To forskere forsvundet: Her er deres sidste hilsen

To hollandske forskere frygtes druknet i det nordlige Canada under en ekspedition

To forskere forsvundet: Her er deres sidste hilsen

Ingen har hørt fra eller set de to hollandske forskere Marc Cornelissen eller Philip de Roo siden tidligt onsdag. Kort før deres forsvinden lagde de denne lydfil ud på nettet.

Siden tidligt onsdag morgen har ingen hørt fra de to hollandske polarforskere Marc Cornelissen og Philip de Roo, der på det tidspunkt befandt sig i det nordlige Canada nær øen Bathurst.

Her udsendte de et nødsignal til forskerholdets base i Resolute, hvorfra der straks blev sendt et fly af sted. På grund af omstændighederne i det område, hvor forskerne befandt sig, kunne flyet dog ikke lande, idet vejret havde medført, at store dele af isen var smeltet.

Den store frygt er derfor, at de to hollændere er røget igennem den tynde is og har mistet livet.

Netop det usædvanlige vejr og den tynde is havde de to forskere ellers kort forinden selv joket med i en lydhilsen, som blev lagt op på Soundcloud.

- Vi tror, vi kan se noget tynd is forude, hvilket er meget interessant, og vi vil prøve at undersøge noget af det, hvis vi kan, lyder det fra Marc Cornelissen på lydfilen, som du kan høre i sin fulde længde over artiklen.

Måtte stå på ski i undertøj
Det varme vejr, som altså har smeltet store dele af den canadiske is, satte også sine aftryk hos de to forskere og deres vej igennem det snedækkede landskab.

- Det blev meget varmt på vores seneste skitur, så til sidst måtte jeg stå på ski alene i undertøj - og mine støvler selvfølgelig. Jeg er glad for, at I ikke har et billede af det, for det har næppe været kønt, og heller ikke specielt sexet, griner 46-årige Marc Cornelissen på videoen, inden han tilføjer, at det var den eneste måde at håndtere varmen på.

Desværre viste det varme vejr sig altså langt fra at være noget at grine af.

Kun hund fundet i live
Da redningsmandskabet onsdag bevægede sig over området, hvorfra Cornelissen og den 30-årige Philip de Roo havde opsendt et nødsignal, kunne de konstatere, at holdets hund var i live, men at den befandt sig ved siden af en slæde og et stort hul i isen. Det har de to hollænderes forskningshold, The Cold Facts, efterfølgende skrevet på Cornelissens hjemmeside.

Et fly, der senere kom forbi, men som heller ikke var i stand til at lande på stedet, kunne berette, at man ud over hunden og den ene slæde havde set en slæde i vandet, men der var fortsat ikke spor af de to forskere.

En redningsaktion til lands er efterfølgende blevet sat i gang, men håbet om at finde de to erfarne forskere i live er begrænset.

'Den sidste is'
Ifølge The Guardian var de to polarforskere draget af sted mod Bathurst Island 6. april mod det område, der kendt som 'Last Ice Area'. Dette område er vurderet til at være det sidste sted på jorden, polarisen vil vedblive med at være, efter at resten af jordens polaris er smeltet som følge af den globale opvarmning.

Formålet med forskning i området er derfor blandt andet at undersøge, om forudsigelserne om, at isen vil forblive i området indtil 2050, holder stik.

Internationale foreninger har blandt andet til mål at sikre et område til isbjørnens overlevelse, som har trange kår på grund af den overhængende fare for, at al isen på Nordpolen smelter inden for en overskuelig årrække.

Den tynde is, som de to hollandske forskere havde fundet, kan dog altså være et ildevarslende tegn på, at isen smelter tidligere end ventet.

På trods af at de to polarforskere ifølge deres organisation var de mest erfarne på området i Holland, kan de altså alligevel være blevet ofre for de uberegnelige vejrtilstande, og de formodes nu at have mistet livet.

Den 46-årige Marc Cornelissen efterlader sig en kone og en datter, mens de Roos efterlader en kæreste.