Tog kviklån for at skaffe penge til Islamisk Stat

Inden han skulle rejse til Syrien skaffede 23-årig dansk-tyrker 20.000 kr. til IS ved at optage kviklån, lyder tiltalen

Dette foto er ifølge AP en 21-årig dansker fotograferet i maj 2013 i en træningslejr i Syrien. (AP Photo)
Dette foto er ifølge AP en 21-årig dansker fotograferet i maj 2013 i en træningslejr i Syrien. (AP Photo)

Ved du noget, så tip os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

En 23-årig dansk-tyrker, der nu er tiltalt for at have ladet sig hverve af terror-organisationen Islamisk Stat i Syrien, skaffede 20.000 kr. ved at optage kviklån.

Han blev anholdt med pengene i marts i år, hvor han, ifølge tiltalen, igen var på vej til Syrien, hvor han ville overdrage de 20.000 lånte kr. til IS.

Det fremgår af anklageskriftet mod den 23-årige, hvor han blandt andet er tiltalt for forsøg på at yde økonomisk støtte til IS 'idet han ved optagelse af kviklån skaffede sig 20.000 kr., som han havde til hensigt at medtage ved indrejse til Syrien og overdrage til terror-organisationen Islamisk Stat'.

I fire måneder var en 23-årig dansk-tyrker medlem af Islamisk Stat, mener anklagemyndigheden. Han blev anholdt i marts i år, da han igen forsøgte at rejse til Syrien. Krimi 23-årig tiltalt som IS-kriger: Pind kræver hans statsborgerskab inddraget

Justitsminister Søren Pind godkendte i dag, at der rejses tiltale mod den 23-årige efter terror-bestemmelserne i straffelovens § 114.

Anklagemyndigheden nedlægger påstand om mere end fire års fængsel, ophævelse af den 23-åriges danske statsborgerskab og udvisning af Danmark for bestandigt.

De to sidste krav afventer dog, at Tyrkiet endeligt bekræfter, at den 23-årige både har dansk og tyrkisk statsborgerskab.

Tiltale: Deltog i kampe eller kamp-træning
Tiltalen mod den 23-årige omfatter tre forhold og ifølge anklageskriftet, så har han ikke blot støttet IS, men også deltaget i kamp eller kamp-træning og i øvrigt har han deltaget i IS' aktiviteter i Syrien.

Anklagemyndigheden vil føre en række beviser for, hvad den 23-årige skal have foretaget sig i Syrien, men statsadvokat Lise-Lotte Nilas vil ikke inden retssagen nærmere beskrive, hvilke beviser anklagemyndigheden mener at have.

Den 23-årige, der også senere ventes tiltalt for trusler mod en politimand og for medvirken til brandstiftelse, nægter sig skyldig.

Det første forhold i anklageskriftet handler om, at den 23-årige mellem den 14. juli 2013 og den 14. oktober 2013 har ladet sig hverve til at begå terror-handlinger, idet han 'i mindst et tilfælde' rejste til Syrien og lod sig hverve af IS.

Det andet forhold drejer sig om, at han i tiden op til den 18. marts i år har ladet sig hverve til at begå terror-handlinger, idet han igen havde til hensigt at rejse til Syrien og på ny tilslutte sig IS.

Det tredje forhold i anklageskriftet er forsøg på at yde økonomisk støtte til IS ved frem til den 18. marts at have skaffet de 20.000 kr. via kviklån for at overdrage pengene til IS. Det blev forhindret, da politiet anholdt den 23-årige. Han fik inddraget sit pas, fik udrejseforbud og blev efterfølgende varetægtsfængslet.

Ved du noget, så tip os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.