Tiltalt for plan om skoleskyderi: - Har handlet alene

Anklageskriftet oplister lang og uhyggelig række af forberedelseshandlinger til massedkyderi

Politiet har beslaglagt flere effekter på den 27-åriges bopæl. Foto: René Schütze
Politiet har beslaglagt flere effekter på den 27-åriges bopæl. Foto: René Schütze
Følg Krimi

Ekstremt usædvanlig.

Sådan beskriver anklageren sagen mod en 27-årig mand, der er tiltalt for at have planlagt at begå masseskyderier mod en eller flere konkrete skoler og institutioner i Nord- og Østjylland for at dræbe.

– Mig bekendt har der ikke været straffesager af den her karakter vedrørende forsøg på manddrab ved skyderi på skoler, siger Kim Kristensen, der er anklager ved Nordjyllands Politi.

Mandens forsvarer Ulrik Henriksen oplyser, at hans klient nægter sig skyldig.

Anklageskriftet oplister en lang og uhyggelig række af forberedelseshandlinger til masseskyderi, der går helt tilbage til 2015.

Heriblandt et manifest, som den unge mand skal have skrevet i årene mellem 2015 og 2019, ligesom han er tiltalt for at have lavet flere videooptagelser, hvor han beskriver sine planer.

Tyder ikke på terror
Anklageren ønsker forud for sagen ikke at sige, om manifestet eller optagelserne er uploadet på internettet, ligesom han ikke vil fortælle, hvordan de kom på sporet af ham.

Men anklagemyndigheden mener, at han har handlet alene.

– Efter vores helt klare opfattelse er der ikke tale om noget terrormotiv. Det er nogle personlige årsager, som vi også vil komme nærmere ind på under selve sagen, siger anklageren og fortsætter:

– Der er ikke noget, der tyder på, at han har handlet sammen med andre. Det er vores helt klare opfattelse.

At dømme ud fra anklageskriftet er der tale om en detaljeret planlægning, der både inkluderer rekognoscering mod konkrete mål, søgninger på masseskyderier på internettet og indhentning af oplysninger om ringetider, antal elever og skemaer konkrete steder. Også en børnehave nævnes i anklageskriftet.

Tiltale: Bestilte riffel på det mørke net

Den 27-årige havde opnået skydefærdigheder og havde våbentilladelse og tilladelse til at opbevare våben på sin bopæl, fremgår det af anklageskriftet.

Som en del af det, anklagemyndigheden mener, var forberedelser til et masseskyderi, anskaffede han sig to pistoler i 2015 og 2017. De blev beslaglagt af politiet på hans bopæl 12. juni sidste år, og i følge anklageskriftet opbevarede han den ene, en pistol af mærket Glock isat magasin med 16 skarpe patroner, i en skrivebordsskuffe.

Det fremgår også, at han har søgt på oplysninger om skydevåben og har oprettet en ordre på en AR-15 riffel på Darknet 13. december sidste år.

Den 27-årige havde ifølge tiltalen lagt en bestilling på en AR-15 riffel på det mørke net.
Den 27-årige havde ifølge tiltalen lagt en bestilling på en AR-15 riffel på det mørke net.
 

Da han blev anholdt 16. december sidste år, beslaglagde politiet desuden flere magasinbælter, en patronpose, et pistolhylster og to elefanthuer på hans bopæl.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har manden været medlem af en skytteklub i Jylland.

Jens Arne Abildgaard er formand for Hobro-egnens Skytteklub. Han kender ikke den tiltalte, som aldrig har været medlem af deres forening, men han fortæller generelt, at man skal have været aktivt skydende medlem i en skytteforening i to år for at opnå skydetilladelse, en ren straffeattest og en vandelsgodkendelse fra politiet, som betyder, at man vurderes egnet til at erhverve, bære, besidde eller anvende våben.

Overflyttet til hospital
Det fremgår også, at han i løbet af 2018 har anskaffet sig taktisk beklædning såsom en striktrøje, en vest med flere forlommer, bukser og et nylonbælte, som han opbevarede på sin bopæl i Hobro.

Sagen mod manden skal køre som en nævningesag over fem dage med start 17. januar næste år. Her vil anklagemyndigheden nedlægge påstand om, at den tiltalte skal dømmes til anbringelse på en psykiatrisk afdeling.

Den 27-årige blev varetægtsfængslet i et almindelig arresthus efter grundlovsforhøret 17. december sidste år, hvor han var blevet anholdt dagen før. Først 19. april blev han overført til en psykiatrisk afdeling.

Han er blevet mentalundersøgt i forbindelse med sagen, og det danner grundlag for påstanden om anbringelse.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hør hele den dramatiske fortælling om et mord i datidens København.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.