Tre dage før Kim Wall forsvandt: Michael sov i Madsens ubåd

Den norske mand var taget til København for at hjælpe Peter Madsen med hans projekt

Michael Youget sov om bord på Nautilus, tre dage før den forsvand. Billedet er bragt med tilladelse fra Michael Youget. Privatfoto
Michael Youget sov om bord på Nautilus, tre dage før den forsvand. Billedet er bragt med tilladelse fra Michael Youget. Privatfoto

Bare tre dage før ubåden UC3 Nautilus blev til et frygteligt gerningssted, overnattede norske Michael Youget i den hjemmebyggede ubåd i Københavns Havn.

Dermed er han måske den sidste, der har tilbragt natten i Nautilus, før Kim Wall og Peter Madsen stævnede ud fra Københavns Havn mod Øresund 10. august sidste år.

Han blev siden kontaktet af dansk politi, som gerne ville have hans billeder fra ubåden til efterforskningen i drabssagen. Han skal dog ikke vidne i retssagen, fortæller han til Ekstra Bladet.

Nu er det ubehageligt at tænke tilbage på oplevelsen, der ellers startede med, at Michael Youget fik kontakt til Peter Madsen på Facebook, fordi han var interesseret i teknologi og ubåde og gerne ville hjælpe.

Peter Madsens tidligere elskerinde, Deirdre King, tror ikke længere på hans uskyld. Foto: Kenneth Meyer Krimi Peter Madsens elskerinde: Jeg skal vidne i sagen

Ganske forfærdeligt
- Set i bakspejlet er det ganske forfærdeligt. Selv om jeg hverken har noget med sagen at gøre eller kender Peter særligt godt, er det ækelt bare at have været på gerningsstedet, siger den 36-årige Michael Youget til VG.

Efter et kort korrespondance på Facebook med Peter Madsen, hvor han spurgte, om han måtte komme og hjælpe, skrev Peter Madsen 'Sure. There are german, French, Dutch and Danes involved' og 'Get here!'

Han nåede frem til København 7. august ved 17-tiden og blev sat til at klargøre en faldskærm til en raketopsendelse den følgende weekend. Den testede de samme aften, hvilket man kan se på Peter Madsens blog på Ingeniøren dagen før, han sejlede ud med Kim Wall. Her kan man se Michael Youget holde den orange/hvide faldskærm.

Peter Madsen ses her i UC3 Nautilus, der er verdens største hjemmebyggede ubåd. Foto: deadlinepress.dk
Peter Madsen ses her i UC3 Nautilus, der er verdens største hjemmebyggede ubåd. Foto: deadlinepress.dk
 

Da Peter Madsen forlod Rumlaboratoriet på Refshaleøen omkring klokken 20.30, og nordmanden ville ind til byen for at finde et hostel, tilbød Peter Madsen, at han bare kunne sove i ubåden. 

- Der var ikke andre, der skulle sove der, så det passede ham fint, fortæller Michael Youget.

Planen var så, at de skulle genoptage arbejdet ved ni-tiden næste dag.

Det var en særlig oplevelse at sove alene i ubåden.

Trangt og dårlig luft
- Du har ikke have specielt meget klaustrofobi, hvis du skal sove der. Det er trangt, og luften er meget dårlig. Desuden var dækningen så dårlig, at jeg knap kunne bruge min iPad. Jeg lå bare på bænken og kiggede på fiskene, som svømmede forbi. Det var en speciel oplevelse, siger han til VG.

Da Peter Madsen dukkede op næste dag, sagde han, at opsendelsen var aflyst, fordi myndighederne havde afvist hans ansøgning.

- Han sagde bare, 'Michael, der er ikke mere, du kan gøre her', fortæller Michael Youget.

Ekstra Bladet talte med Michael Youget allerede 11. august sidste år, fordi flere troede, at det var ham, der var forsvundet sammen med Peter Madsen. Dengang alle troede, at det 'bare' var en almindelig eftersøgning af en ubåd, der var væk.

Peter Madsen er tiltalt for drab, seksuel mishandling og partering af Kim Wall. Han nægter de to første, men har erkendt at have parteret den svenske kvinde. Foto: Kenneth Meyer
Peter Madsen er tiltalt for drab, seksuel mishandling og partering af Kim Wall. Han nægter de to første, men har erkendt at have parteret den svenske kvinde. Foto: Kenneth Meyer

Han havde nemlig skrevet, at han skulle bo på ubåden nogle dage og hjælpe Peter Madsen blev forskellige ting, ligesom han måske ville få lov til at sejle ud i ubåden den sidst på ugen.

Derfor blev han nødt til at skrive på Facebook, at han var okay,

'Jeg måtte hjem til Stavanger og har været trygt hjemme siden onsdag. Jeg håber, alt går vel med Peter og de involverede', skrev han dengang.

I timerne efter stod det klart, at Peter Madsen blev sigtet for drab, og Michael Youget besluttede sig for ikke at udtale sig til medierne på det tidspunkt alligevel.

Når han tænker tilbage på sin oplevelse af Peter Madsen og hans projekt i de få timer, han nåede at tilbringe med ham, er det ikke ubetinget positivt.

– Det hele var egentlig lidt skuffende. Jeg forestillede mig avanceret teknologi, men blev mødt af et rodet værksted i en blikhangar, siger han til det norske medie og fortæller, at Peter Madsen selv virkede frustreret og lidt sur og mente, at konkurrenterne fra Copenhagen Suborbitals modarbejdede ham.

Peter Madsen har selv på bloggen beskrevet sine frustrationer om opsendelsen, hvor både Raket-Madsens Rumlaboratorium og Copenhagen Suborbitals havde fået tilladelse til opsendelse i samme affyringsområde samme weekend.

Nu ser Michael Youget frem til retssagen.

- Jeg er spændt på udfaldet og håber, de får klarhed over, hvad der er sket.

Bliv klogere på anklageskriftet mod Peter Madsen

Peter Madsen poserer stolt i sin ubåd. Foto: deadlinepress.dk Krimi Alt om sagen: Her er Peter Madsens vilde liv