Annonce:
Annonce:

To fængslet: Islamisk Stat dræber med droner fra Danmark

Drone-ekspert: - De ved, hvad de har med at gøre

Her er en drone blevet ombygget til våben af Islamisk Stat. Foto: CENTCOM
Her er en drone blevet ombygget til våben af Islamisk Stat. Foto: CENTCOM
Annonce:
Følg Krimi

Mennesker i Syrien og Irak er blevet slået ihjel med droner, der er købt i Danmark og sendt til Islamisk Stat via en dansk terrorist, der opholder sig i Tyrkiet.

Det mener PET og Københavns politi, der i dag har fået varetægtsfængslet en 28-årig mand fra Brøndby til den 17. oktober.

Han har ifølge sigtelsen købt avanceret drone-udstyr i forretninger i København og Nordsjælland og overdraget udstyret i Tyrkiet til en 31-årig berygtet islamist, som har transporteret dronerne videre til Islamisk Stat.

IS har brugt dronerne i kamphandlinger, og derfor er de to formodede terrorister sigtet efter § 114 om medvirken til terror-handlinger, hvor der begås manddrab og grov vold. Den 28-årige nægter sig skyldig.

Annonce:

Også den 31-årige blev varetægtsfængslet ’in absentia’ i dommervagten, så han nu kan efterlyses internationalt. Han ved endnu ikke, at han er sigtet i sagen, og anklager Sidsel Jessen-Klixbüll fik derfor nedlagt navneforbud på den 31-årige, fordi anklagemyndigheden nu frygter for hans sikkerhed i Tyrkiet.

Håndbyggede droner
Ifølge sigtelsen har den 28-årige indkøbt blandt andet fem A3 styreenheder til droner, 12 propeller, software til flyvedata, seks TV-tunere, der kan transmittere live-video fra dronen, og seks FLIR-kameraer, der er infrarøde kameraer til brug i mørke. Den 31-åriges rolle har ifølge sigtelsen været at instruere den 28-årige i, hvad han skulle købe i Danmark, og sørge for transporten fra Tyrkiet til IS.

Indkøbene af droneudstyr er sket fra den 18. november sidste år og frem til anholdelsen.

– Det er professionelle folk, der ved, hvad de har med at gøre, siger droneeksperten Frederik Skøt fra droner.dk, da han hører ’indkøbslisten’ fra IS.

Annonce:

– Almindelige mennesker ville ikke kunne bygge det her sammen. Det kræver viden. Der er tale om, at de har købt udstyr til at håndbygge deres egne droner fra bunden. De har været bygget til et bestemt formål, for eksempel kamphandlinger, som politiet siger, fortæller Frederik Skøt.

artiklen fortsætter under billedet

Her er en IS-drone, som er beslaglagt af soldater i Irak. De bruges til overvågning af fjenden og de større droner som våben, når de udstyres med bomber eller granater. Foto: CENTCOM
Her er en IS-drone, som er beslaglagt af soldater i Irak. De bruges til overvågning af fjenden og de større droner som våben, når de udstyres med bomber eller granater. Foto: CENTCOM
 

Islamisk Stat kan ikke bruge færdigkøbte flyvefærdige droner, fordi de er nemme at spore, og fordi de har en automatisk gps-spærring, så de slet ikke kan flyve i forbudte ’no fly zoner’ som i Syrien.

– Man er idiot, hvis man køber en færdig drone. Så bliver man med sikkerhed sporet og dronen kan ’lukkes ned’, men den kommer slet ikke i luften et sted som i Syrien, siger Frederik Skøt.

Det amerikanske militær bruger jammere, der kan lamme en drone med radiobølger på flere hundrede meters afstand.

Udstyrer droner med sprængstof
Derfor køber IS de enkelte dronedele i vesten og håndbygger deres egne droner, der både kan bruges til overvågning af fjenden, så IS kan dirigere ilden mod soldaterne, og som direkte våben, fordi de kan udstyres med bomber og granater.

Annonce:

IS udstyrer for eksempel også dronerne med hjemmelavede vinger af pap eller flamingo, som giver større rækkevidde og gør det nemmere at montere bomber under dronerne.

Det første kendte IS-angreb med en bevæbnet drone skete i oktober 2016, hvor to soldater fra de kurdiske peshmerga-styrker blev dræbt og to franske soldater alvorligt såret, da en IS-drone eksploderede.

Fulgt af otte politifolk og med hænderne låst i et fikseringsbælte blev den 28-årige terror-sigtede ført ind i Københavns dommervagt. Han var iført sit arbejdstøj en sort og orange overall, blå kasket, en sort langærmet sweatshirt og tøfler.

Den 28-årige blev anholdt sammen med en 29-årig kvinde under en stor politiaktion i Brøndby Strand klokken 14.10 i torsdags, men politiet havde ikke beviser til at kræve kvinden fængslet, så hun er løsladt.

Under aktionen beslaglagde politiet computere, droneudstyr og kameraer - men ifølge sigtelsen har den 28-årige personligt overdraget droneudstyr til den 31-årige medsigtede i Tyrkiet.

Annonce:

Journalisterne i dommervagten protesterede imod, at den 28-årige og den 31-årige eftersøgte formodede IS-terrorist blev beskyttet af navneforbud på grund af helt særlige omstændigheder omkring deres personlige forhold, men retten gav dem alligevel begge et navneforbud.

Politiet og PET skal nu forsøge at opspore den 31-årige, som ifølge anklager Sidsel Jessen-Klixbüll opholder sig i Tyrkiet. Han skal anholdes og udleveres til Danmark, hvis det lykkes at finde ham.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: