To kvinder frifundet for at svine Støjberg til

Det medfører ingen straf, at kvinder råbte efter integrationsministeren under hendes besøg på Nørrebro.

Foto: Jens Dresling/POLFOTO
Foto: Jens Dresling/POLFOTO

To kvinder er blevet frikendt for at have kaldt udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fascist på Nørrebro 11. maj.

Københavns Byret lagde vægt på, at de havde råbt ordet spontant. Derudover var tilråbet rettet mod politikeren Støjberg og ikke privatpersonen.

Det skriver forsvarsadvokat Thorkild Høyer i et indlæg på Facebook.

De to kvinder erkendte at have råbt fascist efter ministeren. Det skete i forbindelse med hendes besøg på Mucki Bar på Nørrebro.

Kvinderne ville frifindes. De henviste til menneskerettighedskonventionens artikel om ytringsfrihed.

Derimod mente anklagemyndigheden, at tilråbet skulle straffes med bøde. Anklageren mente, at det var en forstyrrelse af den offentlige orden.

I retten kom det ifølge Thorkild Høyer frem, at den ene kvinde kaldte Støjberg fascist på grund af hendes politik. Det skete med henvisning til smykkeloven og teltlejre til flygtninge.

Hun ville gøre ministeren opmærksom på, at mange er uenige i hendes politik.

Den anden kvinde forklarede, at hun gjorde det, fordi hun mener, at Inger Støjberg pålægger en stigmatiserende kurs på flygtninge.

20. december valgte Københavns Byret at frifinde kvinderne.

Retten mente, at tilråbene var fremkommet spontant, da kvinderne tilfældigvis gik forbi ministeren, og fordi råbene ikke var rettet mod Støjberg som privatperson.

Inger Støjberg besøgte Mucki Bar, efter at ejeren havde fortalt om flere tilfælde af chikane mod baren.

Besøget blev filmet. Derfor fangede kameraer ordvekslingen mellem Inger Støjberg og de to kvinder. Her ser man ministeren bede kvinderne gentage det, de sagde.

Ifølge Jyllands-Posten resulterer det i, at kvinderne i alt fire gange kalder Støjberg fascist.