Tjente millioner i kæmpe hashsag: Her er hans dom

41-årig erkender videresalg af 2124 kilo hash - tjente knap 4,25 millioner på sit foretagende

Dom i stor narkosag: 2,1 tons hash blev smuglet ind i Danmark og solgt videre. Billedet her er ikke af det omtalte hash, men fra en anden hashsag. (Arkivfoto: Københavns Politi)
Dom i stor narkosag: 2,1 tons hash blev smuglet ind i Danmark og solgt videre. Billedet her er ikke af det omtalte hash, men fra en anden hashsag. (Arkivfoto: Københavns Politi)

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): En 41-årig mand skal bruge de kommende syv år bag tremmer, efter han videresolgte mere end 2,1 ton hash, der var indsmuglet til Danmark - primært fra Spanien.

Det slog en dommer i Københavns Byret fast torsdag, hvor den 41-årige Casper Sømoe samtidig fik konfiskeret de 4.248.000 kroner, som havde tjent på handel med hashen.

Han tilstod det hele i sagen, der langt fra slutter i dag. Sagen mod den den 41-årige, som havde en helt central rolle i den store hashsag, efterfølges af en lang række andre sager mod folk, der menes at være involveret på den ene eller anden måde - herunder en HA-rocker.

Tippede om Anders And-blade
Sagens anklager havde krævet otte års fængsel i sagen, mens forsvarer Kåre Pihlmann mente, at Casper Sømoe skulle bruge maksimalt fem år bag tremmer - blandt andet fordi han havde vist velvilje i en anden sag, som han havde fået kendskab til.

Sagen drejer sig om et tyveri af værdifulde Anders And-blade for millioner, som blev stjålet fra Egmont i 2014. Sømoes viden om de stjålne blade blev videregivet, fordi han håbede, det kunne mildne hans straf i den aktuelle sag - og de 20 flyttekasser med tegneserier blev leveret til advokat Pihlmanns kontor.

En nærmere gennemgang viste dog, at de ældste og mest værdifulde Anders And-blade manglede i samlingen.

Første nummer af Anders And fra 1949 kan sælges for 10.000 kroner brugt. Blandt de stjålne blade er et helt ubrugt eksemplar, som er betydeligt mere værd. (Foto: Egmont) Samfund Fange tipper om millionkup af Anders And-blade: Derfor blev Egmont skuffet

Typisk 50 kg ad gangen
Forud for dommen blev den 41-årige spurgt ind til, hvordan han handlede - og med hvem.

- Hvordan foregik det, når du købte og solgte, ville anklageren vide.

- Det foregik ved, at jeg kendte en, der skulle bruge noget hash og en, der solgte noget - og så købte jeg og solgte videre med en fortjeneste, lød den meget simple forklaring fra den 41-årige, som på skift har haft bopæl i Danmark, på Spaniens solkyst og i den engelske hovedstad London.

Casper Sømoe kendte ifølge eget udsagn 'et par stykker' i Danmark, som var interesserede i at købe hash - typisk omkring 50 kilo ad gangen.

Hashen blev smuglet ind i landet, men præcis hvordan det foregik, afviste den 41-årige at have kendskab til.

- Jeg har aldrig arrangeret transport fra Spanien til Danmark, sagde han.

Boede selv i Spanien
Han forklarede samtidig, at han ofte benyttede krypterede Blackberry-telefoner til at aftale handlerne - telefoner, som politiet ikke kan aflytte. Andre gange blev aftalen indgået ansigt til ansigt.

På den 41-åriges adresse i Spanien fandt politiet flere mindre partier hash - formentligt såkaldte hashprøver af forskellige typer.

- Det var mit, erkendte han.

- Der kom mange mennesker hos mig i Spanien, og mange af dem røg hash - det var derfor, jeg havde det liggende, lød det fra den 41-årige, som i forvejen er dømt for et lignende, men dog meget mindre forhold - nemlig køb og salg af 79 kilo hash tilbage i 2008.

Dyre ure og steroider
Udover de 4.248.000 kroner ville anklageren have konfiskeret adskillige dyre smykker og ure - herunder en guldhalskæde til en værdi af 61.700 kroner, et AP-ur til 100.000 kroner og tre Hublot-ure til henholdsvis 66.000, 70.880 og 122.067 kroner.

Dertil kommer en taske med et Hublot-ur og diverse andre smykker til en samlet værdi af 206.500 kroner.

Tre af forholdene bliver behandlet ved en senere lejlighed, da der er uenighed om, hvem der ejer de konfiskerede varer.

Anklageren nedlagde desuden påstand om konfiskering af ni Blackberry mobiltelefoner, en Nokia, to jammere, en bug detector og en større mængde steroider, som den 41-årige erkendte at have indkøbt til eget forbrug.

Casper Sømoe tog betænktningstid i forhold til at anke sagen.