Tiltalt for voldtægt af sukkersyg pige: Dommen falder i dag

Tre unge nægter sig skyldig og siger, at pigen var helt klar og selv ville have sex

Retten i Roskilde fortsætter i dag sagen, hvor der er rejst tiltale mod tre unge mænd for voldtægt begået mod en 17-årig pige under en fest i Herfølge tilbage i 2014.

Retssagen begyndte i sidste uge, men da nedlagde dommeren referatforbud, således at Ekstra Bladet ikke kunne skrive, hvad der var blevet sagt i retten, men kunne bygge artiklerne primært på anklageskriftet.

I dag forventes det, at der falder dom i sagen, hvor de tre unge på 19, 19 og 18 år nægter sig skyldige.

Dommeren har netop afsagt kendelse om at referatforbuddet, der blandt andet blev nedlagt  af hensyn til de tre tiltalte, men også så vidner ikke skulle kunne læse forklaringer fra retten, nu er blevet ophævet.

Sagen går tilbage til september 2014, hvor en flok unge var til en fest i Herfølge.

En 17-årig pige med sukkersyge blev -  ifølge anklageskriftet - udsat for seksuelle krænkelser og voldtægt af de tre unge mænd, mens hun ifølge anklagen var meget beruset og omtåget af manglende insulin. Den formodede gruppe-voldtægt skete på et tidspunkt sent om aftenen på en græsplæne og bag en busk ved forsamlingshuset.

Retssagen har været længe undervejs, blandt andet fordi Retslægerådet har skullet udtale sig om den 17-åriges tilstand, der delvist skyldes alkohol, delvist manglende insulin.

Overlod pigen til kammerater
Ifølge anklageskriftet var det først den ene 19-årige, som udnyttede den 17-åriges tilstand på en græsplæne bag forsamlingshuset, hvor han forsøgte at få sex med hende. Det mislykkedes.

Herefter blev pigen – ifølge anklagen - overladt til to kammerater, der tog hende med om bag en busk, hvor de i fælleskab misbrugte pigen.

Pigens søster har vidnet i retten og fortalt, at pigen, som var påvirket af alkohol og af mangel på insulin på et tidspunkt var væk fra festen. Søsteren blev bekymret og ledte efter hende og spurgte festdeltagere om hjælp til at finde pigen.

Hun fandt hende omme bag en busk, hvor hun lå på ryggen og ikke havde trusser på. Søsteren og en anden person måtte få liv i pigen, så de kunne få hende op.

De unge tiltalte har imidlertid i retten fortalt en helt anden version af historien. To af dem har fortalt, at den 17-årige pige var beruset, men vidste udmærket, hvad hun gik med til, at hun fnisede og selv lagde op til sex. 

Forskellige forklaringer

Kort fortalt har de tre tiltalte forklaret sig forskelligt: Den ene beskrev, hvordan han kendte pigen fra skolen. De to andre drenge kendte han fra fodbold.

Han mødte tilfældigt pigen til festen, hvor de snakkede og dansede og hyggede sig. På et tidspunkt gik de udenfor og hen til et træ, hvor de kyssede og fumlede. Men pigen fik det skidt og faldt sammen.

- Hun var næsten bevidstløs, forklarede  han.

Han forsøgte at samle hende op og tog hende hen til to kammerater, der stod et andet sted udenfor festen.

Her bad han dem om at passe på hende, fortalte han i retten.

En af kammeraterne forklarede, at vennen ikke havde sagt noget om, at de skulle passe på pigen.

Han sagde i retten, at pigen var frisk og ikke virkede syg eller ude af stand til at tage vare på sig.

På hendes opfordring gik de over bag nogle buske, hvor de havde sex.

Nogenlunde samme forklaring gav den tredje person, da han forklarede sig i retten.

Det er planen, at der afsiges dom senere i dag.

Ekstra Bladet følger sagen ...