Tiltalt Syrien-kriger forfulgte betjent

Blot dagen efter han fik inddraget sit pas og udrejseforbud forfulgte tiltalt Syrien-kriger en politibetjent

24-årige Hamza Cakan, tidligere kendt som Enes Cifti, er tiltalt for at have rejst til Syrien og kæmpet for Islamisk Stat. Retstegning: Bitsch
24-årige Hamza Cakan, tidligere kendt som Enes Cifti, er tiltalt for at have rejst til Syrien og kæmpet for Islamisk Stat. Retstegning: Bitsch

RETTEN I GLOSTRUP (Ekstra Bladet): Dagen efter den tiltalte Syrien-kriger Hamza Cakan (tidligere Enes Ciftci, red.) fik inddraget sit pas og udrejseforbud af Danmark i et år, forfulgte han umotiveret en betjent.

Det kom frem under dagens retsmøde i Glostrup i retssagen mod den 24-årige, der som den første i Danmark står tiltalt for at have ladet sig hverve til terrororganisationen Islamisk Stat. 

På opfordring fra PET og grundet stærk bekymring for hans radikale interesser mødtes Ciftci mandag den 16. marts 2015 med et par lokale betjente, der efter en samtale på stedet inddrog hans pas og gav ham udrejseforbud af Danmark, fordi man frygtede, han igen ville tage til Syrien og kæmpe for Islamisk Stat.

Under samtalen kundgjorde dansk-tyrkeren nemlig, at han havde kæmpet for IS, og at han agtede at gøre det igen.

24-årige Hamza Cakan, tidligere kendt som Enes Cifti, er tiltalt for at have rejst til Syrien og kæmpet for Islamisk Stat. Retstegning: Bitsch Krimi Tiltalt Syrien-kriger til betjent: Ja, jeg kæmpede for IS

Betjent: Han var fjendtlig
Allerede dagen efter kom Ciftci igen i myndighedernes søgelys. Her forfulgte han sammen med en kammerat helt umotiveret en hundefører i en patruljebil fra Roskilde. Det forklarede betjenten under retsmødet her til formiddag. 

- Jeg registrerede først bare to mænd i en bil. Men jeg kørte videre i én retning. De kørte en anden. Men kort efter dukker de pludselig op og lægger sig bag mig. Og så fortsatte de med at køre efter mig, forklarede hundeføreren.

I første omgang fandt han episoden mærkelig. Især fordi de forfulgte ham helt frem til politistationen, hvor han til sidst henvender sig til de to mænd i bilen.

- Føreren ruller vinduet nogle cm. ned. Jeg spørger om hans kørekort. Han begynder at diskutere, hvorfor jeg skal se det. Det jeg hæfter mig mest ved på det tidspunkt var den foragt eller fjendtlighed, han udviste overfor mig. Der var noget ved hans attitude, der var mærkelig og fjendtlig. Det var tydeligt, at han ikke kunne lide politiet, lød det fra hundeføreren i vidnestolen.

'Må vi få flere som ham', skrev den 24-årige om Omar El-Hussein  ifølge anklageskriftet på en lukket facebookgruppe Krimi Anklage: Tiltalt syrienkriger hyldede Omar

Anmeldt for trusler
Episoden slutter umiddelbart ved, at betjenten beder manden, som altså er Enes Cifcti, om at holde op med at forfølge politiet. Men mødet var alligevel så bizart, at betjenten efterfølgende slog Ciftci op i Kriminalregistret.

- Så sank jeg lige en ekstra gang. Der stod han var Syrien-kriger. Det løb mig koldt ned af ryggen. Og jeg kiggede mig da også over skulderen de næste par dage. Havde jeg vidst det på stedet, så havde jeg fået en bunke kolleger derud, lød det fra politibetjenten.

Dagen efter, den 18. marts, blev samme Enes Ciftci så anholdt i Københavns Lufthavn. Her stod PET og ventede på ham, da de formodede han igen var på vej til Syrien for at kæmpe for terrororganisationen.

24-årige Hamza Cakan, tidligere kendt som Enes Cifti, er tiltalt for at have rejst til Syrien og kæmpet for Islamisk Stat. Retstegning: Bitsch Krimi Flere advarede politiet om tiltalt syrienkriger

Sagen blev efterfølgende - på vegne af Vestegnens Politi - anmeldt som en sag om trusler mod politiet. Et forhold som også er en del af denne retssags anklageskrift. Udover tiltalen om at have ladet sig hverve som kriger for IS i Syrien, står den 24-årige dansk-tyrker også tiltalt for trusler og for at have betalt en bekendt for at brænde et konkurrerende pizzeria ned.

Hamza Cakan, der ifølge sin forsvarer har skiftet navn fra Enes Ciftci for at skåne sin familie, har nægtet sig skyldig i terror-tiltalen.