Truede folk med kniv i dansk moské: - Jeg sprænger det hele i luften

- Jeg sprænger det hele i luften. Jeg er den nye Omar, sagde en 39-årig blandt andet til to betjente

Følg Krimi

Han mødte op i moskéer med knive og truede de tilstedeværende på livet. Han truede politifolk og fængselsbetjente. Og ved et grundlovsforhør i Københavns Byret spyttede han en journalist i ansigtet.

Episoderne er 39-årige Jimmy Benjamin Fossheim fredag i Københavns Byret kendt skyldig i, og han idømmes forvaring, som er en tidsubestemt straf, som gives til særligt farlige personer.

Anklager Sonja Hedegaard har desuden krævet den 39-årige udvist, da han er norsk statsborger. Det ønske imødekom retten dog ikke. Manden har boet i Danmark hele sit liv, og han har fire børn i Danmark.

Den 39-årige, der ellers forholdt sig roligt under fredagens retsmøde, blev urolig, da dommeren overbragte beskeden om forvaring.

- Er jeg idømt forvaring? Så smutter jeg herfra, sagde den 39-årige, mens han begyndte at rejse sig op.

Straks trådte flere betjente dog til og fulgte ham ud af lokalet, så han ikke nåede at høre begrundelsen for dommen.

Fakta: Det betyder forvaring

Hvis en forbryder ikke er sindssyg eller på anden måde uegnet til straf, kan personen dømmes til indespærring på ubestemt tid på to forskellige måder:

Fængsel på livstid og forvaring.

Læs om hvad forvaring er her:

* En dom til forvaring er ligesom livstid en frihedsberøvelse på ubestemt tid.

* Forvaring forveksles ofte med anbringelse. En af forskellene er, at en anbringelsesdom gives til sindssyge personer og afsones på et sygehus, mens en forvaringsdom afsones i et fængsel.

* Teknisk set er forvaring ikke en straf, men en foranstaltning, der skal beskytte samfundet mod meget farlige personer.

* Forvaring gives i tilfælde, hvor personernes forbrydelse ikke i sig selv er så grov, at eksempelvis fængsel på livstid er aktuel, men hvor risikoen ved at sætte en udløbsdato på straffen vurderes til at være for stor.

* Retten kan for eksempel vurdere, at en dom på nogle års fængsel til en farlig voldtægtsmand er uhensigtsmæssig, fordi der på domstidspunktet er risiko for, at den dømte vil fortsætte sin kriminalitet efter løsladelse.

* Efter højst tre år skal en psykiater i fængslet vurdere, om der er grundlag for at iværksætte en løsladelse. Den vurdering skal foretages igen efter højst et år og så fremdeles. Afgørelsen ligger dog suverænt hos domstolene.

* I modsætning til en livstidsdom er der i teorien altså ingen nedre grænse for, hvor længe en forvaringsdømt skal sidde i fængsel.

* Den seneste opgørelse over forvaringsdømte viser, at de gennemsnitligt sidder 14 år og syv måneder i fængsel. Ligesom livstidsdomme kan afsoningstiden dog variere betragteligt.

* Sidste år oplyste Kriminalforsorgen, at den person, der havde siddet længst, på det tidspunkt havde tilbragt 21 og et halvt år i sin celle.

* For øjeblikket afsoner cirka 67 personer en forvaringsdom.

* De fleste forvaringsdømte afsoner i Herstedvester Fængsel vest for København.

Kilder: Ritzau, Straffeloven, Kriminalforsorgen, anklagemyndigheden og Herstedvester Fængsel.

Stikker jeg jer alle sammen
Jimmy Benjamin Fossheim har en lang række domme for trusler og vold i forvejen, og den netop afsagte dom indeholder 23 forhold - hvor de fleste handler om dødstrusler.

Eksempelvis trak han den 8. juni sidste år ved midnatstid en kniv hos Det Islamiske Trossamfund i Københavns Nordvestkvarter.

- Lad mig være, ellers stikker jeg jer alle sammen ned her i moskéen, sagde han til de fremmødte.

Truede betjente
En lignende episode fandt sted en uges tid senere, hvor han greb en 20,5 centimeter lang kniv fra sin bukselinning i Københavns Stormoské på Nørrebro. Kniven førte han hen over sin hals, mens han pegede på de tilstedeværende.

Da to betjente nåede frem til stedet, rettede han truslerne mod dem.

- Bare vent, jeg sprænger jer fucking i luften, jeg sprænger det hele i luften. Jeg er den nye Omar, sagde han med henvisning til Omar el-Hussein, der i 2015 stod bag terrorangreb ved synagogen og Krudttønden i København.

Desuden har han flere gange overfaldet fængselsbetjente under varetægtsfængsling, og han har blandt andet tildelt en fængselsbetjent knytnæveslag i ansigtet.

Jimmy Benjamin Fossheim har nu 14 dage til at overveje, om han vil anke dommen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?