Annonce:
Annonce:

Tiltalt for brutale voldtægter: Aggressiv, impulsstyret og farlig

33-årig mand kræves idømt forvaring for røveri mod ung kvinde og to brutale overfaldsvoldtægter på to andre unge kvinder på et kollegie

Den 33-årige erkender delvist de uhyggelige anklager. Tegning: Eigil Norton
Den 33-årige erkender delvist de uhyggelige anklager. Tegning: Eigil Norton
Annonce:
Følg Krimi

KØBENHAVNS BYRET: Psykopatisk personlighedsstruktur. Alvorlig mangel på empati, anger og skyldfølelse. Aggressiv, egocentreret og voldelig. Tilbøjelig til at fralægge sig ansvar. Impulsstyret, manipulerende. Og med meget stor risiko for ligeartet kriminalitet.

Det er bare et udpluk af de psykiatriske undersøgelser af en nu 33-årig mand, som kræves idømt forvaring for røveri og to brutale voldtægter på et kollegie på Amager i marts 2022.

Han har i tidligere undersøgelser beskrevet sig selv som 'pissefarlig' og som 'en ekstremt farlig vulkan'.

Han er ikke sindssyg, og retslægerådet anbefaler, at han bliver idømt forvaring, hvis han kendes skyldige i de alvorlige anklager.

Annonce:

Og det er også specialanklager Søren Harbos påstand i sagen mod manden, der afsonede domme for voldtægter og røveri i et åbent fængsel, hvor han var undveget fra, da han blev anholdt og sigtet for de nye forhold.

Adskillige domme
Søren Harbo indledte gennemgangen af den tiltaltes personlige forhold ved at ridse de domme op, som, han mente, var relevante. Det blev til i alt hele 11 domme, der går tilbage til 2005 og frem til oktober 2022. Herunder overgreb mod en mindreårig pige, røveriforsøg mod en 81-årig kvinde, to overfaldsvoldtægter i 2017 og 2018 og voldsomme trusler mod en kvinde, han havde været i et forhold med.

Forinden gennemgik Søren Harbo personundersøgelserne af de to forurettede i voldtægtsforholdet og den nu tiltalte.

Her fremgik det blandt andet, at de to 21-årige kvinder havde flere skader på kropper. Herunder skarpe læsioner på hænderne, som kunne være afværgelæsioner fra en savtakket klinge.

Annonce:

Den tiltalte havde blandt andet læsioner på hånden fra en savtakket klinge, der kan være håndteringsskader, ligesom der blev fundet mulige kradsemærker fra en negl på hans overarm.

Den tiltalte, der har tæt barberet sort hår og har barberet sit hageskæg væk i forhold til første retsmøde, fulgte nøje med med et mut ansigtsudtryk, mens anklageren gennemgik dokumenterne.

Han var iført hvid lynlåstrøje med sorte striber i siden og en sort hættetrøje under.

Sagen fortsætter nu med procedurer.

Kollegievoldtægt: Det er han tiltalt for

Den 33-årige mand er tiltalt for:

Røveri 19. marts 2022 omkring klokken 3.15 på Amager, hvor en kvinde fik en kniv mod halsen og blev tvunget til at give ham sin telefon og nøgler. Herefter blev hun trukket med ud på gaden, hvor røveren sagde til et vidne, at han skulle køre videre - ellers ville han stikke eller dræbe kvinden, tvunget til at løbe 50-100 meter ned ad gaden med ham, mens han holdt fast i hendes håndled. Her vristede hun sig fri og løb væk.

Voldtægter under særligt skærpende omstændigheder 19, marts 2022 fra 4.37. To kvinder blev truet med kniv til at gå ind i en elevator ved kollegiet BaseCamp på Amager, hvor den ene blev tvunget til delvist at tage tøjet af, ligesom han holdt begge i håret og slog dem i hovedet, mens han tvang dem til at udføre oralsex på ham.

Efterfølgende blev de tvunget ind i en studielejlighed, hvor han skar i den andens tøj, tvang dem til at tage tøjet af, slog dem, rettede kniven mod deres hals og truede med at slå dem ihjel, mens han gennemførte flere fuldbyrdede voldtægter.

