Tre iranere anholdt i Danmark: Sigtet for billigelse af angreb i Iran

Politiet har onsdag anholdt og sigtet tre personer for at hylde et blodigt angreb i Iran. De tre er medlemmer af den eksil-iranske organisation ASMLA

Få historien kort her

Tre personer er onsdag blevet anholdt og sigtet for billigelse af terror.

Helt konkret har Midt- og Vestsjællands Politi sigtet de tre mænd for overtrædelse af straffelovens § 136, stk. 2, der lyder således:

'Den, der offentligt udtrykkeligt billiger en af de i denne lovs 12. eller 13. kapitel omhandlede forbrydelser, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år'.

De tre er medlemmer af den eksil-iranske organisation ASMLA, og de er mistænkt for at have hyldet angrebet i Iran den 22. september, som kostede 25 mennesker livet.

Iran påstår, at ASMLA stod bag angrebet.

For en uge siden kom det under et pressemøde frem, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) mistænker de iranske myndigheder for at planlægge et attentat mod herboende iranere, som er medlemmer af ASMLA.

Det var det, der i september fik dansk politi til at lukke store dele af landet i en storstilet aktion.

De tre personer, der onsdag er blevet sigtet, er på trods af anholdelsen stadig i fare, oplyser politiet i pressemeddelelsen:

- Midt- og Vestsjællands Politi og PET vil samtidig understrege, at uanset at de pågældende i dag er blevet sigtet på grund af mistanke om, at de har begået strafbare forhold, så vil de fortsat være beskyttet af omfattende sikkerhedsforanstaltninger på grund af den trussel, som retter sig mod dem.

Politiets arbejde onsdag betyder, at man er i gang med at ransage flere adresser i Ringsted.

Allerede i forbindelse med pressemødet fortalte PET-chef Finn Borch Andersen, at PET sammen med Midt- og Vestsjællands Politi undersøgte, om der var herboende iranere, der havde overtrådt straffeloven.

Personerne er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 136, stykke to, der drejer sig om terrorbilligelse. Hvis man slår op i straffeloven, står der, at en overtrædelse straffes med bøde eller fængsel indtil to år.

Blandt andet blev en irakisk mand af landsretten i december 2017 idømt fem måneders fængsel og en betinget udvisning for at have hyldet angrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo i to opslag på sin Facebook-profil.

I det ene linkede han til en artikel om angrebet, hvor han skrev "Oh gud, lovprisningen tilfalder dig" på arabisk.

I et andet opslag linkede han til samme artikel, og den kommenterede han med en glad smiley.

Sagen skal senere behandles ved Højesteret.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.