Togtrafik lammet: Tre anholdt for kabelhæleri

Det er en vanskelig opgave at få bugt med kabeltyve, lyder det fra Rigspolitiet efter adskillige tilfælde den seneste uge har lammet S-togstrafikken. Så sent som i dag er tre dog blevet anholdt i København - i klippet kan du se, hvordan tyverierne typisk foregår

Her kan du se, hvordan kabeltyveriet foregår (sendt første gang den 27. januar. Foto: Anders Bundgaard / reporter: Caroline Clante)

Den seneste uge har adskillige kabeltyverier lammet S-togstrafikken i store dele af Sjælland - og det er ikke et problem, der umiddelbart har en nært forestående løsning.

- Vi er i gang med øget patruljering langs de strækninger, som ofte er berørt, men der er tale om mange kilometer jernbane og meget velorganiserede grupper af tyve, så det er en vanskelig opgave, siger kommunikationsmedarbejder i Rigspolitiet, Thomas Kristensen, til Ekstra Bladet.

- Samtidig efterforsker vi, hvor de afsætter kablerne, siger han og tilføjer, at netop den efterforskning onsdag formiddag har ført til anholdelse af tre personer, som er blevet sigtet for hæleri.

Efter kabeltyveri: S-tog kører igen

- Vi ved ikke, hvilken strækning kablerne stammer fra, men vi mener, at det er nogle af dem, der er stjålet fra Banedanmark, siger Thomas Kristensen.

Hos netop Banedanmark kæmper man også for at få bugt med kabeltyverierne, som lammer togtrafikken adskillige gange årligt. Den seneste tid er det i særdeleshed gået ud over Køge Bugt-banen, og det var også tilfældet tirsdag aften, hvor det blev stjålet 200 meter kabler - svarende til 400 kilo kobber eller op mod 16.000 kroner på det sorte marked.

TV: Her er kabeltyvenes våde drøm

- Vi undersøger hele tiden, hvad der kan gøres - og ser blandt andet på udlandet, for kabeltyveri er jo ikke et dansk fænomen, siger Søren Boysen, der er områdedirektør for Teknisk Drift hos Banedanmark.

- De initiativer, vi allerede har - for eksempel videoovervågning - har den ønskede effekt, men det er bare ikke tilstrækkeligt. De fleste kabeltyverier sker for eksempel på en strækning uden for stationerne, hvor der ikke er overvågning. Men vi kigger da blandt andet på, om vi skal udvide, tilføjer han.

Både Rigspolitiet og Banedanmark sidder med i en taskforce sammen med Transportministeriet, hvor man frem til udgangen af marts diskuterer, hvilke initiativer der kan sættes i værks for at mindske kabeltyverierne.