Annonce:
Annonce:

Tiltalt for fem drab: Bevæbnet med 60 pile

Stort presseopbud til drabssagen mod den nu 38-årige dansker Espen Andersen Bråthen i Norge, hvor han nu har erkendt sig skyldig i drab og drabsforsøg

Den drabstiltalte Espen Andersen Bråthen affyrer her en pil under et af sine første angreb i en Coop Extra-butik 13. oktober i den norske by Kongsberg. Overvågnings-billederne har ikke tidligere været fremme. Politifoto
Den drabstiltalte Espen Andersen Bråthen affyrer her en pil under et af sine første angreb i en Coop Extra-butik 13. oktober i den norske by Kongsberg. Overvågnings-billederne har ikke tidligere været fremme. Politifoto
Annonce:
Følg Krimi

HOKKSUND TINGHUS (Ekstra Bladet): Espen Andersens Bråthen sidder foran en mur af pressefolk. Den 38-årige dansker trådte her til morgen ind i retssal 1, og han fik først fjernet sine håndjern af en uniformeret politimand.

På slaget 8.59 satte han sig til rette ved siden af sine forsvarere.

Den kraftige, middelhøje mand var klædt i en løs, hvid T-shirt og sad roligt med begge arme ned langs siden.

Dommeren tog som den første ordet og præsenterede statsanklager Andreas Christiansen og rækken af advokater, som repræsenterer ofrene og den 38-årige danske statsborger, som har levet hele sit liv i Norge.

Den drabstiltalte dansker Espen Andersen Bråthen. Privatfoto
Den drabstiltalte dansker Espen Andersen Bråthen. Privatfoto
 

'Jeg er skyldig'
Ekstra Bladets reportere fik plads i et tilstødende, tæt pakket lokale med videolink til selve retssalen. Der var 35 pressefolk til stede i bygningen.

Annonce:

Der var tegnere, fotografer og reportere fra flere lande. Ekstra Bladet var det eneste danske medie, som havde givet sig til kende.

- Jeg har ingen adresse nu, sagde Espen Andersen Bråthen efter at have bekræftet, at han er den, han er, og derefter forklarede han dommeren, at han er 'uddannet kok' og ikke har nogen indtægt for tiden.

Fakta om drabssagen

Espen Andersen Bråthen har været tiltalt for at have dræbt fire kvinder og en mand. Han har under straffesagen i Hokksund erkendt sig 'skyldig i det hele' og erkendt, at hans handlinger er strafbare.

Dramaet udspillede sig 13. oktober sidste år i byen Kongsberg. Manden var bevæbnet med bue og pil og tre knive og en machete.

Drabene skete ifølge politiet efter betjentes første kontakt med gerningsmanden.

Den nu 38-årige danske statsborgers er erklæret psykisk syg og utilregnelig. Anklagemyndigheden mener, at hvis han kendes skyldig, bør han tvangsindlægges på en psykiatrisk institution.

Hans mor er dansk og han har også andre danske slægtninge. Men han har boet hele sit liv i Norge.

Der var oprindelig afsat 21 dage til retssagen i Hokksund Tinghus.

Han erkendte sig derefter skyldig.

- For det hele. Jeg erkender strafskyld for det hele, sagde Espen Andersen Bråthen derefter til dommeren.

Torsten Ruus opsummerer første retsdag i sagen omkring Espen Andersen Bråthen.

Det er første gang, offentligheden har hørt den mand tale, som sidste år hensatte den norske befolkning i forfærdelse med drabet på fem personer 13. oktober sidste år i Kongsberg vest for Oslo.

Bevæbnet med 60 pile
Espen Andersen Bråthen har i indenretlige forhør erkendt de konkrete handlinger, men meldt ud, at han ikke mener, at de var strafbare.

Annonce:

Statsanklager Andreas Christiansen har læst anklageskriftet op og udlægger hele bevismaterialet mod danskeren.

Han fortalte for første gang, at danskeren havde fire knive med sig, da drabene udspillede sig. Med sig havde han også 60 pile med en længde på op til 82 centimeter. Den største kniv havde et blad på 11,5 centimeter. På kroppen havde han grå bukser og en hvid undertrøje.

En dødbringende halv time

Det norske medie VG har ved hjælp af politirapporter kortlagt en tidslinje for de dødbringende 35 minutter onsdag 13. oktober sidste år i Kongsberg:

18.12: Politiet får den første melding om, at en person går rundt i byens centrum med bue og pil. En politibetjent i civil og flere andre bliver angrebet i dagligvarebutikken Coop Extra i Myntgata. Tre patruljevogne køres i stilling.

18.17: Melding om 'livstruende vold'. Politifolk i området får besked på, at de skal reagere uden tøven for at redde menneskeliv.

18.18: Gerningsmanden er for første gang i kontakt med udkommanderede politifolk i Coop Extra. Flere af dem bliver beskudt med pile, og de går i dækning og mister igen kontakten med bueskytten.

18.22: Op imod 22 politibetjente indleder en desperat jagt på gerningsmanden.

18.25: Drabet på den første af fem personer sker i Hyttegata. Det viser sig, at gerningsmanden også er bevæbnet med knive.

18.28: Politiet melder offentligt ud, at folk i centrum skal holde sig inden døre, og at ordensmagten ikke har kontrol med den bevæbnede mand.

18.45: En beboer i Hyttegata hører, hvad han senere beskriver som en kvindes 'dødsskrig'.

18.47: Gerningsmanden bliver konfronteret af politifolk. En betjent affyrer varselsskud, før manden anholdes og identificeres som Espen Andersen Bråthen.

- Hans formål var at dræbe så mange som muligt, lød anklagerens vurdering, der betegnede den tiltalte som utilregnelig i forbindelse med angrebene.

Den tiltalte vil senere på dagen blive afhørt om sin rolle.

Han er ud over de fem drab med knivstik tiltalt for trusler mod 13 og drabsforsøg med knivkast og pile affyret fra en bue på 11 politibetjente og civile borgere.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Grumt alarmopkald: - Hvad fanden - han skyder på os

Espen Andersen Bråthen fanget af overvågningskameraet i Coop Extra-butikken under første del af hans amokløb i den norske by Kongsberg. Politifoto
Espen Andersen Bråthen fanget af overvågningskameraet i Coop Extra-butikken under første del af hans amokløb i den norske by Kongsberg. Politifoto
 

Annonce:

Statsadvokat Andreas Christiansen har som led i sin bevisførelse afspillet korte videoer af Espen Andersens løb igennem en Coop Extra-butik i Kongsberg. Det er omkring 13. oktober sidste år omkring klokken 18.12 og otte minutter frem.

Filmen er tappet fra butikkens overvågningskamera, og den viser den nu 38-årige dansker løbe frem og tilbage i strømpesokker, grå bukser og hvid undertrøje, mens kunder flygter i panik.

Han har en bue hævet foran sig med en pil klar til affyring. Pludselig skyder han og rammer en kunde i skulderen. Såret viser sig senere at være overfladisk.

Der blev også i retten afspillet det første alarmopkald fra en medarbejder i Coop Extra.

- Der er en fyr, der skyder med pile og bue. Hvad fanden - han skyder på os. NEEJ, råber manden.

Espen Andersen Bråthen er tiltalt for drabsforsøg på 11 personer i og uden for butikken. Tre blev ramt af pile. Ingen af skaderne var livstruende.

Klokken 18.17 ankom de første betjente til butikken. Den første med en MP5-maskinpistol og den anden med en almindelig tjenestepistol. De formåede ikke at stoppe manden.

Annonce:

Statsadvokaten afspillede derefter flere alarmopkald fra mandens videre rute og trusler mod tilfældige borgere i Myntgata og frem til Hyttegata.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Forsvareren: - Han er utilregnelig

Tiltalte danskers forsvarer, Frederik Neumann, erkendte i sit modsvar til statsadvokatens gennemgang af beviserne, at det har været 'meget ubehageligt' at lytte de 12 sider med psykiatriske vurderinger og forhør af hans klient.

- Han er utilregnelig. Det er der ingen tvivl om, sagde Frederik Neumann, som erklærede sig enig i modpartens analyse af den nu 38-årige mand.

