TV: Kaos-scener i Frankrig: Kæmper for at få Charlie Hebdo

Alle kæmpede for at få en udgave af det franske satiremagasin Charlie Hebdo, der nu er totalt udsolgt - 700.000 eksemplarer blev solgt på få timer

(Foto: Jakob Jørgensen/redigering: Mikkel Cramon)

LILLE, FRANKRIG (Ekstra Bladet): Allerede klokken 07.30 onsdag morgen stod franskmænd i alle aldre i kø foran den franske by Lilles største bladforhandler, som ligger på byens rådhusplads.

Alle håbede på at kunne få en udgave af satiremagasinet Charlie Hebdoe, der i dag udkommer i fem millioner eksemplarer efter et terrorangreb på magasinets redaktion i Paris i sidste uge.

Regnen silede ned, men alligevel voksede køen sig større og større.

- Jeg gætter på, at der er mellem 300 og 400 mennesker i kø, inden forhandleren åbnede, siger Ekstra Bladets mand på stedet Peter Sloth, der få minutter efter var vidne til det rene kaos.

Folk står i kø for Charlie Hebdo ved butikken Le Furet ved Grand Place i Lille. (Foto: Jakob Jørgensen)
Folk står i kø for Charlie Hebdo ved butikken Le Furet ved Grand Place i Lille. (Foto: Jakob Jørgensen)
 

Jungleloven satte ind
Præcis klokken 09.30 slår forhandleren skodderne op for den gennemblødte menneskemasse.

- Og så går jungleloven ellers i gang. Der er alt fra unge mennesker på en 16-17 år, midaldrende og ældre som maser sig ind i butkiken, hvor de begynder at lede efter Charlie Hebdo, siger Peter Sloth.

- De er gennemblødte og mens de prøver at orientere sig, går det helt amok. Nogle ser magasinet oppe ved kassen, og så løber alle derhen, hvor der står fire butiksmedarbejdere. Alle rækker armene ud for at få Charlie Hebdo.

- Efter fem minutter er alt udsolgt. Jeg vil gætte på, at de havde omkring 100 eksemplarer. Det føltes nærmest som om, at de stod og delte pengesedler ud, siger Peter Sloth.

 

700.000 eksemplarer solgt
Samme scener har muligvis udspillet sig i resten af Frankrig, for allerede omkring klokken ti onsdag formiddag meldte distributøren af Charlie Hebdo, organisationen UNDP, at magasinet var udsolgt i hele Frankrig.

Der er indtil videre solgt 700.000 eksemplarer. Magasinet har normalt et oplag på omkring 60.000, men valgt at trykke en million eksemplarer. Tidligere på ugen blev det øget til tre millioner eksemplarer, og i dag, efter alt er udsolgt, øges det nu til hele fem millioner.

- Redaktøren har her til morgen besluttet at øge oplaget til fem millioner, siger Veronique Faujour, der er leder af distributionsfirmaet MLP til AFP.

Det er den første udgave af Charlie Hebdo siden terrorangrebet på satiremagasinet i sidste uge.

I alt 17 mennesker blev dræbt under angrebet, herunder to politibetjente og 10 ansatte på satiremagasinet.