Tusindvis af ekstremister i Sverige: Men i Danmark er det knapt så slemt

Sverige har voldsomme problemer med potentielle terrorister, men i Danmark ser det knapt så slemt ud, siger terror-ekspert

I april ramte terroren Sverige, da en lastbil kørte ind i en menneskemængde ved varehuset Åhlens i Stockholm. Der er tusindvis af voldsparate ekstremister i Sverige, siger SÄPO-chefen i dag. Foto: AP
I april ramte terroren Sverige, da en lastbil kørte ind i en menneskemængde ved varehuset Åhlens i Stockholm. Der er tusindvis af voldsparate ekstremister i Sverige, siger SÄPO-chefen i dag. Foto: AP

Der er tusindvis af potentielle terrorister i Sverige, siger chefen for det svenske sikkerhedspoliti SÄPO Anders Thornberg.

For blot syv år siden i 2010 vurderede SÄPO i en rapport, at der fandtes cirka 200 'voldsparate ekstremister' i Sverige.

- Situationen er alvorlig i Sverige. Vi er gået fra hundreder til tusinder, siger generaldirektør Anders Thornberg i et interview med nyhedsbureauet TT.

- Det er et nyt normalbillede og en historisk udfordring, at ekstremistmiljøerne vokser, siger SÄPO-chefen.

Hovedparten af de potentielle terrorister er islamiske ekstremister. Men den alvorlige situation i Sverige kan ikke uden videre overføres til Danmark.

Det mener den kendte terror-ekspert Magnus Ranstorp fra den svenske forsvarshøjskole.

Det skyldes flere årsager, blandt andet at der er flere og meget større ghetto-områder i Sverige, hvor det er let for ekstremister at rekruttere tilhængere.

I Danmark er vi også bedre til at forebygge ekstremisme, og vi har en bedre lovgivning som gør, at offentlige myndigheder kan udveksle oplysninger om personer, der er i fare for at blive radikaliserede.

- I er mere proaktive i Danmark, siger Magnus Ranstorp.

artiklen fortsætter under billedet

Magnus Ranstorp mener, at de store svenske ghettoer er en vigtig årsag til, at der findes så mange voldsparate ekstremister i Sverige. Foto:/ritzau/Finn Frandsen
Magnus Ranstorp mener, at de store svenske ghettoer er en vigtig årsag til, at der findes så mange voldsparate ekstremister i Sverige. Foto:/ritzau/Finn Frandsen
 

I Sverige kommer 80 procent af alle Syrien-krigere fra ghetto-områderne.

- Der har længe været en base af ekstremister i Sverige, som har været i stand til at udøve en massiv mobilisering af sympatisører især i ghetto-områderne, siger terror-eksperten.

Isolerede ghettoer
SÂPO-chefen Anders Thornberg siger i interviewet, at det kun er et fåtal af  ekstremisterne, som har evnen og viljen til at begå terror. Resten er personer, der sympatiserer med terror eller inspirerer, rekrutterer eller samler penge ind.

Årsagen til, at ekstremist-miljøet er vokset så voldsomt er først og fremmest propagandagen fra Islamisk Stat, hvor krigen i Syrien og Irak har samlet ekstremisterne.

Det samme siger Magnus Ranstorp, der mener, at en giftig cocktail af tre faktorer har ført til de voldsomme problemer i Sverige:

Krigen i Mellemøsten, tsunamien af propaganda på især de sociale medier fra IS, og de store ghetto-områder i Sverige, der er isolerede, og hvor det er let af rekruttere sympatisører.

Ingen danske tal
Politiets Efterretningstjeneste har ingen kommentarer til udmeldningen fra den svenske SÄPO-chef, og PET henviser til den seneste 'Vurdering af terrortruslen mod Danmark, når det gælder den danske situation.

I VTD´en sætter PET ingen tal på islamiske ekstremister i Danmark, men vurderer, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig, og at IS fortsat er den vigtigste faktor i trussels-billedet.

Propaganda fra IS og andre militante islamister bidrager til at radikalisere personer og miljøer i Danmark. Det gælder især socialt marginaliserede og andre sårbare unge, skriver Center for Terroranalyse.

I Sverige har SÄPO i år fået 6000 efterretninger om måneden, der skal analyseres, mod 2000 om måneden for fem år siden. Det handler om tips fra offentligheden, informationer fra internettet og oplysninger fra elektronisk overvågning eller fremmede efterretningstjenester.

PET oplever også en stigning i antallet af tips og henvendelser blandt andet fra offentligheden.

Samtidigt vokser antallet af 'præventive samtaler' hos PET, hvor tjenesten forsøger at forebygge radikalisering ved at gribe fat i personer, der er på vej ind i et farligt miljø.