Tiltalt for momssvindel kan miste millioner i Dubai

Otte personer er anklaget i sag om momskarrusel. Politiet jagter værdier i Abu Dhabi og Dubai

På overfladen drejede det sig om handel med kyllingekød og ost fra Holland, men en gruppe mænd havde en helt anden dagsorden:

At tappe de offentlige kasser for moms og skat for mere end 72 millioner kroner - og samtidig gemme noget af udbyttet i Dubai og Abu Dhabi.

Sådan lyder i hvert fald den anklage, som fra mandag og mange dage frem skal behandles af Københavns Byret.

De tiltalte kan dog ikke genkende anklagemyndighedens fortælling om en nøje udtænkt momskarrusel, hvor fødevarer blev købt og solgt mellem en stribe selskaber uden at blive korrekt afregnet. De nægter sig skyldige.

To brødre er centrale figurer. Den ene bor i Malmø, og den anden har i et års tid været varetægtsfængslet.

En har desuden været direktør i et vekselbureau, ligesom den anden tidligere er blevet beskyldt for at tjene penge på prostitution.

Ved siden af den aktuelle sag om nøje gennemført økonomisk kriminalitet er sidstnævnte også anklaget for at ligge inde med to revolvere og en halvautomatisk pistol.

Hvis retten finder ham skyldig, risikerer han ud over fængsel at miste to ejendomme, som han ejer i Dubai. De har kostet mere end 11 millioner kroner, fremgår det af anklageskriftet.

Også på konti i for eksempel Abu Dhabi Islamic Bank og Mashreq Bank i Dubai står der beløb, som anklagemyndigheden ligeledes vil have fingre i. Før dette indgreb kan ske, kræves det dog, at myndighederne i De Forenede Arabiske Emirater besvarer en henvendelse fra Danmark.

I øvrigt ønsker det offentlige at få konfiskeret brødrenes biler, en Porsche Cayenne, en Audi A8 og en Mercedes CLS, som er beslaglagt.

Under sagen vil anklageren forsøge at bevise, at handlerne med kyllingekød og ost ikke var reelle, fordi de tiltalte kontrollerede alle involverede selskaber. Formålet med transaktionerne var at få et uberettiget momsfradrag, lyder det.

I alt otte personer er sat under tiltale i sagen. Moms-delen af sagen løber op i næsten 50 millioner kroner, mens skatteunddragelse er på cirka 22 millioner.

Brødrene og to andre anklages for det fulde beløb på 72 millioner kroner.