TV: Her er politiets nye fotobiler

Nye fotobiler skal fange fartgale bilister med kvalitetsbilleder

Kom med ind i de nye fotobiler her. (Foto og redigering: Maria Haargaard)
Følg Krimi

Denne koksgrå og anonyme VW bus er politiets seneste våben mod fartbøllerne. I alt der der indkøbt 75 eksemplarer af de såkaldte ATK-biler, der fordeles ud over landets politkredse. ATK står for automatisk trafikkontrol.

- For høj hastighed er medvirkende årsag i cirka 40 procent af alle dødsulykker i trafikken. Og det er klart for mange. i 2014 blev 170 personer dræbt i trafikken, siger Frank Mathiessen, Nationalt Trafikberedskab under Rigspolitiet.

Han beskriver, hvordan det konkret enten handler om stationære fotofælder - de såkaldte stærekasser - eller de mobile fartfælder.

- Pointen med de mobile fotobiler er, at bilisterne ikke på forhånd skal vide, hvor der er fotofælder, så de på forhånd ved, hvor de skal være opmærksomme, siger han.

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

Fotoudstyret i de nye biler er 3D-lasere, der laver digitale billeder, hvor det er muligt at måle over flere vejbaner. Udstyret er i stand til at lave op til to billeder i sekundet, og der er nummerpladegenkendelse.

Samtidig har myndighederne indført reglerne om objektivt ejeransvar, hvor det er bilens ejer, der får bøden.

Samlet håber politiet på, at langt færre sager må henlægges. I følge statistikken henlægges omkring 40 procent af sagerne pt.

Samtidig er det som udgangspunkt slut med, at politiet fremadrettet vil fortælle, hvor der er fartkontrol.

- Det er slut nu, siger han.

Kritikere mener, at politiets mobile fotofælder er at betragte som en slags skjult skat. Blandt andet fordi, der i en finanslov beskrives, at regeringen regner med at hente  godt en halv milliard hjem på fotobilerne.

- Til det kan jeg kun sige, at der intet sted i vore måltal står, hvor mange bødepenge, politiet skal hente hjem. Ifølge mål-tallene skal hver fotobil levere 1000 timer på årsplan. Og sammen med med bilerne for hver kreds også en pose penge. Indregnet er også et årsværk pr bil siger Matthiesen.

Og dermed kan alle Helle Thorning-haters således opfordres til at overholde fartgrænserne og på den måde snyde den siddende regering for den omtalte 'skjulte skat'.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind