til hendes mor og til læge.

Røget smøger på sofaen
- Hun er tilbage ved 14.30-tiden. Jeg har ligget på sofaen og røget smøger sammen med Jens (en kammerat, som boede i huset i Sommersted, red.)

- Jeg ser ikke Noah. Hun har puttet ham, inden hun kommer ind i stuen til mig. Jeg bemærker ikke, om det tager lang tid at putte Noah.

- Jeg spurgte, hvad lægen havde sagt. Hun lider af angst, men jeg ved ikke, hvad lægebesøget handlede om.

- Jens og jeg er inde i stuen. Noahs mor lægger sig på sofaen, fortæller den 31-årige mand.

Han fortæller, at han lidt senere på eftermiddagen går ud i garagen for at at reparere en bil sammen med en kammerat.

- På et tidspunkt kommer Noahs mor ud og siger, at hun kører hen i børnehaven for at hente Noahs storesøster. Hun beder mig om at se efter Noah, mens hun er væk.

Hun kommer tilbage igen med storesøsteren.

Jeg kan ikke få liv i ham
Den 31-årige mand forklarer, at han og kammeraten taler om, hvad de skal gøre ved bilen.

- Pludselig hører jeg Noahs mor råbe: Skat, skat. Jeg kan ikke få liv i ham. Hun ringer 112. Jeg lytter til Noahs brystkasse og synes, at der stadig er liv i ham.

- Har du været inde hos Noah, mens Noahs mor var væk, spørger anklager Christina Bork Hansen.

- Nej. Jeg har været på gårdspladsen hele tiden. Jeg ved ikke, hvor Jens er henne. Han kunne være i stuen eller på sit værelse ovenpå.

- Tager du stoffer eller alkohol, mens du er i garagen ?

- Nej, jeg drak kun kaffe. Jeg var inde og lave kaffe.

Jeg ser først Jens igen, da ambulance-redderne er kommet. Jeg ved ikke, hvor han har været, mens jeg har været på gårdspladsen.

- Ville du have hørt Noah, hvis kaldte på dig?

- Nej, det kunne jeg ikke. Jeg havde bedt moderen om at sige til Jens, at han skulle lytte efter Noah.

Vi talte ikke sammen
- Jeg sidder ved siden af Noahs mor, mens hun yder førstehjælp. Efter at Noah er blevet fløjet væk med helikopteren, tog moderen af sted til Rigshospitalet.

- Jeg blev hjemme sammen med Jens og min kammerat. Jeg følte mig faktisk lidt overset. Senere kom min far. Det var meningen, at vi senere ville tage til hospitalet. Men senere fik jeg at vide af Noahs mor, at der ikke var mere at gøre. Så blev jeg hjemme.

- Hvorfor tog du ikke af sted, spørger anklager Christina Bork Hansen

- Jeg følte, at det kun var hendes familie, der var på vej til Rigshospitalet. Jeg havde kun 200 kroner til benzin, og jeg havde ikke penge til brobilletten. Hvis der havde været tale om Skejby eller Odense, så ville jeg have været der. Det var dyrt at køre.

Sket ved genoplivningen
Efter Noah døde, flyttede Noahs mor hen til sin mor. Hun ville ikke være i huset, oplyser den tiltalte.

- Det var ikke på tale, at jeg kunne kom hen til hende der. Det ville hun ikke have.

Jeg ser kun Noahs mor én gang, inden jeg senere bliver anholdt. Hun magtede ikke at tale med mig. Hvad skulle jeg gøre? Jeg har haft det af helvede til. Jeg kunne ikke få en forklaring på, hvad der var sket. Jeg troede, at Noah  var død af lungebetændelse.

- Og du har ikke gjort noget ved Noah. Er du sikker på, at du ikke trækker dig på grund af  dårlig samvittighed ?

- Jeg er sikker på, at jeg ikke har gjort noget ved ham. Jeg trak mig ikke på grund af dårlig samvittighed, siger den tiltalte mand.

- Hvad er der sket med Noah?

- Jeg ved det ikke. Jeg har ikke set drengen, mens moderen var væk. Jeg tror heller ikke, at det er hans mor, som har gjort noget. Hun passer på sine børn. Jeg tror, at det kan være sket under genoplivningen. Den tog rigtig lang tid og det så meget voldsomt ud, da de forsøgte at genoplive Noah.

Senere torsdag skal Noahs mor afhøres i retten. Det samme skal bofællen Jens, som i sagens begyndelse var sigtet for drab.

Han blev dog hurtigt løsladt af politiet. Sigtelsen er også frafaldet.

FAKTA OM NOAHS DØD

Den 6. februar sidste år døde Noah Ry fra Sommersted ved Haderslev under dybt tragiske omstændigheder.

En obduktion afslørede senere, at drengen havde brækket mindst ti ribben. Han havde adskillige kvæstelser i bryst og brysthule. Der var sønderrivning af lever og milt og kvæstelser i lungerne. Der fandtes blodudtrækninger i brystskillevæg, miltleje, omkring begge nyrer, tolvfingertarm og tarmkrøs. Også hovedet havde været udsat for vold.

Dødsårsagen var ifølge den obducerende læge indre blødninger.

Først tiltalt for drab
I dagene op til dødsfaldet havde drengen været utilpas, og hans 27-årige mor havde flere gange været ved lægen. Moderen troede i første omgang, at det var lægens manglende behandling, der var årsag til dødsfaldet.

Borgere i Sommersted begyndte at samle penge ind til den hårdt ramte familie.

Ti dage senere blev en dengang 30-årig mand anholdt og sigtet for drab på den lille dreng. Senere er sigtelsen ændret til en tiltale for legemes-angreb af særlig rå og farlig karakter.

Den nu 31-årige mand er også tiltalt for vold mod sin egen søn samt besiddelse af euforiserende stoffer.

Han nægter sig skyldig i alle volds-anklager.

Der falder formentligt først dom i sagen i April.