Turister ved H.C. Andersens grav: Vi er dybt skuffede

Den verdenskendte danske forfatter H.C. Andersens gravsten på Assistens Kirkegård i København er indhyllet i hvid presenning, fordi den er blevet udsat for hærværk. Det skuffer de udenlandske turister

Her kan du se de skuffede - men dog smilende - turister ved H.C. Andersens hærværksramte gravsten. (Foto/redigering: Stig Thøgersen)

I klippet herover artiklen kan du se de skuffede turister ved H.C. Andersens hærværksramte gravsten.

Søndag formiddag blev besøgende ved H.C. Andersens gravsted på Assistens Kirkegård i København mødt af et overraskende syn.

Den verdenskendte forfatters gravsten er nemlig indhyllet i hvid presenning, fordi en eller flere ukendte gerningsmænd på stenen har valgt at skrive 'Fuck Danmark' med en sølvfarvet tusch. Længere ned på stenen er der blevet skrevet '69'.

Krimi Graffiti på H.C. Andersens grav er flere dage gammel

At turistattraktionen ikke tog sig ud som forventet skuffede mange af de udenlandske turister, som var taget til kirkegården på Nørrebro for at se en af Danmarks største berømtheders sidste hvilested.

- Vi tog herhen for specifikt at se H.C. Andersens grav. Han er en person, jeg husker fra min barndom, så derfor ville jeg gerne se den, fortæller 53-årige Yvonne, som Ekstra Bladet møder foran den indhyllede gravsten

- Vi gik faktisk forbi graven, fordi vi ikke kunne genkende den, så vi er meget skuffede, uddyber den tysk-fødte kvinde, der bor i den engelske by Derby, og som er på ferie i Danmark med sin husbond.

Meget uheldigt
Vivian er rejst hele vejen fra Canada til Danmark, og hun havde bestemt ikke regnet med at få en hvid presenning i ansigtet, da hun tog på sightseeing.

- Det er en af de store turistattraktioner her i København. Desværre er stedet ikke blevet respekteret, og nu har vi ikke mulighed for at se gravstenen, hvilket er meget uheldigt, sukkede den skuffede 24-årige.

De tre venner Niclas, Sara og Anahi har slæbt al deres bagage med ned på kirkegården for at se gravstedet, før turen går tilbage til Skotland, hvor de tre forskellige nationaliteter fra henholdsvis Singapore, Italien og Spanien arbejder.

- Jeg kender ikke historien bag hærværket, men det er bestemt ikke en pæn ting at gøre, siger 25-årige Sara.

- Det er ganske enkelt forkert, understreger 30-årige Niclas.

Læs mere om H.C. Andersens grav HER

Tages alvorligt
Hvem der står bag hærværket ved politiet endnu ikke, men vagtchef Henrik Stormer fra Københavns Politi fortæller, at forbrydelsen bliver taget meget alvorligt.

Formodningen er, at ugerningen fandt sted nogle dage før politianmeldelsen lørdag aften.

- Vi har modtaget en del henvendelser, der peger på onsdag aften. Så det er noget, vi er i gang med at følge op på, forklarer vagtchefen søndag eftermiddag til Ekstra Bladet.

Med ordene 'Fuck Danmark', er H.C. Andersens grav blevet skændet. Her et ældre billede af gravstenen. (Polfoto) Samfund H.C. Andersens grav er blevet skændet med graffiti

Ikke original
Jon Pape, som er chef for byens drift i Københavns Kommune, fortæller, at det ikke var muligt for kommunens egne ansatte af fjerne den sølvfarvede grafitti.

For at beskytte gravstenen, blev den derfor lørdag pakket ind i presenning.

Nu er der blevet hyret et hold eksperter, som skal få has på hærværket.

- Vi har kontaktet nogle professionelle graffiti-fjernere, som skal fjerne den sølv-farvede skrift, lyder det fra Jon Pape, der satser på, at stenen er ren mandag eller tirsdag.

- Vi kan selvfølgelig være så uheldige, at farven er trængt så dybt ind i stenen, at det bliver en længere proces, men det regner vi ikke med, vurderer han.

Den nuværende gravsten ikke den originale fra H.C. Andersens  11. august 1875.

- I starten af 1980'erne blev den originale gravsten væltet, og den gik i stykker. Forbrydelsen blev aldrig opklaret. Så der blev hugget en ny sten, som er en nøjagtig kopi af den gamle. Der er den, som stadig står der, fortæller Jon Pape.

I klippet herover artiklen kan du se de skuffede turister ved H.C. Andersens hærværksramte gravsten.

Sådan ser gravstenen ud, når den ikke gemmer sig under presenning. (Foto: Kenneth Nguyen)
Sådan ser gravstenen ud, når den ikke gemmer sig under presenning. (Foto: Kenneth Nguyen)