Tiltalt for børnebortførelse: Derfor rejste vi

Angelina Mathiesen kunne efter eget udsagn ikke beskytte sine børn i Danmark

Her er børnenes mor, Angelina Mathiesen, ankommet ved Københavns Politis afdeling i Teglholmen. Foto: Mogens Flindt
Her er børnenes mor, Angelina Mathiesen, ankommet ved Københavns Politis afdeling i Teglholmen. Foto: Mogens Flindt
Følg Krimi

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (Ekstra Bladet): Det var ifølge Angelina Mathiesen ikke nøje planlagt, da hun i marts sidste år rejste til Brasilien med sine to børn.

- Jeg besluttede det nogle dage før. Det var, da Leonardo sagde: 'Papa stikker fingre i numsen på mig'. Da fik jeg nok. Jeg har ikke nogen kinamands chance for at beskytte mine børn mod seksuelle overgreb, fortæller den 43-årige kvinde i retten.

Hun er tiltalt for at have bortført sine børn og nægter sig skyldig, men erkender, at hun forlod Danmark med børnene, som først vendte hjem 19 måneder senere.

Det skete, da en brasiliansk dommer beordrede børnene udleveret til Danmark.

Ikke dømt
Ifølge Angelina Mathiesen har begge hendes eksmænd udsat hende for fysisk og psykisk vold, ligesom der har været seksuelle overgreb mod børnene.

Hverken Aias far, Peter Lawaetz, eller Leonardos far, Vladimir Valiant, er dømt for de påståede overgreb.

Mødre med bortførte børn i Brasilien: Fædrene ser dem aldrig igen

Angelina Mathiesen er mindst to gange gået til politiet. Den ene gang anmeldte hun Peter Lawaetz for vold. Det skete tre år efter det påståede overgreb, og kvinden mødte op på politistationen med en ansat på det krisecenter, hvor hun nu opholdt sig.

- Peter havde skubbet mig og holdt mig op af en væg og holdt fast i mine arme. Jeg kunne ikke anmelde psykisk vold. Det burde der være mulighed for, siger Angelina Mathiesen.

Anklageren er inde på, at der ikke er vidner eller skadesjournal, ligesom hun vil vide, hvorfor anmeldelsen først kommer tre år efter volden:

- Jeg er på krisecentret, hvor jeg går i gang med at bearbejde den voldsomme oplevelse, det var at være sammen med Peter, siger Angelina Mathiesen.

Anmeldt for truende adfærd
Vladimir Valiant har tidligere totalt afvist overfor Ekstra Bladet, at der er noget om de grove anklager, hvoraf de seksuelle overgreb aldrig er anmeldt til politiet.

- Vi ved alle sammen, hvad der sker med sådanne oplysninger hos politiet, svarer Angelina Mathiesen, da anklageren spørger til den manglende inddragelse af ordensmagten.

Selv om Vladimir Valiant ifølge Angelina Mathiesen både har forgrebet sig på Leonardo og Aia, har Angelina Mathiesen 'kun' anmeldt eksmanden for truende adfærd.

Vi skal trække vejret
At kommunen kort inden ifølge anklagemyndigheden opfordrede Peter Lawaetz til at anmode om midlertidig fuld forældremyndighed, da man ellers ville tvangsfjerne Aia, havde intet med udrejsen fra Danmark at gøre, fastholder Angelina Mathiesen.

Bortførte børn: Hemmelige netværk støtter efterlyste danske kvinder

- Vi skal ned og have en periode med fred. Hvor vi kan restituere os, så vi ikke længere har et liv med stress. Vi skal trække vejret igen, fortæller moren om grunden til, at hun forlod Danmark.

- Der er aldrig ro i vores liv. Det får man posttraumatisk stress-syndrom af. Det går ikke bare væk. Da jeg kørte ind på tysk jord trak jeg vejret for første gang i flere år, lyder det videre fra kvinden, som også forklarer, at al forskning viser, at man for at få sit liv tilbage skal stoppe kontakten med sin overgrebsmand:

- Det var det, jeg gjorde.

Krænket over anklager
Angelina Mathiesen føler sig udsat for systemovergreb af blandt andet Københavns Kommune og krænket af anklagerens spørgsmål:

- Jeg bliver rigtig krænket over at du laver indicier over, at der ikke har været vold. Det er dybt, dybt, dybt traumatisk. Vladimir har været voldelig overfor mig og mine børn.

Anklageren spørger ind til et billån på 12.000, som Angelina Mathiesen optog kort før udrejsen til Brasilien. Kvinden afviser, at lånet blev optaget som led i en planlagt bortførelse af børnene:

- Jeg ved godt, hvor du vil have mig hen. Du vil gerne have, at jeg med vilje har unddraget forældremyndigheden, siger Angelina Mathiesen til anklager Stine Winther, hvis fornavn hun flere gange under sin forklaring udtaler, ligesom hun beder anklageren om at høre ordentligt efter.

Anklageren har nedlagt påstand om, at Angelina Mathiesen skal straffes med fængsel. Hun kræver frifindelse.

Der ventes at falde dom i sagen torsdag eftermiddag.

Ekstra Bladet følger sagen.

 Sagen kort: Danske børn bortført til Brasilien

 

Efter en årelang strid med sine to eksmænd, rejste Angelina Mathiesen i marts 2016 til Brasilien med sine to børn.

Hun var internationalt efterlyst via Interpol og levede i månedsvis i skjul i Brasilien af frygt for at blive fundet af brasiliansk politi og deporteret til Danmark.

I en periode levede hun sammen med endnu en dansk kvinde, Lisbeth Markussen, og hendes tre børn, på ferieøen Mosquiero, indtil politiet åndede dem i nakken, og de igen måtte slå sig ned på skjulte adresser.

I marts 2017 søgte begge kvinder asyl i Brasilien, fordi de mener, at deres menneskerettigheder i Danmark er blevet krænket - mens asylsagerne bliver behandlet fik midlertidig opholdstilladelse.

Angelina Mathiesen blev i maj 2017 begæret udleveret af de danske myndigheder - Lisbeth Markussen blev ifølge sin eksmand også først begæret udleveret på det tidspunkt.

Kvinderne har efter at være rejst ud af Danmark været varetægtsfængslet in absentia for børnebortførelse.

Det er Lisbeth Markussen fortsat.

Ekstra Bladet fandt før påske kvinderne og børnene i Brasilien, hvor de fortalte om deres liv i Sydamerika og slog fast, at fædrene aldrig ville se deres børn igen.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+