Trippeldrab: Politiet orienteret om mistanke på mistanke

28-årige James Schmidt er tiltalt for tre drab på ældre mennesker, men nægter sig skyldig

Banken opdagede, at der var hævet på Eva Hoffmeisters konto efter hendes død, da hendes svoger fire dage efter kom for at spærre hendes forsvundne dankort.

Men banken sagde, at han skulle kontakte politiet og anmelde det, og da han kontaktede politiet, sagde de, at det var banken, der skulle melde det stjålet.

Efter det gik frem og tilbage, opgav han til sidst at gøre mere ved det.

Det forklarede svogeren under sin vidneforklaring i dag i Københavns Byret i sagen, hvor 28-årige James Schmidt er tiltalt for tre drab på ældre mennesker i løbet af fire uger i februar og marts sidste år i samme bebyggelse på Østerbro i København.

Alle tre dødsfald blev først rubriceret som naturlige, indtil datteren til 81-årige Inez Hasselblad vakte politiets mistanke.

En paramediciner, der sammen med sin makker var første redningspersonel på stedet, forklarede under sin vidneforklaring, at de sagde til politiet, der rutinemæssigt var tilkaldt, at det virkede mistænkeligt, at de ikke kunne finde afdødes nøgler og pung.

Drabene skete i denne bebyggelse på Vangehusvej på Østerbro i København. Foto: Jonas Olufson
Drabene skete i denne bebyggelse på Vangehusvej på Østerbro i København. Foto: Jonas Olufson

Og føreren af rustvognen forklarede, at det kun var de to betjente, der var tilbage i lejligheden, da han kom for at hente liget. Her spurgte ham dem, som proceduren foreskriver, om de havde fået det, de skulle bruge.

- Der kan jeg huske, at de sagde, at 'vi har det, vi skal bruge', forklarede han.

Drabsefterforskning efter en måned
82-årige Eva Hoffmeisters død blev efter ligsynet rubriceret som naturlig af en uspecificeret hjertesygdom.

Først en måned senere begyndte politiet at efterforske hendes død som et muligt drab. Da var hun blevet kremeret, og lejligheden var ikke blevet undersøgt som et gerningssted.

Svogeren til Eva Hoffmeister fortalte, at han blev tilkaldt til lejligheden sammen med sin hustru af overboen, der fandt hende død.

Hun var rolig, men lidt bekymret, da hun ringede første gang, fordi hun ikke kunne få fat i veninden.

Da hun ringede til svogeren, efter hun havde fundet Eva Hoffmeister død, græd hun og var utrøstelig, forklarede han, hvorefter han og hans hustru kørte til stedet.

Allerede i lejligheden spurgte han politiet efter Eva Hoffmeisters lille pung, som hun opbevarede sit dankort i. Men den var væk.

Han undrede sig også over den uorden, der var i lejligheden.

- Den uorden, der var der, den var meget mistænkelig for mig. Eva var et stort ordensmenneske. Jeg tror, at hun kunne gå i blinde og finde en bestemt ting i en skuffe. Hun var meget pernitten, hvad det angår, sagde han.

Blandt andet var en kiste, hvor hun opbevarede striktøj, 'skubbet voldsomt til side', en stok lå smidt og en klud, som hun brugte til at tørre sko af på våde dage, var skubbet til side. Samtidig stod alle hendes indkøb, som burde være i køleskabet, stadig på en stol.

Men det blev ikke til mere end en undren.

- På det tidspunkt troede vi alle, at det var en normalt dødsfald, siger han.

 Muligt drabsoffer kremeret: Rejsekort og kvittering spiller vigtig rolle

Senioranklager Søren Harbo interesserede sig meget for, hvor mange nøgler der var til lejligheden, hvor man skal bruge en nøgle for at låse udefra.

Overboen, der fandt Eva Hoffmeister død, har forklaret, at døren var låst, da hun lukkede sig ind med sin nøgle, og at hun så venindens nøgle ligge på køkkenbordet, da hun fandt hende død.

Tre drab på en måned

Serien af mord begyndte 5. februar sidste år cirka klokken 14, hvor den 82-årige Eva Hoffmeister blev dræbt i sin lejlighed Vangehusvej 1 F stuen tv., og gerningsmanden stjal hendes hævekort.

Liget nåede at blive kremeret, før politiet efter det tredje drab på Inez Hasselblad fik mistanke om en forbrydelse.

Politiet tror derfor, at Eva Hoffmeister også blev kvalt, men det kan af gode grunde ikke bevises, fordi der ikke har været en obduktion.

2. marts 2019 blev den 80-årige Peter Olsen ifølge politiet dræbt ved kvælning cirka kl. 09.20. Også her bliver drabet indledningsvist slået hen som naturligt.

Seks dage senere 8. marts blev Inez Hasselblad, 81, ifølge tiltalen dræbt mellem den 7. marts cirka kl. 18.30 og 8. marts kl. 12, hvor hun blev fundet død i lejligheden Vangehusvej 1 B 1. th.

En obduktion viste, at hun blev dræbt ved kvælning.

Svogeren forklarede, at Eva Hoffmeister altid satte sine nøgler i den nederste lås i døren indefra og låste, når hun kom hjem. 

Derudover havde han og hans hustru et sæt, overboen havde et sæt og Eva Hoffmeister havde sit eget sæt og sin afdøde mands nøgler i et kosteskab.

Men de hang ikke der den dag. Paramedicinerne på stedet hæftede sig også ved, at de ikke kunne finde nøgler.