Tiltalt for tre drab: Derfor konkluderede lægen naturlig død

Den 28-årige James Schmidt er tiltalt for tre drab på ældre mennesker. Han nægter sig skyldig

Der var ingen uenighed mellem retslægen og Københavns Politis repræsentant fra 'dødekontoret' om, at der lå en naturlig forklaring bag, da de foretog retslægeligt ligsyn af den 80-årige Peter Olsen, der blev fundet død i sit hjem på Vangehusvej på Østerbro i København 2. marts sidste år.

Det forklarede lægen fra Retsmedicinsk Institut i København i Københavns Byret i dag, da han afgav forklaring i sagen, hvor den 28-årige James Schmidt er tiltalt for drab på tre ældre mennesker i bebyggelsen. Han nægter sig skyldig.

Det var lægen, der satte sin underskrift på, at den 80-årige mand var død en naturlig død, efter ligsynet på Retsmedicinsk Insititut. Der blev derfor ikke foretaget en obduktion i første omgang.

Det skete først, efter 81-årige Inez Hasselblad blev fundet død. Også hendes død blev rubriceret som naturlig, men efter hendes datter havde vakt politiet mistanke på grund af flere mystiske omstændigheder, blev hun obduceret og konstateret dræbt ved kvælning.

Da Peter Olsen efterfølgende blev obduceret, var konklusionen, at han var død ved kværkning.

En screening
Retslægen, der har flere hundrede ligsyn bag sig, forklarede, at et retslægeligt ligsyn er en screening. 'Et lægefagligt skøn lagt oven på det politifaglige skøn'. Det er altså ikke så grundigt som ved en obduktion, hvor der også laves en indvendig undersøgelse, hvor man blandt andet vil kunne se brud på tungeben og skjoldbrusk som tegn på kvælning.

Fandt Inez død i en lænestol: - Hun følte sig utryg

Beboere døde på stribe: Politiet overså tre mord i samme ejendom

Tre drab på en måned

Serien af mord begyndte 5. februar sidste år cirka klokken 14, hvor den 82-årige Eva Hoffmeister blev dræbt i sin lejlighed Vangehusvej 1 F stuen tv., og gerningsmanden stjal hendes hævekort.

Liget nåede at blive kremeret, før politiet efter det tredje drab på Inez Hasselblad fik mistanke om en forbrydelse.

Politiet tror derfor, at Eva Hoffmeister også blev kvalt, men det kan af gode grunde ikke bevises, fordi der ikke har været en obduktion.

2. marts 2019 blev den 80-årige Peter Olsen ifølge politiet dræbt ved kvælning cirka kl. 09.20. Også her bliver drabet indledningsvist slået hen som naturligt.

Seks dage senere 8. marts blev Inez Hasselblad, 81, ifølge tiltalen dræbt mellem den 7. marts cirka kl. 18.30 og 8. marts kl. 12, hvor hun blev fundet død i lejligheden Vangehusvej 1 B 1. th.

En obduktion viste, at hun blev dræbt ved kvælning.

Beboere døde på stribe: Politiet overså tre mord i samme ejendom

- Det er ikke en 100 procent undersøgelse som en obduktion. Der er noget, man kan se ved en obduktion, man ikke nødvendigvis kan se ved ligsyn, forklarede han.

Ved det retslægelige ligsyn får lægen sagens akter fra politimanden fra 'dødekontoret', omstændighederne ved findestedet og afdødes sygdomshistorik. Og på baggrund af det danner han sig et overblik over sagen, før han går går til den fysisk undersøgelse af den afdøde, der bliver afklædt og inspiceret systematisk fra top til tå for blandt andet blodudtrædninger, særligt under øjenlåg, hals og ansigtsregion, voldstegn og tegn på sygdom.

Derefter er det politiet, der beslutter, om der skal foretages en obduktion. Hvis der er uenighed, kan det tilføjes erklæringen.

- I den her sag var vi ikke uenige, fordi omstændighederne synes at være belyst på sådan en måde, så der ikke var mistanke om en forbrydelse på daværende tidspunkt, sagde han i sin vidneforklaring

Den mobile politistation holder ved boligkomplekset som en del af den tryghedsskabende indsats efter drabene kom for dagens lys. Foto: Jonas Olufson
Den mobile politistation holder ved boligkomplekset som en del af den tryghedsskabende indsats efter drabene kom for dagens lys. Foto: Jonas Olufson
 

Anklageren ville vide, om et ligsyn bliver foretaget anderledes, når der ikke er noget mistænkeligt på findestedet.

- Nej, der er foretaget en fuld objektiv undersøgelse. Men når konklusionen skal gøres, er det summen af sygdomshistorikken og de objektive fund, forklarede han.

Han afviste også, at undersøgelsen bliver foretaget anderledes, når den afdøde er ældre med sygdomshistorik i forhold til, hvis det er en yngre, rask person, der er fundet død.

På spørgsmålet om, hvorvidt der er ændret i procedurerne for retslægelige ligsyn efter denne sag, svarede han, at der er sat meget kraftigere lamper op i lokalet, hvor ligsyn foretages, som dem, der bruges ved obduktioner.

Politiets 'dødemand' sagde i sin forklaring, at der ikke var nogen omstændigheder ved findestedet eller den afdøde, der talte for, at der skulle være sket en forbrydelse. Blandt andet bed han mærke i, at det fremgik af findestedsrapporten, at døre og vinduer var lukkede.

Diskrete skader
Han beskrev i sin forklaring lægen som meget grundig og kompetent.

Da senioranklager Søren Harbo stillede det indlysende spørgsmål, om det stadig er hans opfattelse som 'dødemand' og set i bagklogskabens lys, at lægen foretog et grundigt ligsyn.

- Ja, det er jeg helt overbevist om, svarede han.

Da overlæge Christina Jacobsen fra Retsmedicinsk Institut, der var supervisor på obduktionen af Peter Olsen, afgav forklaring, svarede hun på spørgsmålet om, hvorfor skaderne ikke blev opdaget ved ligsyn?

- De punktformede blodudtrædninger var svage, og de tegn åå vold, der er påvist, var diskrete, svarede hun og nikkede ja til, at det betød, at de var svære at se.

- Bruddet i halsen - kunne man se det uden at åbne op, spurgte anklageren.

- Nej, svarede hun.

Væltet stumtjener
En politibetjent, der var første mand på stedet med en kollega, havde forinden svaret til spørgsmålet, om det var noget mistænkeligt på stedet, at en stumtjener var væltet i entreen. Han husker ikke, at der var tegn på indbrud, men lejligheden bar præg af, at man var i gang med at rydde op i en masse tøj.

Han undrede sig over over, at han ikke kunne finde den afdødes nøgler, men det blev slået hen med, at de nok lå et sted i tøjbunkerne.