To betjente blev skudt under terrorangreb: Her er deres forklaring

Sagen mod fire mænd, der er tiltalt for at hjælpe Omar el-Hussein under terrorangrebet sidste år, fortsætter i dag

Betjente med blomster dagen efter angrebet, hvor seks af deres kolleger blev såret. Betjentene på billedet er ikke de betjente, der omtales i denne artikel. Foto: Lars Krabbe
Betjente med blomster dagen efter angrebet, hvor seks af deres kolleger blev såret. Betjentene på billedet er ikke de betjente, der omtales i denne artikel. Foto: Lars Krabbe
Følg Krimi

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Dan Uzan var mødt som civil vagt få sekunder før, at han på brutal vis blev likvideret med et skud i hovedet på klos hold af 22-årige Omar el-Hussein 15. februar sidste år.

Det har de betjente, der overværede drabet på nærmeste hold - og også selv blev ramt af terroristens skud - mandag forklaret i byretten, hvor sagen mod fire mænd, der er tiltalt for at have hjulpet Omar el-Hussein på forskellige måder forud for synagoge-angrebet, fortsætter. De fire er tiltalt for terror.

Betjentene havde også kort forinden afløst et par kolleger, og i samme sekund, som kollegernes patruljevogn kørte forbi synagogen, fik de begge øje på Omar el-Hussein ud af øjenkrogen.

Retsformand i terrorsag får lov at blive

- Jeg kan se, at der går en mand, som ser ud til at være beruset, og umiddelbart tænker jeg, at ham skal vi lige holde lidt øje med, for han overdriver en smule, forklarede den ene betjent, som også hørte den 22-årige terrorist sige lyde, der lød, som om han kastede op.

Samtidig skiftede de civile vagter plads, så Dan Uzan . I synagogen blev der den pågældende aften afholdt en jødisk Bat Mitzvah.

Og derefter gik det stærkt, forklarede de to betjente samstemmende. Da patruljevognen med kollegerne var kørt forbi, stod Omar el-Hussein pludselig helt tæt ved Dan Uzan.

- Og så kommer det første lysglimt og et knald, forklarede den ene, mens den anden med sin hånd viste, hvordan Omar el-Hussein satte pistolen for panden af Dan Uzan og trykkede af.

De terrortiltalte - fra venstre: Rabea, Elmi, Abbas og Hossein. Alle fire er tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein inden angrebet på synagogen i København. Retstegninger: Jørgen Bitsch
De terrortiltalte - fra venstre: Rabea, Elmi, Abbas og Hossein. Alle fire er tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein inden angrebet på synagogen i København. Retstegninger: Jørgen Bitsch

Derefter rettede han sin pistol mod de to betjente og affyrede en byge af skud.

- Vi reagerer ved at smide os halvt ned på jorden. Og så mærker jeg et smæld gennem venstre fod, forklarede den ene. Den anden blev ramt i armen.

- Mens jeg ligger på jorden, får jeg afsikret min pistol og kigger over skulderen, hvor jeg kan se, at gerningsmanden løbe afsted, forklarede betjenten, der blev ramt i armen. Hans magasin var faldet ud, men han fik det sat på igen og affyrede et enkelt skud mod Omar el-Hussein, inden magasinet igen faldt ud. Og så var den 22-årige ikke længere at se.

Her bygges PETs hemmelige terror-center

Ingen af de to betjente hørte Omar el-Hussein sige noget i forbindelse med angrebet, der 'gik meget hurtigt', forklarede de begge.

Det er første gang, betjentene offentligt fortæller, hvad der skete den 15. februar. De er begge blevet beskyttet af et navneforbud af sikkerhedsmæssige årsager og for at undgå unødig krænkelse.

En beslutning, der fik en af de tiltalte - Mahmoud Rabea - til igen at rase mod dommeren.

- Vi bliver krænket hele sagen igennem, lød det fra den 32-årige, der fik to 'sidste advarsler' fra dommeren, inden han blev rykket ned mellem to betjente. Flere gange ved de foregående retsmøder er han blevet smidt ud af retssalen for sine tilråb.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.