Tiltalt for to drab: Her er rettens afgørelse

35-årig og 43-årig er begge kendt skyldige i to drab på ældre mænd med to måneders mellemrum

Liget af Kiehn Andersen blev tynget ned i en sø ved Blæsinge Grusgrav med sten i lommerne. Foto: Per Rasmussen
Liget af Kiehn Andersen blev tynget ned i en sø ved Blæsinge Grusgrav med sten i lommerne. Foto: Per Rasmussen
Følg Krimi

RETTEN I NÆSTVED (Ekstra Bladet): Det umage par, der er tiltalt for at have dræbt 68-årige Kiehn Georg Andersen og 80-årige Poul Frank Jørgensen med to måneders mellemrum i april og juni sidste år, er begge blevet dømt for at have planlagt og udført drabene på 68-årige Kiehn Andersen og 80-årige Poul Frank Jørgensen.

Det var et enigt nævningeting, der afsagde kendelsen, der fik Kiehn Andersens søn, søster, bror og flere andre familiemedlemmer til at bryde sammen i lettet gråd.

Læs hele rettens skyldskendelse her.

Det var til gengæld ikke til at spore en reaktion hos de to tiltalte. Den 35-årige kiggede ufravendt på retsformanden, mens den 43-årig sad og tegnede en kvinde med krone på hovedet på papiret foran sig.

Dræbt med massiv vold
Kiehn Andersen blev slået ihjel med massiv stump vold i Ruds Vedby 20. april sidste år 2019, hvorefter hans lig blev kørt til Blæsinge Grusgrav nær Slagelse. Hans hus blev sat i brand efter drabet.

Poul Frank Jørgensen blev stukket ihjel i sit hjem i Vemmelev 16. juni sidste år, hvorefter der blev sat ild til huset. Hans forkullede lig blev fundet i brandtomten, men det lykkedes alligevel retsmedicinerne at konstatere adskillige knivstik.

Ifølge rettens kendelse har de to planlagt i hvert fald at udsætte ofrene for vold, og ud fra de skader, der er fundet på drabsofrene, finder retten det bevist, at de må have anset det for overvejende sandsynligt, at deres ofre ville afgå ved døden. De er derfor kendt skyldige i drab.

Retten har blandt andet lagt vægt på de tiltaltes tætte forhold til hinanden, og at den 43-årige havde en gæld til personer i det kriminelle miljø, samt at den 35-årige var ejer af to biler, der er sat i forbindelse med drabene.

Lagde vægt på 'drabsliste'
Retten lægger også vægt på, at der i kælderen hos den 35-årige blev fundet en notesbog med en liste, der muligvis kunne bruges til drab, hvor der blandt andet stod gummihandsker, masker og tændvæske.

Derudover nævnte retsformanden også det faktum, at den 35-årige ikke har redegjort for sin færden på drabstidspunkterne, og at hans dna blev fundet på en kondompakke, der blev fundet i indkørslen hos Kiehn Andersen.

Det fremgår også af kendelsen, at retten har lagt vægt på, at der blev fundet en shell-mønt i en tønde hos den 35-årige, der blev brugt til afbrænding. Samme mønt manglede i afdøde Kiehn Andersen ellers komplette samling, som hans søn Jack Andersen fandt i brandtomten efter hans død.

De to mænd er også kendt skyldig i to tilfælde af røveri samt flere forhold af våbenbesiddelse.

Fyldt til randen
Før skyldskendelsen var retssal 6 blevet fyldt til randen, så flere personer, der ikke var stole til, måtte forlade retssalen.

Den 35-årige tiltalte kom ind med hænderne i et transportbælte, som blev fjernet, hvorefter han satte sig og kiggede ud i luften og på uret med alvorlig mine. Han er iført en mørkeblå polo med en grå sweater over.

Den 43-årige, der var iklædt den samme lange blå skjorte, som han har haft på de andre retsmøder, havde flere sår i panden og rokkede stille frem og tilbage, men faldt lidt til ro, da hans forsvarer gav ham et papir, han kunne tegne på.

Nu følger gennemgang af personlige oplysninger, mentalundersøgelser og strafprocedurer, før den endelige dom afsiges.

Offer tynget ned med 24 sten

Her er tiltalerne

20. april 2019: Drab i forening på Kiehn Andersen i Ruds Vedby, der var værgeløs, da han blev slået ihjel med massiv stump vold mod halsregionen. Han er formentlig blevet sparket og/eller trampet mod hals og ryg, så han fik brud på tungebenet, venstre skjoldbruskplade og begge øvre skjoldbruskhorn samt brud på flere ribben.

