To advokater sigtes for bedrageri: Snød med salærer i straffesag

Gav forkerte oplysninger for arbejde, de efter politiets opfattelse ikke har udført

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

To advokater er sigtet af politiet for bedrageri. De er mistænkt for at have givet forkerte oplysninger, da de krævede salærer i en straffesag for arbejde, de ikke har udført.

Advokaterne sigtes dels for embedsmisbrug og dels for forsøg på bedrageri, bekræfter Københavns Politi over for Ritzau.

Retten på Frederiksberg havde beskikket advokaterne til at forsvare to tiltalte i en stor hælerisag. Men denne position udnyttede de, da de forsøgte at score et uretmæssigt højt salær, hævdes det.

- De nægter sig skyldige, siger vicepolitiinspektør Jens Møller.

Han vil ikke sætte navn på advokaterne, men sigtelserne rettes imod Erbil Kaya og Mads Kramme fra TVC Advokatfirma, som er et af landets største, når det gælder straffesager.

Nu er de altså selv under efterforskning i en straffesag.

Den er rejst på baggrund af et forløb, som allerede er blevet vurderet af Advokatnævnet. Her blev de ikendt bøder på 20.000 kroner for groft at have tilsidesat god advokatskik.

Begge bad Retten på Frederiksberg om et acontosalær. De oplyste, at de som led i forsvaret af deres klienter havde overværet otte retsmøder i andre straffesager i komplekset. Kravet var 128.081 kroner plus moms til hver.

Imidlertid havde Mads Kramme slet ikke sat sine ben i retslokalet de otte dage. Og Erbil Kaya havde kun overværet et enkelt retsmøde. I stedet havde én fuldmægtig fra firmaet repræsenteret begge advokater ved syv retsmøder.

Anmodningen blev sendt i april 2014. Retten besluttede ikke at betale. I oktober samme år gjorde de et nyt forsøg på at blive tillagt salær, og da var regningen justeret en smule, nemlig til 132.500 kroner til hver.

'Særdeles besynderligt' har en anklager i Københavns Politi bemærket om advokaternes optræden, fremgår det af en dom, som Københavns Byret afsagde sidste år.

At kravet om penge blev gentaget, betegnede hun som "umiddelbart bekymrende".

I den nævnte dom stadfæstede tre dommere Advokatnævnets afgørelse om bøderne. De skriver, at Kaya og Kramme 'ikke har givet retten de korrekte og dækkende oplysninger, der bør fremgå af en salæropgørelse'.

- Min klient nægter sig naturligvis skyldig og ser frem til en hurtig afklaring på sagen, siger advokat Anders Nemeth, der forsvarer Mads Kramme.

Advokatnævnet skriver i sin afgørelse blandt andet:

- Salæranmodningerne ville således føre til udbetaling af et salær, der ganske klart ikke var udført arbejde for – og der er samlet set tale om et meget højt beløb.

- Salæranmodningerne ville således føre til, at statskassen skulle udbetale samlet 265.000 kr. (ekskl. moms) for det udførte arbejde, hvis omfang ud over repræsentantens tilstedeværelse i retten i de i alt 53 timer er uvist. Baseret kun på de 53 timer er der tale om en timetakst på 5.000 kr. (ekskl. moms). Dette kan holdes op imod grundsatsen pr. forsvarertime på 1.700 kr.

Advokat har tidligere fået bøder

Formanden for landets advokater hilser det velkomment, at politiet har indledt en efterforskning mod to forsvarsadvokater.

Reaktionen kommer, efter at Københavns Politi har sigtet de to for embedsmisbrug og for forsøg på bedrageri over for Retten på Frederiksberg.

Peter Fogh er formand for Advokatrådet, og han betegner sagen som meget usædvanlig.

- Advokatnævnet har tidligere slået fast, at det, de har gjort, er groft i strid med god advokatskik. Det er klart, at også Advokatrådet tager afstand fra den optræden. Det er godt, at politiet nu efterforsker sagen, så man kan få en afklaring af, om det også er i strid med straffeloven.

De to sigtede advokater er fra TVC Advokatfirma, som er et landets største, når det gælder straffesager.

- Vi har noteret os, at der er tale om to advokater fra det samme advokatkontor, som tidligere har uddelt merchandise til varetægtsfængslede klienter, og som vi i Advokatrådet har taget klart afstand fra, siger Peter Fogh.

Begge de sigtede advokater nægter sig skyldige.

Den ene er Erbil Kaya, der har været forsvarer i en række store straffesager. Han har møderet for Højesteret og er partner i TVC Advokatfirma. Han har beskæftiget sig med straffesager de seneste syv år.

Den anden er Mads Kramme, der de seneste fire år har været forsvarer. Inden da var han anklager i ti år.

Erbil Kaya har flere gange fået bøder af Advokatnævnet. Den seneste sanktion på 60.000 kroner skyldes, at han forsøgte at overtage en anden forsvarers klient.

- Jeg er chokeret over nævnets afgørelse, da den hviler på et faktuelt forkert grundlag, har han udtalt. Han har derfor indbragt sagen for retten for at få den omstødt.

I en anden sag opsøgte han en varetægtsfængslet mand i arresten, selv om han ikke var beskikket for ham. Dette udløste en bøde på 40.000 kroner.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter