Tiltalt for grov voldtægt og drabsforsøg: Kondiløber forsøgt kvalt og efterladt hjælpeløs

En 30-årig mand nægter sig skyldig i anklagerne mod ham

Politiet ved stedet, hvor kvinden blev fundet mange timer efter, at hun var taget ud for at løbe en morgentur. (Video: Mogens Flindt)

I ni timer lå en kvindelig kondiløber afklædt, hjælpeløs og i livsfare, efter hun var blevet overfaldet, voldtaget og forsøgt kvalt. Til sidst blev kvinden, der er sidst i 30'erne, fundet underafkølet i et buskads af sine pårørende, der ledte efter hende.

Det skete den 16. august sidste år omkring klokken 06.00 ved stien på Sporsløjfen 10 på Østerbro i København.

I dag står en 30-årig grønlandsk mand tiltalt i Københavns Byret for voldtægt af særlig farlig karakter og drabsforsøg mod kvinden. Han kræves idømt forvaring, hvis han bliver kendt skyldig. Han nægter sig skyldig, oplyser hans forsvarer.

Kondiløber-voldtægten: Her er politiets nye beviser

Ifølge anklageskriftet blev kvinden trukket ind i et buskads og voldtaget. Undervejs forsøgte gerningsmanden at dræbe kvinden med slag, spark og/eller tramp, ligesom hun også blev kvalt med snor eller ved stramning af hendes krave omkring halsen. Det påførte hende sådanne læsioner på hovedet og halsen, så hun var i livsfare. Han forlod hende derefter, ifølge anklageskriftet, i buskadset.

Anklager Søren Harbo vil ikke forud for retssagen fortælle, hvordan kvinden har det i dag. Men han fremlægger forskellige erklæringer på hendes tilstand i retten.

Overfald på fængselsbetjent
- Hun kommer i retten og skal afgive forklaring, siger anklageren, der ikke på forhånd vil løfte sløret for, hvad kvinden kan forklare.

Det har tidligere været fremme, at kvinden blev så hårdt kvæstet, at hun fik hukommelsestab om overfaldet.

Kvinden afgiver forklaring efter den tiltalte, hvorefter tre familiemedlemmer afgiver forklaring. I morgen vil der kom forklaringer fra retsgenetikere, mens to vidner skal afgive forklaring om et overfald mod en fængselsbetjent i Vestre Fængsel, som den 30-årige også er tiltalt for. Det skete den 21. oktober 2016 klokken 20.05, hvor fængselsbetjenten fik to knytnæveslag i brystet.

Den tiltalte nægter sig også skyldig i dette forhold.

Skyldskendelse og endelig dom i sagen ventes den 22. eller 23. maj.

- Det er en meget grov voldtægt. Det ligger også i tiltalens ordlyd. Der er rejst tiltale for drabsforsøg, og det er begået mod en tilfældig kvinde, hvilket kun gør det mere alvorligt, siger anklager Søren Harbo.

Der er, som det rutinemæssigt sker, i denne type sager, indhentet en mentalundersøgelse, som er blevet forelagt Retslægerådet.

- På baggrund af tiltaltes personlighed og tiltalens karakter nedlægger vi påstand om forvaring, siger anklageren.

Voldtægt mod kondiløber: Sigtet er så farlig, at han bør idømmes forvaring

Under en fristforlængelse i sagen kom det frem, at psykiaterne på Retspsykiatrisk Klinik vurderer, at der er 'høj risiko' for, at den 30-årige vil begå ny alvorlig personfarlig kriminalitet - og at forvaring er nødvendig for at forebygge den risiko.