Tyveri af offerets haglgeværer og møntsamlinger og brandstiftelse mod hans hus.

Usømmelig omgang med lig ved at have kørt offeret til en sø i Blæsinge i Slagelse, hvor de med en ukendt smal aflang spids genstand stak offeret i maveregionen efter dødens indtræden og fyldte hans tøj med flere sten, så han sank til bunds, og liget blev efterladt på bunden af søen.

1. juni 2019: Forsøg på hjemmerøveri ved i forening at have indfundet sig på adressen og truet offeret med et oversavet jagtgevær til at udlevere kontanter og en riffel, som offeret havde sat til salg via annonceportalen Gul & Gratis. De opgav dog, da de fik oplysninger om, at der var andre hjemme på adressen.

3. juni 2019:  Røveri i forening i Ringsted med henblik på inddrivelse af gæld på 500 kroner, hvor de med vold eller trussel om vold tvang to forurettede til at udlevere et musikanlæg, idet den 43-årige tog kvælertag på det ene offer, hvorefter de tog musikanlægget som pant for pengene, som det andet offer skyldte til en person.

4. juni 2019: Bedrageri ved via en Gul & Gratis-annonce, i forening at have fremkaldt en vildfarelse hos forurettede, idet de tiltalte oplyste, at de ville sende en iPad til personen, hvis han indsatte 2.550 kroner på en konto, uden at de havde til hensigt at sende iPad'en.

16. juni 2019: Drab på Poul Frank Jørgensen i hans hjem på Slagelse Landevej i Vemmelev på Sydsjælland i tidsrummet fra cirka 8.40 til 9.20 ved at have stukket ham med en eller flere skarpe genstande, muligt en eller flere knive. Han fik et omkring seks centimeter dybt stik/snitlæsion, der gik gennem halsmuskulaturen, med overskæring af halsens store pulsåre til følge, hvilket må antages at være dødsårsagen, ligesom de tiltalte tildelte ham ti stiklæsioner i ryggen, hvorefter liget blev efterladt på stedet.

Brandstiftelse mod offerets hus ved anvendelse af brandbar væske samt for usømmelig omgang med lig, fordi liget af Poul Frank Jørgensen blev fundet forkullet på gulvet i soveværelset.

21. juni 2019: Overtrædelse af våbenloven i forening ved på en adresse i Ringsted at have været i besiddelse af et oversavet jagtgevær, ammunition og dele til skydevåben.

Overtrædelse af lov om knive og blankvåben i forening ved at have været i besiddelse af et sværd med en klingelængde på en meter, en kniv i sort skede med halskæde,  tre knive der fremstår som et plastikkort/dankortkniv, et tilvirket stikvåben med søm i den ene ende, seks kasteknive, en sort udfoldelig barberkniv, en  gul hobbykniv og tre kasteøkser.

Overtrædelse af Bekendtgørelse om våben og ammunition i forening ved at have været i besiddelse af et knojern der passer til to fingre og med pyramideformet spids, en hammer, et knojern med plads til fire fingre, et aflangt slagvåben af plastic omviklet med gaffatape

Desuden er den 43-årige alene tiltalt for lov om knive og blankvåben ved på en adresse i Korsør at have været i besiddelse af en springkniv og en push-daggert-halskniv med skede i halskæde.

Kilde: Anklageskriftet

Hele vejen igennem har drabsofferet Kiehn Georg Andersens familie fulgt sagen fra tilhørerbænkene, ligesom også den 43-årige tiltaltes kæreste, mor og venner har fulgt sagen.

Mens den 35-årige lige fra grundlovsforhøret og siden under hovedforhandlingen har nægtet sig skyldig, så startede den 43-årige med at erkende sin skyld i begge drab i grundlovsforhøret 22. juni sidste år, hvor han ifølge sin forsvarer, Lars Urup, nærmest bønfaldt om at få en straksdom i en tilståelsessag.

I en afhøring til politiet 23. august sidste år ændrede han det til, at det var den nu medtiltalte, der begik begge drabene,.og under hovedforhandlingen har han først forklaret, at gerningsmanden var en person, som han ikke tør navngive, men som ikke er den 35-årige medtiltalte, og at han kun var med ude ved Kiehn Andersen, men ikke dræbte ham. Det ændrede han senere til, at der ifølge ham var tale om den 35-årige.

Hans forsvarer konkluderede om sin klients tilståelser:

- Det er noget, han opspinder eller har gættet sig frem til.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby