Tre anholdt for attentatplaner mod Wammen

Politiet anholdt tre herboende mænd i sag om formodede planer om at skade forsvarsminister - to fortsat sigtet

Tre mænd blev i onsdags anholdt i sagen vedrørende attentatplaner mod Nicolai Wammen. To er fortsat sigtet. (Foto: Ekstra Bladet)
Tre mænd blev i onsdags anholdt i sagen vedrørende attentatplaner mod Nicolai Wammen. To er fortsat sigtet. (Foto: Ekstra Bladet)

Ved du noget? SMS til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk

Politiet gik målrettet til værks, da de onsdag anholdt tre herboende mænd med udenlandsk baggrund i sagen om formodede attentatplaner mod forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

Hidtil har kun to af anholdelserne været beskrevet. De fandt sted i Ishøj og Taastrup på Københavns Vestegn.

Men en tredje mand blev imidlertid pågrebet under samme aktion. Det skete et sted på Sjælland, oplyser den sigtedes advokat Bjørn Elmquist til Ekstra Bladet.

- Min klient blev anholdt ved 10-tiden om formiddagen den 25. marts, siger Elmquist, der fortsat afventer at modtage dokumenterne i sagen fra politiet.

Anholdelsen fandt sted på en landevej, hvor advokatens klient befandt sig. Til stedet ankom et antal politikøretøjer med kampklædte betjente, hvorpå den sigtede, som er i 20'erne og har somalisk baggrund, blev anholdt og iført såkaldt dna-dragt.

(Foto: Ekstra Bladet) Krimi Anholdt under våbenaktion: Sigtet for attentatplaner mod forsvarsministeren

Efter anholdelsen blev manden ifølge Ekstra Bladets oplysninger kørt til København og tilbageholdt af politiet indtil torsdag morgen, hvor han blev fremstillet i dommervagten og derpå løsladt.

Manden er fortsat sigtet i sagen, der angiveligt vedrører en episode, der skal have fundet sted 17. marts på en privatadresse identisk med forsvarsministerens bopæl.

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, at politiet og Politiets Efterretningstjeneste, PET har efterforsket på baggrund af observationer omkring Nicolai Wammen og hans bopæl.

Forsvarsministeren har siden terrorangrebet i København i sidste måned haft PET-beskyttelse, som relaterer sig til den konkrete sikkerhedssituation omkring ministeren.

Kommunikationsrådgiver hos PET Mikkel Christensen har per mail til Ekstra Bladet oplyst, at efterretningstjenesten ikke har nogen kommentarer til sagen.

Heller ikke Københavns Politi har endnu ønsket at kommentere de konkrete oplysninger i sagen, men i en pressemeddelelse om onsdagens aktion, hvor der blev ransaget på fem adresser, har ledende politiinspektør Jørgen Skov udtalt:

- Vi har ved de gennemførte ransagninger og afhøringerne af de anholdte ikke fundet grundlag for at fremstille nogen i grundlovsforhør, og vi kan på nuværende tidspunkt ikke udtale os nærmere om de oplysninger der førte til, at vi aktionerede. Generelt kan jeg dog sige, at vi jo opererer i et skærpet trusselsbillede, og at det derfor er vigtigt, at politiet udviser rettidig omhu og handler hurtigt, når vi modtager oplysninger, der kan give anledning til bekymring.

Opgiver sigtelse
Hvad angår de to andre anholdte, er den ene fortsat sigtet, mens politiet tilsyneladende har opgivet at rejse sigtelse mod den anden.

- Min klient har været anholdt og afhørt med en sigtets rettigheder. Men han er ikke sigtet, siger advokat Andro Vrlic til Ekstra Bladet.

Selv om manden altså ikke er sigtet, blev han tilbageholdt natten mellem onsdag og torsdag, inden han blev løsladt.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger kender de tre mænd, der blev anholdt i sagen, hinanden.

En pressesekretær i Forsvarsministeriet har over for Ekstra Bladet meddelt, at Nicolai Wammen ikke ønsker at udtale sig om sagen, men henviser til Københavns Politi.