Tiltalt for drabet på Monika: Jeg elskede hende over alt

Da otteårige Monika stadig levede, og Donatas Ludosevicius stadig var sammen hendes mor Kristina, opfattede han sig angiveligt som 'verdens lykkeligste mand'

Politiet troede i første omgang, at otteårige Monika havde begået selvmord (Foto: Norsk Politi).
Politiet troede i første omgang, at otteårige Monika havde begået selvmord (Foto: Norsk Politi).

Den 34-årige Donatas Ludosevicius, der er tiltalt for at have hængt og dræbt den kun otteårige Monika i Norge tilbage i 2011, var i dag for retten i Bergen.

Retssagen startede mandag, og i dag var det Donatas Ludosevicius' tur til at afgive sin forklaring.

Forud for drabet i 2011 var han kæreste med Monikas mor Kristina Sviglinskaja, og anklager Benedikte Hordnes var derfor interesseret i grave i, hvor godt Donatas Ludosevicius' forhold egentlig var til otteårige Monika.

Det var her den 8-årige Monika Sviglinskaja blev fundet død for fem år siden. I først omgang mente politiet, at der var tale om et selvmord, men nu er hendes mors daværende kæreste blevet drabstiltalt. (Foto: Norsk politi) Krimi Politiet troede 8-årige Monika begik selvmord: Nu er moderens eks tiltalt for drab

Selv om han er tiltalt for at have dræbt den lille pige, mødte Donatas Ludosevicius ifølge VG op i retten med et stort smil på læben, men da Benedikte Hordnes spurgte ind til hans følelser for sin daværende kæreste og hendes datter, havde han svært ved at beskrive, hvad han egentlig følte for dem.

- Jeg kan ikke forklare, hvad jeg følte. Måske er det lettere for andre at udtrykke sine følelser med ord, men for mig er det lettere at vise.

'Verdens lykkeligste mand'

Tilbage i 2014, da politiet afhørte ham, virkede det langt fra, som om han manglede ord. Anklager Benedikte Hordnes præsenterede derfor retten for Donatas Ludosevicius' forklaringer fra den to år gamle afhøring:

- Fra det første øjeblik har jeg elsket Kristina. Da jeg mødte Monika, vidste jeg, at mit liv var forandret. Jeg vidste, at jeg kom til at elske Monika mere, end jeg elskede mig selv, og mere end jeg elskede Kristina, har Donatas Ludosevicius sagt under afhøringen ifølge VG.

Monika blev fundet hængt i en kælderlejlighed tilbage i 2011. Her ses hun sammen med sin mor (Privatfoto).
Monika blev fundet hængt i en kælderlejlighed tilbage i 2011. Her ses hun sammen med sin mor (Privatfoto).
 

I samme afhøring betragter Donatas Lodusevicius ifølge VG sig som 'verdens lykkeligste mand', eftersom parret dengang gik med planer om at blive gift.

Under tirsdagens retsmøde nikkede Donatas Ludosevicius genkendende til sine tidligere forklaringer og understregede, at det var en præcis beskrivelse.

Nægter sig skyldig

Donatas Ludosevicius kommer fra Litauen, men flyttede til Norge i 2009 og mødte Kristina Sviglinskaja i 2011. Parret boede sammen indtil 12. oktober 2011, og bare en måned efter - 14. november - blev otteårige Monika fundet død.

- Vi havde ikke kontakt til hinanden, efter jeg var flyttet ud. Da jeg boede sammen med Kristina og Monika, havde vi nogle gode stunder, nogle mindre gode stunder, men også nogle grimme stunder, og det er helt almindeligt i et parforhold, sagde han i retten ifølge den norske avis Dagbladet.

Før politiet mistænkte Donatas Ludosevicius som drabsmand, troede man i mange år, at otteårige Monika havde begået selvmord.

Han nægter sig skyldig i drabet, men tror samtidig heller ikke på, at Monika selv stod bag sin egen død.

- Jeg tror slet ikke på, at hun tog sit eget liv. Der er nogen, som har slået hende ihjel, men det er ikke mig, har han tidligere sagt til VG.

Ifølge Dagbladet mener han selv, at sporene peger i helt andre retninger - men hvorhen vil han ikke fortælle.

- Når det gælder denne sag, som jeg har studeret så meget, så er der mange detaljer, som peger i andre retninger, end at jeg har taget livet af hende. 14. november var en helt almindelig dag for mig. Hvis jeg havde vidst, at sådan en tragedie skulle ske denne dag, så havde jeg selvfølgelig forsøgt at få flest mulige vidner rundt om mig. Det er vældig trist, at det lille menneske har mistet livet, sagde Donatas Ludosevicius ifølge Dagbladet.

DNA på bælte

Monika var syg og hjemme fra skole, den dag hun døde. Forinden havde hun forsøgt at ringe til sin mor syv gange indenfor fem minutter, men mobiltelefonen, hvor opkaldet kom fra, er aldrig blevet fundet.

Mens moderen først fandt Monika om eftermiddagen, så mener retsmedicinerne, at døden indtraf om morgenen ved nitiden.

Der er ingen, som har set et eventuelt drab blive begået, og derfor bliver de tekniske spor meget afgørende for sagen. Alligevel mener anklageren at kunne bevise, at hans DNA var på det bælte, som den lille pige blev hængt med.

Fire uger er der afsat til retssagen.