Tre mænd voldtog 17-årig backpacker: Derfor skal de ikke i fængsel

Vild debat: Tre australske mænd slipper for femten års fængsel efter at have voldtaget norsk kvinde på bar i Kroatien

Aftalen med de tre dømte voldtægtsmænd har skabt voldsom debat i blandt andet Split i Kroatien, hvor voldtægten foregik. (Foto: Google Maps)
Aftalen med de tre dømte voldtægtsmænd har skabt voldsom debat i blandt andet Split i Kroatien, hvor voldtægten foregik. (Foto: Google Maps)

Det har skabt vild opsigt i både Kroatien og Australien, at tre unge mænd slipper for at blive sendt i fængsel i op mod 15 år efter at de har tilstået en voldtægt af en 17-årig norsk pige.

Det skriver flere australske medier.

Voldtægten fandt sted i juli sidste år på en bar i Split i Kroatien.

De tre australske mænd mødte den unge kvinde, der var på rygsæk-rejse. Hun hyggede sig med de tre australiere og drak også sammen med dem forud for voldtægten.

Voldtaget på toilet
Ifølge anklage-myndigheden trak den ene af de unge mænd kvinden ud på et toilet, hvor han voldtog hende. Bagefter tog kammeraterne over.

Kvinden anmeldte omgående sagen til politiet, og mændene blev da også pågrebet umiddelbart efter. De fik deres pas inddraget og har ikke siden kunnet forlade Kroatien. Det er uklart, om de også har siddet fængslet siden anholdelsen sidste sommer.

Ifølge Fairfax Media blev mændene på henholdsvis 23 og 21 år idømt en straf på et års ubetinget fængsel. Umiddelbart efter ændrede domstolen i Kroatien dommen til fem års betinget fængsel på grund af god opførsel.

180.000 kroner til pigen
Samtidig skal de dømte mænd betale, hvad der svarer til 180.000 kroner i erstatning til voldtægts-offeret.

De tre mænd, der kommer fra Melbourne, er nu vendt tilbage til deres hjemland under stor ståhej.

Forkæmperen for kvinders rettigheder i Kroatien Sanja Sarnavka er vred over dommen.

- Anklageren burde ikke have indgået en sådan økonomisk aftale. Normalt vil en voldtægtssag som denne give 15 års fængsel i Kroatien, siger Sanja Sarnavka.

Hun fortsætter: Hvis gerningsmændene har råd til det, så tager de den bedste advokat og får herefter en mild dom eller går helt fri. I en demokratisk stat skal alle behandles ens uanset, hvor rige de er, siger Sanja Sarnavka.

Den norske kvinde har efter det oplyste selv indgået aftalen for at slippe for en skrækindjagende retssag og et gensyn med de tre voldtægtsmænd.