Tiltalt i stor miljøsag spillede sindssyg foran læger

Fire mænd er kendt skyldige i at have dumpet store mængder byggemateriale på flere forskellige grunde

I det, der kaldes danmarkshistoriens største sag om miljøsvineri, er spørgsmålet om sindssygdom blevet relevant for strafudmålingen.

Fire mænd er kendt skyldige i en sag om dumpning af byggeaffald på forskellige grunde på Sjælland. En af mændene, som fungerede som chauffør, fik i marts sin straf på 30 dages betinget fængsel.

Fredag venter de tre øvrige mænd på at få deres strafudmåling. Én af dem læssede som chauffør byggeaffaldet af efter ordre fra de to hovedpersoner i sagen, som sammen organiserede dumpningen. Én af dem anses for at være foretagendets bagmand.

I mentalundersøgelserne af de tre mænd fremgår det, at chaufføren lider af en sindssygdom. Men da sygdommen ikke gør ham utilregnelig, kan han godt straffes, lyder det fra anklager Rune Sorvad Rydik.

Den ene af de to hovedmænd er periodevis sindssyg, men han var ikke sindssyg på gerningstidspunktet, lyder det i mentalundersøgelsen. Derfor bør heller ikke han slippe for straf, mener anklageren.

For den 33-årige bagmands vedkommende er det mentale helbred blevet til et mere kompliceret spørgsmål, som er en af årsagerne til, at der først falder dom cirka 10 måneder efter første retsdag i august sidste år.

Han fik sidste år foretaget en mentalundersøgelse, som viste, at han var sindssyg og meget lavt begavet. Men senere blev han indlagt i en periode, så man kunne observere ham mere indgående.

Her blev lægerne overbevist om, at han hverken er sindssyg eller mentalt retarderet, men at han simulerer psykotiske træk.

Under den 33-åriges forklaring i retten i august sagde han, at han havde overnaturlige kræfter og kunne være flere steder på én gang. Desuden kunne han være en hvilken som helst person. Det skulle forklare, at han havde oprettet firmaer under falske navne.

Men manden opfinder altså den slags ytringer for at virke sindssyg, konkluderer Retslægerådet.

Anklageren kræver den 33-årige straffet med tre år og 11 måneders fængsel, hans 40-årige makker skal straffes med ikke under tre års fængsel, og chaufføren bør ifølge anklageren få et års delvist betinget fængsel.

Dommen ventes at falde fredag.