Han bekræftede, at Espen Andersen Bråthen har haft psykiske lidelser siden 2005 og allerede to år senere fik diagnosen paranoid-skizofren.

Det fremgår af dokumenterne, at manden - der konverterede til islam for ti år siden - i sin egen syge selvforståelse fik besked på at dræbe mennesker og føre hellig krig.

Han mente selv, at han skulle 'fødes på ny'. Sidste år skal han have sagt, at han 'dræbte fem mennesker, fordi det altid har været hans bestemmelse.

Annonce:

Espen Andersen har haft flere konflikter med sin danske mor og norske far, og han var tvangsindlagt i 2010 og igen i 2019.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Norsk journalist: - Det er en meget stor sag

Ekstra Bladet taler her med den norske tv-journalist Per Håkon Solberg. Foto: Jonas Olufson
Ekstra Bladet taler her med den norske tv-journalist Per Håkon Solberg. Foto: Jonas Olufson
 

- Det her er en meget stor sag. Breivik-sagen var større. Men grovheden i den her sag taler for sig selv.

Det sagde Per Håkon Solberg, tv-reporter på NRK, Norges svar på Danmarks Radio, få minutter før startskuddet for straffesagen mod den drabstitalte dansker, Espen Andersen Bråthen, i den lille by Hokksund vest for Oslo.

Mens Ekstra Bladet talte med tv-stationens nøgle-journalist på sagen, ankom den nu 38-årige mand, der er tiltalt for drab på fire kvinder og en mand i Kongsberg tilbage i oktober sidste år, i en Mercedes-kassevogn med tonede ruder.

Den drabstiltalte blev uden for kameraernes rækkevidde ført ind i retten igennem en bagindgang.

Ikke færre end 35 journalister dækker retssagen. NRK stiller med en tegner, en fotograf og fem reportere.

Annonce:

Sagen hænger over byen
- Omfanget af den her sag kan ikke undervurderes, og i dag er det jo første gang, Bråthen udtaler sig offentligt om sagen, forklarede Per Håkon Solberg.

- Vi ved, at han angrer sine handlinger. Men kan vi stole på ham? Det er svært. På den anden side har han krav på beskyttelse. Det er jo en psykisk syg person, siger tv-journalisten, som selv var i Kongsberg kort efter de fem drab og gerningsmandens anholdelse.

- Hvordan præger det Kongsberg og byens indbyggere nu?

- Den her sag kommer til at hænge over byen. Men samtidig mærker man en stor omsorg. Måske i erkendelse af, at Breivik-sagen (drabet på 77 mennesker på øen Utøya i 2011, red.) ikke blev håndteret godt nok. Her spørger folk, hvordan har du det EGENTLIG.

- Giver det mening at sammenligne den her sag med det, der skete dengang?

- Nej. Slet ikke. Breivik-sagen var helt anderledes. Der døde langt flere mennesker, og i den her sag taler vi ikke om en terrorhandling. Her er der jo ikke tale om terrorhandling.

Espens glidebane: Kriminalitet, våben og sygdom

Den nu dømte Espen Andersen Bråthen har en småkriminel fortid.

I 2020 trængte han ind i sine forældres hjem i Norge og truede med at slå sin far ihjel med en revolver, som han efterlod i en sofa. Det kastede et besøgsforbud af sig.

Han blev desuden tilbage i 2012 idømt 60 dages betinget fængsel for blandt andet et museumsindbrud og for køb og forbrug af hash.

VG har beskrevet, hvordan den konverterede muslim for to år siden trænede med slagvåben.

Den norskfødte søn af en dansk mor og en norsk far har dansk statsborgerskab. Han har flere gange været på ferieophold i Danmark.

Familien var ifølge norske medier klar over, at han var psykisk syg, men han var utilbøjelig til at tage medicin. I sin ungdom stod han i lære som kok. Siden han var ganske ung, har han ikke haft fast arbejde.

Efterretningstjenesten PST registrerede i 2018, at danskeren var ude i en radikalisering og kunne udføre 'et lavskalaangreb' i Norge.

Kilder: Dagbladet, VG, norsk TV2

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: