Tre fængslet for smittefarligt hashsalg

Hashhandlen fortsætter og kaster bølge af anholdelser af sig på Christianshavn efter Pusher Streets lukning, og vicepolitiinspektør opfordrer nu kunder og beboere til at holde sig væk

Lukningen af Pusher Street på Christiania som følge af den øgede risiko for spredning af coronasmitte har flyttet hashhandlen ud på Christianshavn. Her er der gang i salget på et gadehjørne. Foto: Ekstra Bladet
Lukningen af Pusher Street på Christiania som følge af den øgede risiko for spredning af coronasmitte har flyttet hashhandlen ud på Christianshavn. Her er der gang i salget på et gadehjørne. Foto: Ekstra Bladet

- Hashhandlen på Christianshavn er et problem for beboerne, og min klare opfordring til alle er derfor: Hold jer væk. Bliv hjemme.

Det siger Lars Ole Karlsen, chef for Operativ Specialafdeling i Københavns Politi.

En uge efter myndighedernes lukning for gæster på Christiania og kunders adgang til at købe hash i Pusher Street har den type forretninger nu etableret sig som en noget nær fast del af bybilledet i de omkringliggende sidegader og på Christianshavns Torv.

Politiet anholdt torsdag otte bod-medarbejdere i bydelen, hvoraf tre mænd er sigtet for gentagen handel med euforiserende stoffer. De tre mænd blev fredag over middag fremstillet i dommervagten i København.

De sigtede blev alle varetægtsfængslet i 12 dage på en begrundet mistanke om, at de er skyldige. Der er tale om to danskere på 30 og 22 år og en grønlænder, som er født i 1992.

- Pushernes opførsel er kynisk. De udsætter folks sundhed for en risiko, og i den tid, vi oplever nu, med en coronaepidemi, gør det selvfølgelig situationen mere alvorlig, at kunder og pushere på den måde forsamler sig og udsætter hinanden og befolkningen for smittefare, siger Lars Ole Karlsen.

Han understreger, at politiet også af den grund gør en indsats for at dæmme op for det åbenlyse hashsalg. Nødvendigheden af det sættes yderligere i relief af, at handlen udgør en alvorlig smittefare.

Fjerner boderne
Vicepolitiinspektøren oplyser, at der er både civile og uniformerede betjente i bydelen og omkring Christianshavns Torv, og at der i det seneste døgn er fjernet, hvad han beskriver som 'interimistiske boder' i Bådsmandsstræde.

- Er det din oplevelse, at hashsalget tager til på Christianshavn?

- Vi monitorerer stadigvæk derude, og det, jeg kan sige, er, at vi er opmærksomme på, at det foregår, og skrider ind løbende, siger Lars Ole Karlsen.

Hashhandlen foregår her åbenlyst i en af sidegaderne på Christianshavn. Foto: Ekstra Bladet
Hashhandlen foregår her åbenlyst i en af sidegaderne på Christianshavn. Foto: Ekstra Bladet
 

- Har handlen flyttet sig i de seneste dage?

- Nej, det foregår forskellige steder. Heldigvis får politiet stor hjælp fra beboerne og generelt fra befolkningen, og det vil jeg gerne opfordre folk til at blive ved med, hvis de ser noget mistænkeligt, siger Lars Ole Karlsen.

Handel vokset i styrke
Flere beboere har i ugens løb bekræftet uafhængigt af hinanden, at hashhandlen på Christianshavn er vokset i styrke efter lukningen af den offentlige adgang til fristaden.

En del føler sig chikaneret af det omfattende hashsalg og især af, at pusher-folket 'skider højt og flot' på smittefaren.

- Det er respektløst over for samfundet og resten Københavns beboere, lyder det fra en af kvarterets beboere.

Ekstra Bladet har i en reportage beskrevet, hvordan pushere havde rykket forretningen ud på gaden, efter at fristaden fredag i forrige uge tog konsekvensen af faren for spredning af coronavirus.

Corona: Christiania lukker for gæster og turister
Staden lukket: Pusherne hjemløse

Corona og smittefare har dog ikke fået pusherne til at lukke forretningen, som størstedelen af landets øvrige forretningsdrivende ellers har gjort det.

Beboere er utrygge
'Hash, skal du købe hash?' lød det på Christianshavns Torv, da Ekstra Bladet tirsdag besøgte området tidligt på aftenen. Og sådan lød det gentagne gange fra hashsælgere på vej ned igennem Prinsessegade.

Efter Christiania-nedlukning: Pushere er rykket ud på gaden

En anden beboer har beskrevet, hvordan de maskerede unge hashpushere bevæger sig rundt i grupper, og at grupper af hashpushere hænger ud i gaderne.

- De er totalt ligeglade med beboerne her. Det handler udelukkende om at tjene penge, fortalte vedkommende.

Lars Ole Karlsen fortæller, at der også først på ugen er foretaget anholdelser af pushere og rejst sigtelser for handel med hash på Christianshavn.

En af dem var en 16-årig dreng.