To kvinder dræbt: Nu er der nyt om vandscooter-manden

Mand tiltales for uagtsomt at have dræbt to kvinder med vandscooter i Københavns Havn. Syv andre anklages for med vildt ræs at have udsat andre for livsfare

Sådan skete ulykken. (Foto: Kenneth Meyer, Mathias Øgendal, Læservideo. Grafik: Ruten: Frans Wej Petersen, 3D grafik: Mikkel Lund. Redigering: Kristian Hansen)

En 24-årig mand tiltales for uagtsomt at have dræbt to kvinder med vandscooter i Københavns Havn.

Det er kommet frem i et retsmøde i Østre Landsret torsdag. Her har dommerne bestemt, at den 24-årige fortsat skal være varetægtsfængslet.

Begrundelsen er, at han måske vil begå ny personfarlig kriminalitet, hvis han løslades.

Græd i retten
Manden havde tårer trillende ned ad kinderne og svarede med grødet stemme, da han blev udspurgt af sin forsvarer.

- Hans reaktion er meget præget af anger, sagde advokat Jane Ranum. I fængslet behandles han med medicin og samtaleterapi.

- Jeg skal ud og have noget psykologhjælp, sagde han, mens familiemedlemmer og bekendte lyttede fra tilhørerrækkerne. Han behandles med medicin.

Den 24-årige afviser ikke, at han førte den vandscooter, der 6. maj ramte en udlejningsbåd med stor kraft. Men han afviser, at han har begået uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Flere domme
Bag sig har han tre domme for vold, særlig farlig vold og senest for røveri. Og fortiden er afgørende for, at dommerne endnu ikke vil løslade ham.

- At han er psykisk påvirket, svækker ikke risikoen for gentagelse, sagde advokaturchef Vibeke Thorkil-Jensen. Derimod mente forsvareren, at fire måneders fængsling er nok:

- Fængslingen har virket. Når man spærres inde, er der en formodning for, at risikoen for gentagelse svækkes over tid, sagde Jane Ranum.

- Det har været et livsvendepunkt for ham, tilføjede hun.

En smuk maj aften
Ulykken skete en lun forårsaften lørdag den 6. maj.

Her drønede flere personer vildt rundt på vandscootere i Københavns Havn.

Den nu tiltalte 24-årige mand sejlede i høj fart op mod den lille udlejningsbåd, men mistede herredømmet over sit kraftige fartøj og fløj hen over den lille udlejningsbåd.

Her ramte han to unge amerikanske kvinder, der var på studieophold i Danmark. Leah Bell, der kom fra delstaten Louisiana og var indskrevet på college i Californien, blev 18 år. Linsey Malia på 21 var fra delstaten Massachusetts.

Flygtede
Flere vidner har fortalt, hvordan en håndfuld vandscootere fræsede rundt i havnen. Nogle har anslået farten til 30-40 kilometer i timen, andre har talt om 50-60 kilometer i timen.

Efter ulykken flygtede personerne på vandscooterne ud af havnen, mens flere chokerede københavnere forsøgte at hjælpe de stærkt tilskadekomne på vandet.

Den 24-årige og en række andre personer sejlede herefter til Brøndby Havn, men her blev de anholdt af politiet.