To rumænere udvist: Stjal fem iPhones på Roskilde

To rumænske statsborgere har fået 20 dages fængsel og seks års udvisning for at stjæle fem smartphones på Roskilde Festival

Tyvene har også i år fundet vej til Roskilde Festival. To af dem blev knaldet i går og dømt til udvisning af Danmark. Foto: Philip Davali
Tyvene har også i år fundet vej til Roskilde Festival. To af dem blev knaldet i går og dømt til udvisning af Danmark. Foto: Philip Davali

Kender du nogen, der er blevet bestjålet på festival? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

En 16-årige pige og en 19-årig mand er i dag blevet idømt 20 dages fængsel og udvisning fra Danmark i seks år, fordi politiet på Roskilde Festival snuppede dem i besiddelse af fem stjålne iPhones i går eftermiddag.

Begge blev anholdt med det samme, da de ikke kunne forklare, hvorfor de havde fem telefoner på sig - den ene endda med sprog-indstillinger på et sprog, som ingen af dem taler, forklarer pressetalsmand Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi.

- Fem telefoner er jo mange, så derfor opstod mistanken om, at de to næppe var ejere af dem alle. Og da de ikke havde nogen fornuftig forklaring på, hvorfor de havde så mange telefoner, fik de af vide, hvad klokken var og blev anholdt.

Begge blev i dag stillet for en dommer, hvor de erkendte at have stjålet telefonerne.

Rutinekontrol
De to blev stoppet 'rutinemæssigt', da de 'ikke lignede de typiske festivalgæster', som Bjerregaard forklarer det.

- Vi har desværre det samme problem med tyve hvert år på festivallen, og derfor er det også noget, vi har fokus på. Derfor stoppede vi dem rutinemæssigt.

Det er ofte udenlandske statsborgere på Roskilde, der har lige lovligt lange fingre.

- Det er noget vi kender, at der er tilrejsende udlændinge, som kun kommer her med et formål: At hapse noget fra de andre festivaldeltagere.

Pas på, mens du danser rundt og drikker øl
Politiet opfordrer alle festivalgæster til at passe godt på sine ting.

- Hav altid telefonen tæt ved kroppen, ikke i strandstolen eller andre steder, mens du danser rundt og drikker øl. Og medbring evt. en ældre telefon, fremfor den nyeste, siger Martin Bjerregaard.

Særligt teltet skal man passe på med, forklarer han. For selvom de fleste festivalgæster trods alt betragter et telt som privat område, så holder lynlåsen i teltdugen ikke tyvene tilbage.

- Det er noget lettere at få adgang til et telt, end det er derhjemme med lås på døren, som Martin Bjerregaard konstaterer.

Da pigen er blot er 16, bliver hun anbragt på en sikret institution for unge, mens den 19-årige mand skal i fængsel eller arresten, indtil de begge skal forlade Danmark om 20 dage.

Ejerne af de stjålne telefoner er fundet.