Tiltalt Syrien-kriger til betjent: Ja, jeg kæmpede for IS

To dage inden sin anholdelse erkendte tiltalt Syrien-kriger, at han havde kæmpet for Islamisk Stat

24-årige Hamza Cakan, tidligere kendt som Enes Cifti, er tiltalt for at have rejst til Syrien og kæmpet for Islamisk Stat. Retstegning: Bitsch
24-årige Hamza Cakan, tidligere kendt som Enes Cifti, er tiltalt for at have rejst til Syrien og kæmpet for Islamisk Stat. Retstegning: Bitsch

RETTEN I GLOSTRUP (Ekstra Bladet): Han nægter sig skyldig i anklagerne om at have været kriger for Islamisk Stat i Syrien.

Men blot to dage før sin anholdelse i lufthavnen på vej til formodede nye kamphandlinger i Syrien, erkendte den 24-årige Hamza Cakan, tidligere Enes Ciftci, ellers, at han netop var en af terrororganisationens soldater.

Det kom frem i Glostrup Ret her til morgen, hvor retssagen mod den første Syrien-kriger i Danmark fortsætter.

Tiltalt syrienkriger om Omar: Han er enhver muslims forbillede

Mødtes på p-plads
Her forklarede en politimand ansat ved Vestegnens Lokalpoliti, hvordan han en mandag aften i marts 2015 havde 'en stærkt bekymrende samtale' med den unge dansk-tyrker.

Samtalen, som reelt var en partshøring foranlediget af PET, fandt sted på en p-plads ved Gildbroskolen i Ishøj, hvor Ciftci havde accepteret at mødes.

- Vi havde fået underretninger fra PET og derfor forsøgt at få fat på ham hos familien samme dag. De udtrykte bekymring for ham. Jeg fik fat i ham, og vi aftalte at mødes, forklarede medarbejderen, der blandt andet arbejder kriminalpræventivt med radikaliserede unge i politikredsen.

Anklager: Tiltalt syrienkriger blev forlovet mellem kampe

Ville til Syrien igen
Han havde også tidligere afholdt såkaldt 'bekymringssamtaler' med den nu tiltalte Ciftci, som under mødet gjorde betjenten ekstra bekymret for, hvad han kunne finde på.

- Han var meget rolig, velovervejet og rolig. Han var meget fast besluttet i de svar han gav, gengav betjenten samtalen med den unge Enes Ciftci.

PET havde tidligere registreret, at den unge mand var i Syrien i 2013 - og at han muligvis var på vej igen, fordi han havde anmodet om et nyt pas.

- Vi forelagde vores bekymring, og han bekræftede, at han havde været i Syrien. Og at han ville afsted igen.

Fortalte han, hvad han lavede han i Syrien?, spurgte anklageren betjenten.

- At han arbejdede sammen med IS og var en del af Islamisk Stat.

14 syrien-krigere fængslet: Nu skal den første for retten

'Så må der ske noget i Danmark'
Enes Ciftcis svar på p-pladsen resulterede herefter i en akut beslutning om, at myndighederne inddrog hans pas og gav ham udrejseforbud fra Danmark i et år.

- Det var han utilfreds med. For så kunne han ikke komme til Syrien. Han sagde, at han hvis han ikke kunne komme dertil, så måtte der ske noget andet, der hvor han var - altså i Danmark, forklarede betjenten.

- Vi besluttede på stedet via mundtligt forkyndelse at nægte ham udrejse og inddrage hans pas. Vi viste ham et brev, som indeholdt vores bekymring og baggrund herfor. Han modsagde det ikke på nogen måde.

Selv har den 24-årige pizzeria-ejer, der sidder stille og opmærksomt iklædt sort skjorte og bukser, indtil videre nægtet at udtale sig i retten. Blot hævede han næsten umærkeligt sine øjenbryn under dele af betjentens forklaring i vidnestolen.

Anklage: Tiltalt syrienkriger hyldede Omar

Ville indføre alt, hvad IS står for
En kvindelig betjent har her til morgen forklaret, hvordan også hun har haft 'bekymringssamtaler' med den tiltalte af frygt for hans radikale interesser. 

- Han ville kæmpe for IS. Han ville kæmpe imod USA og indføre alt, hvad IS står for, læste anklageren højt fra en politirapport skrevet af den kvindelige betjent efter en samtale med Enes Ciftci sidste år.

Begge betjentes rapporter blev også fremført under grundlovsforhøret, da den dengang 23-årige blev anholdt og fængslet. Men her bestred han dog alle udtalelser, ligesom han i dag nægter sig skyldig i tiltalen om terror.

Retssagen mod den 24-årige Hamza Cakan er den første mod en Syrien-kriger i Danmark. I øjeblikket sidder yderligere 13 andre mænd fængslet for også at have ladet sig hverve til Islamisk Stat.