To sigtet for at hjælpe terroristen: Dømt for våben til bandekrig

De to sigtede, der i dag er blevet varetægtsfængslet, har tidligere været involveret i store våben-sager i bande-miljøet

Her anholder politiet den ene af de to nye sigtede i terror-sagen. (Foto: Kenneth Meyer)

Det er to hårdkogte kriminelle med tætte relationer til bande-miljøet på Nørrebro i København, som politiet sigter for at have hjulpet terroristen Omar El-Hussein efter terror-angrebene i København i februar.

En 30-årig og en 25-årig sigtes for at have hjulpet Omar El-Hussein med at bortskaffe den M95 automat-riffel, som han brugte til angrebet på 'Krudttønden', og de er også sigtet for at have skaffet terroristens tøj af vejen.

Desuden sigtes de to for at have skaffet Omar El-Hussein 'effekter' til brug ved angrebet på synagogen i Krystalgade, men det fremgår ikke af sigtelsen, hvilke 'effekter' det drejer sig om.

Begge er blevet varetægtsfængslet i Københavns dommervagt.

Efter kendelsen om varetægtsfængsling opstod der mindre tumult, da den 30-årige skulle sige farvel til sin kæreste. Her sparkede han til pulten, inden han råbte til kæresten, at hun skulle komme til fristforlængelse i retten 26. marts.

- Kom den 26.! Tal med min bror, lød det kortfattet fra den nu varetægtsfængslede mand, der i starten af retsmødet havde sendt luftkys til sin kæreste.

Sigtes for medvirken til drab
De to sigtede nægter sig skyldige, og retsmøderne blev holdt for lukkede døre af hensyn til den fortsatte efterforskning i terror-sagen. Den 30-årige sigtede blev anholdt kl. 10.38 i går og den 25-årige klokken 6.30 i morges.

De sigtes begge for medvirken til Omar El-Husseins to drab på civile og fem drabsforsøg på politifolk, der blev ramt af skud.

Sigtet for at hjælpe Omar: Sendte luftkys til grædende kæreste

Ekstra Bladet kan oplyse, at begge sigtede tidligere har været involveret i omfattende våben-sager, der relaterede sig til bande-miljøet.

Den 30-årige sigtede blev i 2008 anholdt sammen med to andre bande-folk i en lejlighed på Nørrebro med et regulært våbenlager.

Fandt bombe og våben
Politiet fandt 14 militære rifler, maskinpistoler, en skarpladt pistol, sprængstof og to skudsikre veste. Politiet mente, at våbnene var til brug i den daværende konflikt mellem indvandrer-bander og Hells Angels og støtteklubben AK 81.

De tre bande-folk forklarede, at de intet kendte til våben-lageret, men at de mange skydevåben lå der, da de kom hjem fra en tur i byen.

Trekløveret blev dømt for besiddelse af de mange våben og forsøget på at fremstille en tidsindstillet bombe med betydelig sprængkraft. I lejligheden lå foruden sprængstof en detonator og en hjemmebygget fjernstyringsmekanisme til bomben.

I Københavns Byret og Østre Landsret blev de tre bandefolk idømt tilsammen 25 års fængsel, men Højesteret satte straffene ned til samlet 19 år og to måneders fængsel.

Her anholdes ny mistænkt i terror-sagen

Den 25-årige sigtede blev for to år siden dømt sammen med 12 andre bandefolk for et våbenlager, der var gravet ned på en kirkegård på Københavns Vestegn.

Våbnene skulle ifølge dommen overdrages til VHK-banden, som lå i konflikt med LTF-banden, Loyal To Familia.

Gravede våben op
Anholdelserne skete, da våben-lageret blev gravet op. I en taske lå tre oversavede haglgeværer og 19 haglpatroner. De dømte havde relationer til banden Brothas på Nørrebro, fremgår det af dommen fra retten i Glostrup.

Også terroristen Omar El-Hussein havde ifølge politiet relationer til Brothas.

Med sigtelserne mod den 25-årige og den 30-årige er nu fem unge sigtet for at have hjulpet Omar El-Hussein med terror-angrebene på 'Krudttønden' og synagogen i Krystalgade. Tre sidder fængslet i forvejen.

Ny mand anholdt for terror-hjælp: Kræves fængslet