Tiltalt for voldtægt med overraskende forklaring: Sådan kom mit mundvand på ofret

Den tiltalte grønlænder forklarer, at han er i Danmark, fordi han er nyresyg

Politiet ved stedet, hvor kvinden blev fundet mange timer efter, at hun var taget ud for at løbe en morgentur. (Video: Mogens Flindt)

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Den tiltalte for den brutale voldtægt og drabsforsøget på en kondiløber på Østerbro i København har en overraskede forklaring på, hvordan hans mundvand er havnet på kvinden, der var tæt på at dø som følge af overfaldet i august sidste år.

Anklager Søren Harbo har allerede under sin forelæggelse af sagen sagt, at DNA er en væsentlig del af bevistemaet i sagen, hvor den 30-årige mand nægter sig skyldig.

Hans forklaring lyder, at han er blevet overfaldet og skubbet over på den forurettede.

Politiet ved gerningsstedet, hvor kvinden blev fundet 10 timer efter, at hun var taget ud for at løbe en morgentur. Foto: Mogens Flindt Krimi Kondiløber voldtaget og forsøgt dræbt: Sådan er mit liv nu

Det kom først frem i et af seks breve, som den tiltalte har sendt til politiet og dommere, som anklageren læste op i retten. Og i retten gentog den tiltalte den forklaring.

I brevet beskriver han, at han blev skubbet ned i offeret af en gerningsmand, der flygtede.

- Mit mundvand er løbet til ofret. I sidste ende er det mig, der får skylden, selvom jeg ikke er gerningsmanden, skriver han i brevet.

Tidligere under sin forklaring sagde han ellers, at han intet erindrede og at han havde fået et blackout, fordi han både havde drukket øl og vodka.

  Kvinden blev overfaldet her ved Sporsløjfen på Østerbro i København. Foto: Jakob Jørgensen Krimi Kondiløber udsat for voldtægt: 'Hun var helt blodig'

Det skete i forbindelse med, at anklageren viste ham overvågningsbilleder fra området omkring gerningsstedet, hvor han bekræftede, at det var ham, man kunne se på billederne.

Anklageren undrede sig over, at han ikke slingrede på optagelserne.

- Er du sikker på du var så beruset som du giver udtryk for, spurgte han.

- Det er, fordi jeg spiser piller og det er nok vodkaen, der gør, at jeg intet erindrer, svarede den tiltalte, der er i Danmark, fordi han er nyrepatient og var ankommet til Danmark 30. juni for at få behandling.

Han afgiver forklaring via en grønlandsk tolk.

Anklageren påpegede, at han tidligere i retten havde forklaret, at han ikke kunne huske noget, fra han drak øl og spiritus på Hans Knudsens Plads den 15. august, og til han vågnede klokken 17 næste eftermiddag, hvor overfaldet skete om morgenen.

- Skal jeg forstå det sådan, at du nu kan huske, du er blevet overfaldet?, spurgte han.

- I starten var jeg så chokeret, at jeg intet kunne huske, forklarede han og sagde, at han, mens han sad i fængsel og tænkte grundigt kunne huske glimtvis.

- Kan du huske, at du blev overfaldet? spurgte anklageren igen.

- Jeg husker, at jeg forsøgte at forsvare mig selv. Jeg er imod at opføre mig sådan over for mine medmennesker. Jeg har fået under huden de ting som mine forældre har sagt til mig. At jeg skal opføre mig ordentligt over for andre mennesker, forklarede han.

Anklageren spurgte også ind til, hvorfor han havde sendt brevene til politiet og dommerne.

- Jeg har jo dårlige nyrer og skal ikke være i fængsel. Og jeg er træt nu, svarede han.

- Handler de om at du gerne vil hjem til Grønland?

- Ja. Jeg ved jo med mig selv, at jeg ikke kan finde på sådan noget over for mine medmennesker, forklarede han.

Sagen fortsætter efter pausen med den forurettedes forklaring.