Annonce:
Annonce:

Trusler og vold i fængslerne: Smed urin i hovedet på fængselsbetjente

Fængselsbetjente overfaldes ikke kun i fritiden. Stor stigning i vold og trusler bag murene i år

I Ringe Fængsel på Fyn fik to fængselsbetjente kastet urin på sig, og da fangen blev flyttet til Nyborg Fængsel udspyede han, ifølge tiltalen, en serie trusler mod en fængselsbetjent. Foto: Lars Skaaning/Polfoto.
I Ringe Fængsel på Fyn fik to fængselsbetjente kastet urin på sig, og da fangen blev flyttet til Nyborg Fængsel udspyede han, ifølge tiltalen, en serie trusler mod en fængselsbetjent. Foto: Lars Skaaning/Polfoto.
Annonce:
Følg Krimi

En indsat i Ringe Fængsel på Fyn smed urin i ansigtet og brystet på to fængselsbetjente, og da han derfor en time senere blev flyttet til Nyborg Fængsel truede han en fængselsbetjent under fangetransporten:

- Jeg tager gerne 12 år, jeg kommer efter dig og hele din familie. Du har børn, dem skal jeg nok finde!

Den 20-årige indsatte, der afsoner tre års fængsel for røverier og tyverier, er nu tiltalt ved retten i Svendborg for trusler mod fængselsbetjentene.

Morder dømt for trusler
I sidste uge afsagde retten i Svendborg også dom i en anden trusselssag mod en fængselsbetjent fra Nyborg Fængsel.

Her fik en 53-årig morder, der afsoner 12 års fængsel for et knivdrab i 2008, 60 dages fængsel for at have fremsat trusler mod en navngiven fængselsbetjent overfor dennes kollega:

- Han kommer på min dødsliste, når jeg engang bliver løsladt.

Annonce:

Den 53-årige har foruden drabs-dommen 10 voldsdomme og tre domme for vold mod tjenestemand bag sig.

Minister vil lade fængselsbetjente bruge peberspray

Episoderne er blot to af de 333 tilfælde af vold og trusler mod fængselsbetjente i tjeneste bag murene, der er registreret i årets første syv måneder.

Dertil kommer de uhyggelige overfald, hvor fængselsbetjente er blevet overfaldet, truet og i et tilfælde skudt i deres fritid.

De 333 episoder er en voldsom stigning på 22 procent i forhold til 2015, hvor der i samme periode var 273 tilfælde af vold og trusler mod tjenstgørende fængselsbetjente.

Hverdag i fængslerne
- Det er desværre hverdag i fængslerne. De indsatte bliver grovere i deres adfærd og bruger vold og trusler som udtryksform, siger forbundsformand Kim Østerbye fra Fængselsforbundet til Ekstra Bladet.

Annonce:

- Vi samler flere grove forbrydere i fængslerne, mens de andre afsoner med fodlænker eller samfundstjeneste. Det er også godt nok, men det betyder, at miljøet i fængslerne bliver hårdere, siger Kim Østerbye.

Tager hunde i brug: Sådan finder de fangernes mobiler

Regimerne i fængslerne er også blevet mere strikse med fokus-afdelinger med bandemedlemmer og hyppige visitationer af celler for at finde indsmuglede mobiltelefoner.

Det skaber konflikter mellem indsatte og fængselsbetjente, der bliver spyttet på, slået eller får grove verbale trusler.

Mange sager frafaldes
Vold og trusler bliver anmeldt til politiet, fordi Kriminalforsorgen ønsker en nul-tolerance overfor indsatte, der truer og chikanerer fængselsbetjente.

Men alligevel er det ofte en gratis omgang for de indsatte, fordi politiet ofte dropper sagerne, der kan være svære at bevise. Ofte frafaldes sagerne, fordi truslerne ikke er konkrete nok, eller de er svære at bevise som trusler.

Minister vil hæve straffen for chikane mod betjente

Annonce:

Tre trussels-sager fra Enner Mark Fængsel blev for eksempel frafaldet af politiet. Forhørsleder Erik Tranekær Jensen fra fængslet siger til bladet Fængselsfunktionæren:

- Vi oplever en del sager, som vi anser som åbenlyse trusselssager, blive lukket af politiet. Det er frustrerende, at nultolerancen reelt ikke betyder nultolerance, siger han.

Fængselsbetjent overfaldet foran sine børns institution

Formand Kim Østerbye siger til bladet: - Det er klart, at man skal kunne bevise, at noget er ment som en trussel, men ærlig talt er det sjældent, at et bandemedlem siger 'Jeg ved, hvor du bor', fordi han vil sende fødselsdagskort.

Den form for trusler var netop, hvad den 20-årige indsatte fra Ringe brugte ifølge anklageskriftet, som Ekstra Bladet har fået indsigt i. Efter urin-episoden i Ringe slyngede han, ifølge tiltalen en hel stribe trusler ud mod en fængselsbetjent under flytningen til Nyborg Fængsel.

Annonce:

- Mine brødre finder dig
Foruden truslerne mod fængselsbetjentens børn og familie sagde han, ifølge tiltalen: - Mine brødre skal nok finde dig. Venter gerne på dig uden for porten. Du skal ikke opfatte det som trusler, det er virkelighed.

Den 20-årige truede også, ifølge tiltalen, en fængselsbetjent i Statsfængslet Renbæk: - Øjet glemmer aldrig. Jeg kender din nummerplade og skal nok finde dig.

Bander truer og overfalder fængselsbetjente i fritiden

Regeringen arbejder med en 'respektpakke' med øgede straffe for vold og trusler mod fængselsbetjente og politifolk. Desuden skal fængselsbetjente bære peberspray.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: