Tiltalt Syrien-kriger: Stak af fra syriske soldater – tog tilbage efter to uger

Bror til den tiltalte Syrien-kriger Hamza Cakan forsøgte flere gange, at få den 21-årige lillebror hjem fra Syrien

Flere gange rejste familien til den tiltalte Syrien-kriger mod grænsen til Syrien for at få deres bror og søn ud. 
(Foto: AP)
Flere gange rejste familien til den tiltalte Syrien-kriger mod grænsen til Syrien for at få deres bror og søn ud. (Foto: AP)

RETTEN I GLOSTRUP (Ekstra Bladet): Flere gange forsøgte familien til den tiltalte Syrien-kriger Hamza Cakan (tidl. Enes Ciftci, red.) at få deres søn og lillebror ud af IS-organisationens klør.

Det kom frem her til formiddag under retsmødet, hvor Hamza Cakans storebror er blevet tvunget til at vidne mod sin nu 24-årige lillebror. 

Hamza Cakan står som den første tiltalt for at have ladet sig hverve til terror-organisationen IS i 2013.

Fra tidligere afhøringsrapporter, som anklageren læste højt i retten, fremgår det, at storebroderen sidste år har forklaret om familiens bekymring og givet informationer om, at Hamza Cakan flere gange var taget til Syrien og muligvis i træningslejr hos IS.

Den 24-årige Hamza Cakan (tidl. Enes Ciftci, red.) har endnu ikke ønsket at udtale sig under retssagen. 
(Tegning: Jørgen Bitsch) Krimi Bror til tiltalt Syrien-kriger brød sammen i retten

Telefonopkald: Jeg stikker af fra nogle soldater
Stærkt påvirket af hele sagen måtte storebroderen gentagne gange tørre sine tårer væk under afhøringen, hvor han flere gange bekræftede sine tidligere udtalelser, samt at han havde hentet sin lillebror.

- Han ringede til min svigerfar. Han ville stikke af fra nogle syriske soldater og tage til Gaziantep og så tage en bus til Adana, forklarede broderen til politiet i en rapport fra sidste år.

Her kundgjorde broderen også, at han havde mistanke om, at lillebroderen havde været i en træningslejr i Syrien.

Midt om natten hentede han sammen med sin svigerfar efter aftale i 2013 Enes Ciftci, der havde taget en taxa til bestemmelsesstedet i en tyrkisk grænseby.

- Han var iført camouflagebukser og havde langt fuldskæg. Han virkede ked af det, fordi han havde savnet familien, lød det fra rapporten.

24-årige Hamza Cakan, tidligere kendt som Enes Cifti, er tiltalt for at have rejst til syrien og kæmpet for Islamisk Stat. (Retstegning: Bitsch) Krimi Søster kontaktede politi: Frygter min bror er i Syrien

Efter to uger i Danmark - tog afsted igen
Broderen bekræftede også i retten, at han flygtigt havde set et billede af Hamza Cakan, hvor han lignede en jihadist – med gevær og håndgranater i jakken.

Selvom det angiveligt var på eget ønske, at Hamza Cakan stak af fra Syrien, var han ikke sen til at tage af sted igen. Kun to uger efter, han kom retur til Danmark, forsvandt han i starten af september igen uden varsel fra familien.

Fra venner til Cakan stod det klart, at han angiveligt var taget afsted til Syrien igen. På en Facebook profil fremgik det efterfølgende også, at han ’hjalp folk i Syrien’, og at familien ikke skulle kontakte ham.

Skype-korrespondance oplæst i retten viser, at den  24-årige Hamza Cakan tilsyneladende var nervøs inden sin planlagte tur til Syrien. Tegning: Bitsch Krimi Terror-tiltalt rådførte sig hos efterlyst IS-kriger

Fik hjælp fra salafister i nyt redningsforsøg
20. september 2013 forsøgte familien endnu engang at redde den unge dansk-tyrker ud af IS’ territorium. Her mødtes storebroderen, nu også med hjælp fra brødrenes far, igen med storebroderens svigerfar og sammen drog de til grænsebyen Kilis.

Her tog de kontakt til en salafist-gruppe, der støttede IS. Blot 300 meter fra grænsen til Syrien forsøgte de ifølge afhøringsrapporten at spore Enes Ciftci.

Flere gange under forklaringen måtte broderen tørre sine øjne, mens han bekræftede, at han i slutningen af september 2013 måtte forlade grænseområdet for at tage retur til Danmark uden sin lillebror.

Krimi Politividne hørte terrortiltalt tale om fortid hos IS

Fik lov til at forlade Syrien fra IS-leder
Svigerfaderen og faderen blev dog i grænseområdet til Syrien. Kort efter gav Enes Ciftci lyd fra sig med henblik på igen at komme hjem.

- Han og en dreng ville sammen forlade Syrien. Drengen skulle hjælpe ham fra Syrien til Tyrkiet. Enes havde sagt, at hans forældre var syge. Han havde fået lov at rejse for en leder i IS, som sagde, det var på eget ansvar, læste anklageren op fra afhøringen af storebroderen i juni sidste år.

På det tidspunkt var Hamza Cakan (tidl. Enes Ciftci, red.) blevet anholdt i lufthavnen i marts – angiveligt igen på vej til Syrien efter, han havde fået inddraget sit pas.

Også Hamza Cakans far var i første omgang indkaldt som vidne i dag. Dommeren besluttede dog at undtage faderen for at at vidne mod sin søn.

Der forventes dom i sagen i slutningen af juni.

1 af 2 24-årige Hamza Cakan, tidligere kendt som Enes Cifti, er tiltalt for at have rejst til syrien og kæmpet for Islamisk Stat. (Retstegning: Bitsch)
2 af 2 Flere gange rejste familien til den tiltalte Syrien-kriger mod grænsen til Syrien for at få deres bror og søn ud. (Foto: AP)