Fangeflugt 23. februar 2022 ved at være flygtet fra Nørre Snede Fængsel, hvor han afsonede en dom.

Manden er ifølge anklagemyndigheden så farlig, at han skal idømmes forvaring. En tidsubestemt straf, hvor man først kommer på fri fod, når man ikke længere anses for at være farlig.

 

Den tiltalte har delvist erkendt tiltalen for voldtægt og røveri og kom med en uhyggelig forklaring i retten.

Det er tidligere kommet frem i retten, at den tiltalte i grundlovsforhøret har forklaret, at han mener, at der er noget galt i hans hoved.

En kvinde, der blev udsat for røveri af den nu 33-årige, har også afgivet forklaring i retten.

Den 33-årige mand er senest blevet idømt to års fængsel for voldtægt som en tillægsstraf til tre tidligere domme, herunder en sag om voldtægtsforsøg og gaderøveri, hvor han fik fire et halvt års fængsel. Læs mere om hans uhyggelige fortid her.

Var flygtet fra afsoning

Den nu tiltalte var stukket af fra sin afsoning i det åbne fængsel Nørre Snede Fængsel, da han ifølge tiltalen begik røveriet og voldtægterne. Fejl hos både fængslet og politiet gjorde, at han ikke straks blev efterlyst.

Det fremgår af en redegørelse, som Justitsministeriet lavede i juni 2022 på baggrund af et spørgsmål fra Peter Skaarup (dengang DF, nu DD) oven på Ekstra Bladets reportage fra grundlovsforhøret, hvor det kom frem, at den nu tiltalte var gået fra sin afsoning.

I svaret fra justitisministeren beskrives forløbet således ud fra redegørelser fra Kriminalforsorgen og Rigspolitiet:

23. februar 2022 ca. 20.15: Fængselspersonalet i det åbne fængsel i Nørre Snede ser på overvågningskamera, at den nu tiltalte stikker af over boldbanen. Det lykkes dem ikke at forhindre ham i at flygte eller finde ham efterfølgende. De kontakter ikke politiet straks.

24. februar 2022 klokken 9.29: Først dagen efter skriver fængsel en mail til Midt- og Vestjyllands Politi og anmoder om, at han bliver efterlyst.Deres beredskabsplan tilsiger ellers, at de skal ringe straks.

24. februar 2022 ca. 9.57: Mailen videresendes til politikredsens servicecenter og videre til vagtchefen. Det fører dog ikke til, at der bliver oprettet en efterlysning. 'Det kan ikke på nuværende tidspunkt oplyses, hvorfor den normale procedure om oprettelse af en efterlysning ikke blev fulgt', skriver Rigspolitiet i redegørelsen.

28. februar 2022: Nørre Snede Fængsel beslutter at følge op på anmeldelsen. Denne gang med en såkaldt datafølgeseddel via Klientsystemet. Anmeldelser om undvigelser kan dog ikke sendes som datafølgeseddel til politiet. Hos politiet blev det automatisk registreret med gerningskoden 'udeblivelse efter orlov/udgang' og ikke undvigelse fra fængsel/arrest, som den retteligen burde have været henset til sagens alvorlige karakter.

1. marts 2022: Kriminalforsorgen kontakter politiet telefonisk, fordi de havde fået oplyst, at der endnu ikke var oprettet en eftersøgning Samme dag klokken 9.48 blev der oprettet en eftersøgning i politiets systemer.

19. marts 2022: I perioden efter efterlysningen foretog politiet enkelte efterforskningsskridt. men ikke noget, der lokaliserede ham. 19. marts blev han anholdt i forbindelse med de nye voldtægtsforhold og indsat i Vestre Fængsel.

Det fremgår af redegørelsen, at Direktoratet for Kriminalforsorgen har indskærpet over for de åbne fængsler, at de straks skal anmelde en fangeflugt per telefon - og ikke via e-mail, som det er sket her. Og at undvigelser ikke kan sendes som datafølgeseddel til politiet.

Og i Midt- og Vestjyllands Politi er det blevet indskærpet, at der straks efter modtagelse af en henvendelse om undvigelse skal ske efterlysning af den pågældende, og at relevant efterforskning skal iværksættes..

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: