Tuk-tuk-René: Vanvittig og forkastelig dom

René Ekkelund Jørgensen oprevet over frifindelsen af betjenten, der skød ham. - Jeg har mistet tilliden til politiet, siger han til Ekstra Bladet

(Video: Torben Rask)

Mens den frifundne betjent drog et lettelsens suk og nød flere omfavnelser iblandet glædestårer fra sin kone og andre pårørende i Retten i Aarhus efter domsafsigelsen, så var humøret helt i kulkælderen hos skudofferet René Ekkelund Jørgensen.

- Jeg mener, det er vanvittigt og forkasteligt, at en politibetjent på den måde kan skyde en civil borger uden at blive straffet.

- Hvordan skal man som borger have tillid til politiet, når sådan noget kan ske, uden at det får konsekvenser. Tænk, hvis det var mig, der havde skudt betjenten i benet. Tror I så jeg var gået fri som ham, siger den 32-årige far til tre døtre, mens han sunder sig på en bænk på gangen foran det lille retslokale.

René Ekkelund Jørgensen foran den tuk-tuk, som han kørte i, da han blev skudt i benet af en betjent 1. november 2013. Den 32-årige aarhusianer har siden betalt en høj personlig pris. Han indtager dagligt smerte- og angstmedicin, og han er stadig sygemeldt. (Privatfoto) Krimi Tuk-tuk-skud: Betjent frifundet

Også flere af René Ekkelund Jørgensens nærmeste holdt vejret, inden domsafsigelsen klokken 12. Men som en kontrast til betjentens glade og lettede pårørende, så var stemningen anderledes afdæmpet grænsende til vrede i René Ekkelund Jørgensens nære omgivelser.

- Min søn kunne have været død, hvis betjenten havde ramt ham bare en lille smule anderledes. Jeg fatter simpelthen ikke, hvordan man kan nå til sådan en afgørelse i et retssamfund som vores, lyder det med dirrende indignation i stemmen fra skudofferets mor.

Tør ikke melde spritbilist i fremtiden

René Ekkelund Jørgensen havde bange anelser inden domsafsigelsen.

- Jeg havde desværre en fornemmelse af, at det kunne ende sådan her. Da betjenten og hans familie ankom til retten, smilte de nærmest om kap og virkede, som om de på forhånd var vidende om dommen, siger René Ekkelund Jørgensen.

Den ansigtstatoverede aarhusianer kørte med en tårnhøj promille på 2.26, da skudepisoden fandt sted, og han ænsede ikke, at også en kollega til den frifundne betjent forinden havde forsøgt at standse ham.

René Ekkelund Jørgensen kørte med en tårnhøj promille den skæbnesvangre nat. Foto: Claus Bonnerup Krimi TV: René skudt af betjent: Jeg kan ikke hade ham

- Jeg er klar til at tage min straf for at have været så dum at køre rundt med sådan en promille. Det gør jeg aldrig igen.

- Men efter det her har jeg mistet så megen tillid til politiet, at jeg ikke kunne finde på at ringe til dem, hvis jeg selv ser en spritbilist, siger René Ekkelund Jørgensen og uddyber:

- Jeg tør da ikke melde en fuld person i en bil til politiet, når det samtidig medfører en risiko for, at den berusede bliver skudt som mig.

- Det er jo det, vi kan udlede af den her dom, tilføjer René Ekkelund Jørgensen.

Statsadvokaten i København kan eventuelt anke sagen. René Ekkelund Jørgensen kan også beslutte at anlægge en civil erstatningssag mod betjenten.

Betjente dømmes sjældent

 

Med fredagens frifindelse i Retten i Aarhus kan den 32-årige betjent tilslutte sig listen over frifundne politibetjente i straffesager.

 I april 2010 bliver en 45-årig politimand ved Retten i Holbæk frifundet for anklager om vold med døden til følge, efter at han i efteråret 2009 skød og dræbte en biltyv i Kalundborg. Ifølge retten handlede politimanden i lovligt nødværge.

I april 2007 skyder og sårer en politimand en 20-årig mand i Hanstholm Centret. Retten vurderede efterfølgende, at politimanden gik for vidt og fandt ham skyldig i grov vold. Retten mente dog, at politimanden ikke skulle straffes, fordi han trods alt havde pligt til at handle i en situation, hvor den 20-årige overfaldt sin far, som lå på en ambulancebåre.

I august 2006 dør en 40-årig mand, efter to betjente skyder 20 gange mod hans bil på Rådvadsvej i København. Betjentene bliver tiltalt for dødsvold, og retten kender den ene betjent delvis skyldig. Betjenten bliver dog ikke straffet, fordi han kun marginalt har overskredet grænsen for lovligt nødværge.

I juni 2006 skyder og dræber to betjente den psykisk syge Hans Jakob Tønnesen i en 7-Eleven-kiosk på Frederiksberg. I første omgang ville Statsadvokaten for København ikke rejse tiltale, men det blev underkendt af Rigsadvokaten. Begge betjente bliver frifundet.