Trippel-drabet: Politiet beskytter truet vidne før retssagen starter

45-årig gav politiet afgørende oplysninger om tre-dobbelt drab. Nu er hans sikkerhed truet, mener politiet

Phillip Rasmussen, Mike Vinther og Suhaib Jaffar blev dræbt natten til 11. november 2015. Tre Bandidos-rockere er nu tiltalt for drabene. Privatfoto.
Phillip Rasmussen, Mike Vinther og Suhaib Jaffar blev dræbt natten til 11. november 2015. Tre Bandidos-rockere er nu tiltalt for drabene. Privatfoto.
Følg Krimi

Helt uforvarende blev en 45-årig mand hvirvlet ind i sagen om trippel-drabet på Frederiksberg, og han gik til politiet med sine oplysninger om det ene drabsvåben, en Smith & Wesson kaliber 38 revolver, som han var med til at prøveskyde.

Han blev et vigtigt vidne for politiet, og hans forklaring var med til at give politiet et gennembrud i opklaringen.

Men de personlige konsekvenser for den 45-årige har været meget store, fordi politiet mener, at han er truet på livet, så længe han endnu ikke er afhørt under retssagen mod de tre tiltalte Bandidos-rockere.

Tilstår: Var med til prøveskydning af revolver før trippel-drabet

Rockerne Ian Ramm Hansen, 33, Jimmy Øgendahl, 27, og Benyamin Rahimi, 25,stilles for retten på Frederiksberg den 9. marts tiltalt for i forening at have dræbt Mike Vinther, 24, Phillip Rasmussen, 19, og Suhaib Jaffar 23.

De lå og sov, da de blev likvideret med skud fra revolveren og et haglgevær i en lille lejlighed på Christians Paulsens Vej 26, Frederiksberg.

Lever afsondret som vidne
Det 45-årige vidne har siden januar 2016 levet på beskyttet adresse langt fra sit hjem, og han er afskåret fra kontakt med sine børn, ligesom han efter politiets råd kun har forbindelse med ganske få mennesker i sin omgangskreds.

I et retsmøde på Frederiksberg tirsdag vil specialanklager Jakob Buch-Jepsen bede retten om på forhånd at beskytte det 45-årige vidne, når han skal afhøres som vidne under drabssagen. Det skal ske for lukkede døre, og uden at de tiltalte er til stede i retten.

Sådan endte mordvåben hos Bandidos før trippel-mordet

Jakob Buch-Jepsen bekræfter, at han vil bede om dørlukning af hensyn til vidnets sikkerhed, men han vil ikke sige noget nærmere om trusselsbilledet. Han vil også anmode retten om dørlukning, når spørgsmålet om vidnets sikkerhed skal behandles.

Politikommissær Hans Erik Raben, drabssekstionen, siger, at politiet har foretaget en sikkerhedsvurdering omkring vidnets situation, men han har ikke andre kommentarer.

Et halvt døgn før de tre unge blev likvideret, blev Smith & Wesson revolveren prøveskudt i en kolonihave i Ballerup. Den 45-årige var tilfældigvis til stede, da en 55-årig bekendt tog revolveren og ammunitionen frem for at gøre den klar til salg.

De gik sammen ud i haven for at prøveskyde revolveren, og den 55-årige affyrede to skud op i luften. Hans 45-årige bekendte holdt revolveren kortvarigt undervejs, men affyrede ingen skud.

Fik rabat i straffen
Den 45-årige gik senere til politiet med sin viden om Smith & Wesson revolveren og i juni sidste år blev han idømt et års betinget fængsel for våbenbesiddelse. Normalt ville straffen have været ubetinget, men retten lagde vægt på, at hans oplysninger havde haft stor betydning for politiets efterforskning af trippel-drabet. Retten lagde også vægt på de store personlige konsekvenser, sagen havde haft for den 45-årige.

12 timer før trippel-drabet blev revolveren og ammunitionen solgt til en 23-årig Bandidos-relateret for 10.000 kr., hvorefter den ifølge politiet blev overdraget til drabsmændene.

Den 55-årige tidligere ejer af revolveren blev idømt halvandet års fængsel for at have solgt våbnet, men der er ingen beviser for, at han vidste, at revolveren skulle anvendes til at begå drab.

Politiets efterlysning af typen af drabsvåbnet, en kaliber 38 af mærket Iver Johnson/Smith & Wesson.
Politiets efterlysning af typen af drabsvåbnet, en kaliber 38 af mærket Iver Johnson/Smith & Wesson.
 

Revolverens 'rute' fra kolonihaveforeningen i Ballerup indtil den endte hos den 23-årig Bandidos-relaterede og en af de drabstiltalte, er kortlagt af politiet. Revolveren er ikke fundet, men tekniske undersøgelser skal have bevist, at drabsvåbnet er identisk med revolveren fra kolonihaven.

I løbet af kun et halvt døgn var revolveren i hænderne på fire forskellige mænd, herunder den 55-årige sælger og hans 45-årige kammerat, før den endte hos drabsmændene.

Den 55-årige opholdt sig kolonihavehuset i Ballerup om eftermiddagen den 10. november 2015, da han blev kontaktet af en 'mellemmand', 29, der ønskede at købe hans revolver.

Han fandt revolveren frem, viste den til sin 45-årige kammerat og prøveskød den i haven

Våbnet blev herefter skjult ved en container på Hørkær i Herlev. Her lå våbnet i kort tid, før revolveren blev afhentet af mellemmanden og sælgeren, der kørte tilbage til kolonihaven, hvor revolveren blev solgt til to personer.

Den ene af de to købere var en 23-årig Bandidos-relateret, mens den anden, ifølge tiltalen, var den nu drabstiltalte Jimmy Øgendahl.

Retssag varer 22 dage
De tre drabs-tiltalte rockere nægter sig skyldige. Retten på Frederiksberg har afsat 22 dage til nævningesagen.

Ifølge tiltalen mod de tre rockere blev drabene begået i forening med en fjerde Bandidos-rocker, som efter varetægtsfængslingen begik selvmord i cellen. En femte uidentificeret gerningsmand deltog muligvis også i trippel-drabet, siger tiltalen.

Anklageskriftet siger, at det var den tiltalte Benyamin Rahimi, der udpegede lejligheden, hvor de tre unge opholdt sig, for den nu afdøde Bandidos-rocker. Han gav oplysningen videre til Ian Ramm Hansen. Rockerne anskaffede revolveren, som Jimmy Øgendahl stod for, samt haglgeværet og ammunition.

Herefter indfandt to af gerningsmændene ved og i lejligheden, hvor de tre sovende unge blev skudt. Tiltalen udpeger ikke hvilke to af de tiltalte, der trykkede på aftrækkerne, men anklagemyndigheden mener, at de alle var fælles om drabene.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind