Tre unge tiltalt for sprængning: Bombe lagde pizzeria i ruiner

Mennesker var i fare, og de tiltalte risikerer op til livsvarigt fængsel

Der skete skader for omkring 7,5 millioner kr. ved sprængningen af pizzeriaet. Foto: Kenneth Meyer
Der skete skader for omkring 7,5 millioner kr. ved sprængningen af pizzeriaet. Foto: Kenneth Meyer

Motivet er stadig ukendt, flere gerningsmænd er på fri fod, men nu er tre unge på 19, 20 og 23 år tiltalt for den voldsomme bombesprængning af et pizzeria på Jyllingevej i Vanløse 18. september sidste år klokken 05.40 om morgenen.

Pizza 73 blev lagt i ruiner ved eksplosionen, men ingen kom til skade. Foreløbig er de økonomiske skader opgjort til cirka 7,5 millioner kr., fremgår det af anklageskriftet mod de tiltalte.

Bomben - der formentlig bestod af en større mængde dynamit - blev transporteret til stedet i en Mercedes af de tre unge, lyder tiltalen.

På stedet kastede de en brosten gennem ruden til Pizza 73, og derefter anbragte de bomben i døråbningen og bragte den til sprængning.

Farlig sprængning
Der var ingen mennesker i bygningen, som også rummer en frisør og en lægekonsultation. Men i bygningen overfor lå beboere og sov. Sprængningen var så kraftig, at der også skete skader på de omliggende bygninger og et busstoppested.

9. december sidste år gennemførte Københavns politi en aktion, hvor fem unge mænd blev anholdt for bombesprængningen. To blev løsladt, mens de tre nu tiltalte blev varetægtsfængslet.

Ifølge anklageskriftet er en eller flere medgerningsmænd ikke blevet identificeret, så politiet er sikre på, at de tre tiltalte ikke handlede alene.

De tre tiltalte er ikke bandemedlemmer, og politiets teori dengang om, at sprængningen var relateret til bande-miljøet er ikke blevet underbygget.

Motivet ukendt
Ifølge senioranklager Line Steffensen er motivet til sprængningen ikke klarlagt.

– Der var tale om en voldsom eksplosion, og der er anvendt en større mængde sprængstof. Under retssagen vil der blive fremlagt en erklæring om farligheden af sprængningen, siger Line Steffensen.

Anklagemyndigheden har taget de tunge paragraffer i brug mod de tre tiltalte, der risikerer meget hårde straffe.

Tiltalen er rejst efter straffelovens bestemmelser om besiddelse af eksplosivstoffer under særligt skærpende omstændigheder og for sprængning, hvor menneskeliv har været i fare, § 183 stk. 2. Den har en strafferamme på fængsel på livstid.

Alle tre tiltalte nægter sig skyldige.

Den 19-årige er også tiltalt for besiddelse af 107 gram kokain, der blev fundet på en adresse i Brøndby, og for besiddelse af et knojern og anabolske steroider.

Retssagen på otte dage er berammet til 2. december og varer til 15. januar næste år.

Pizzeria smadret af eksplosion: - Hele bygningen rystede

Bandekrigen fortsætter: Tre nye sammenstød