Torben hader overvågning: Her smadrer han politiets udstyr

28-årige Torben Andersen betragter det ikke som hærværk, at han forleden nat smadrede Rigspolitiets nummerpladescanner med en hammer

Se video fra en af Torbens aktioner her (Privatoptagelse)
Følg Krimi

Man skal ikke lade sig overvåge af nogen som helst, når man er en uskyldig og fredelig borger.

Sådan siger den 28-årige uddannede industrielektriker Torben Andersen til Ekstra Bladet.

Afsløret af aktivist: Her er politiets hemmelige kameraer, som overvåger dig

Natten mellem torsdag og fredag i sidste uge smadrede han en af Rigspolitiets nummerplade-scannere med en hammer. Scanneren var sat op på en gangbro på Kalvebod Fælled, der går over Amagermotorvejen, og den registrerede nummerplader på de biler, der kører forbi.

- Jeg installerer lidt frihed i Rigspolitiets masse-overvågningssystem, skriver Torben Andersen som kommentar til videoen, som han har lagt op på sin Facebook-profil, og som umiddelbart har givet ham en række likes og kommentarer.

Politiets hemmelige kameraer: Det skal de bruge din nummerplade til

Hærværket bekræftes af Københavns Politi.

- Det er rigtigt, at vi har et forhold af hærværk ude fra Kalvebod Fælled, hvor et teknisk anlæg er udsat for hærværk, siger vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Ove Bundgaard Larsen, som er leder af den lokale efterforskning i City/Amager.

Ifølge hjemmesiden anpg.dk er der 20 scannere rundt om i landet. Den ene (foto) er midlertidigt ude af drift. (Foto: Linda Johansen)
Ifølge hjemmesiden anpg.dk er der 20 scannere rundt om i landet. Den ene (foto) er midlertidigt ude af drift. (Foto: Linda Johansen)

En kamp for frihed
Ekstra Bladet har været i dialog med Torben Andersen, som ikke umiddelbart kan findes, fordi han er omfattet af navne- og adresse-beskyttelse. Men Torben Andersen har over for Ekstra Bladet dokumenteret, at han er, hvem han udgiver sig for at være, ved at vise Ekstra Bladet både pas og kørekort.

Torben Andersen hævder over for Ekstra Bladet, at han har boet fire år i udlandet på grund af sit arbejde som selvstændig konsulent. Han rådgiver blandt andet folk i it-sikkerhed. Efter to år i Zürich er han nu flyttet til Spanien. Men han er indimellem i Danmark, og her er han ikke bleg for at indrømme, at han har tilbøjelighed til civil ulydighed.

- Formålet med kameraerne er at forhindre grænseoverskridende kriminalitet. Kan du følge dem, der hævder, at du er med til at ødelægge den mulighed?

- Jeg betragter det ikke som hærværk. Jeg betragter det som en frihedskamp. Når man fratager myndighederne evnen til at masseovervåge helt uskyldige mennesker, så er det ikke en destruktiv handling. Det er derimod en konstruktiv handling, siger Torben Andersen til Ekstra Bladet.

Sådan gemmes din nummerplade

Både det mobile og stationære system optager via et kamera nummerpladen og bilen, når den passerer. Og automatisk tjekkes alle i et register over fx biler, der ikke er betalt forsikring på. Eller biler med forbindelse til eftersøgte kriminelle.

Selv hvis du ikke er mistænkt for noget kriminelt, gemmes billeder af din bil og nummerplade - sammen med tid og placering af kameraet - i en stor database.

Der går fra nogle timer, men typisk et døgn og op til en måned, før selv data om uskyldige slettes - i nogle tilfælde gemmes data i flere år.

Alle data, der er hentet fra faste placeringer, gemmes i 30 dage - uanset om bilisten har gjort noget ulovligt eller mistænkt for det.

Politiet kan bruge data i deres efterforskning, ligesom de kan dele informationerne med andre danske myndigheder eller udenlandsk politi og efterretningstjenester.

Der skal ikke en dommerkendelse til for at bruge eller dele data.

Som borger kan du ikke få indsigt i, hvilke data politiet har gemt om dig - eller hvem de har delt dem med.

Kilde: Bekendtgørelse om systemet

Torben Andersen hævder, at han til dagligt bor i Spanien, men at han er hjemme nogle uger hvert år. (Privatfoto)
Torben Andersen hævder, at han til dagligt bor i Spanien, men at han er hjemme nogle uger hvert år. (Privatfoto)

Ønsker ikke besøg
Torben Andersen har ikke ønsket, at Ekstra Bladet skulle besøge ham på det sted, hvor han opholder sig, når han er i Danmark. I stedet har han indvilget i at besøge Ekstra Bladet på Rådhuspladsen for at fortælle om, hvorfor han smadrer udstyr, som er betalt af skatteborgerne, og som politiet angiveligt anvender til gavn for samfundet.

Men Torben Andersen er uenig i, at udstyret gavner noget som helst.

- Jeg køber ikke præmissen om, at vi skal give afkald på vores frihed for en tryghed, der alligevel ikke kan garanteres. Med den logik kan man jo fordømme alle mulige andre retskafne gerninger også med argumentet om, at de er med til at forstyrre opklaringen af kriminalitet. Grænseoverskridende kriminalitet er blevet blæst op til at være et skræmmebillede. Og når vi bliver stillet over for vores frygt for den farlige grænseoverskridende kriminalitet, stopper vi også med at stille spørgsmålstegn ved, hvor meget vi egentlig selv bliver overvåget af staten, forklarer Torben Andersen til Ekstra Bladet.

Torben Andersen fortæller, at det var natten mellem torsdag og fredag i sidste uge, at han smadrede scanneren. (Foto: Linda Johansen)
Torben Andersen fortæller, at det var natten mellem torsdag og fredag i sidste uge, at han smadrede scanneren. (Foto: Linda Johansen)

Håber andre følger op
Ifølge hjemmesiden anpg.dk (automatisk nummerplade-gengivelse - red.), som administreres af en privatperson, og som hævder at have overblik over, hvor scannerne er sat op, er der sat fem op i det storkøbenhavnske område og 15 scannere op i det øvrige Danmark. Torben Andersen ved ikke endnu, om han har tænkt sig at smadre flere end den ene scanner, han allerede har ødelagt.

- Hvor længe har du i øvrigt tænkt dig at blive ved med disse aktioner?

- Nu håber jeg, at andre mennesker træder til og også gør en indsats, erklærer han.

Det var tirsdag, at Københavns Politi fik en anmeldelse om hærværk på Rigspolitiets udstyr på Kalvebod Fælled. Anmeldelsen er blandt andet suppleret med en henvisning til Torben Andersens profil på Facebook. Ifølge Ove Bundgaard Larsen risikerer Torben Andersen at få en bøde efter den milde hærværksbestemmelse, hvis det lykkes politiet at finde frem til manden. Ligesom han kan blive pålagt et erstatningsansvar.

- I det øjeblik at mere udstyr bliver ødelagt, og hærværket derfor har mere systematisk karakter, så kan straffen skærpes med fængsel i op til seks år, siger Ove Bundgaard Larsen, som også fortæller, at manden, der har ført kameraet og optaget Torben Andersens handlinger, risikerer straf for at have medvirket til hærværk.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+